Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fontos ukrán győzelem, francia és spanyol pontvesztés

2005.03.31. 01:51
A labdarúgó világbajnoki selejtezők szerdai játéknapja után már csak a szerbek büszkélkedhetnek azzal, hogy nem kaptak eddig gólt. A spanyolok épp Belgrádban értek el gól nélküli döntetlent, a franciák sem tudtak nyerni. Az ukránok ugyanakkor nagy lépést tettek afelé, hogy történetük során először vb-részvevők legyenek. Az angolok nyertek, az olaszok szabadnaposként is "előreléptek", az Európa-bajnok görögök zárkóznak, a szlovákok nagy esélyt szalasztottak el Portugália ellen.
1. csoport: Magabiztos éllovasok

A csoportban élen álló két válogatott - cseh, holland - két gyengébb képességű ellenféllel találkozott, és magabiztosan hozta meccsét, ezzel egyúttal megerősítették vezető helyüket. A románok szenvedtek kicsit, de Mitea pontosságának hála továbbra sem tettek le arról, hogy versenyben maradjanak a továbbjutó helyekért.

Jegyzőkönyv:
Hollandia-Örményország 2-0 (2-0)
gól: Castelen (3.), van Nistelrooy (34.)
Macedónia-Románia 1-2 (1-1)
gól: Maznov (31.), illetve Mitea (18., 58.)
Andorra-Csehország 0-4 (0-2)
g: Jankulovski (30., 11-esből), Baros (39.), Lokvenc (52.), Rosicky (92.)

2. csoport: Fontos ukrán győzelem

A görögök az albánokat rendszerint legyőzik hazai pályán, most is ezt tették, de az ő győzelmüknél is fontosabb sikert értek el a függetlenségük óta még egyetlen világversenyre sem jutó ki ukránok. A dánokat a második félidőben múlták felül Kijevben, ami vélhetően azt jelenti az északiaknak, hogy ezúttal nélkülük rendezik meg a világbajnokságot.

Jegyzőkönyv:

Görögország-Albánia 2-0 (1-0)
g: Hariszteasz (35.), Karagunisz (85.)
Grúzia-Törökország 2-5 (2-3)
gól: Amisulashvili (13.), Iashvili (41.) illetve Seyhan (10.), Fatih (21., 37.), Koray (74.), Tuncay (89.)
piros lap: Gogua (83. Grúzia)
Ukrajna-Dánia 1-0 (0-0)
gól: Voronyin (67.)

3. csoport: Meglepő orosz döntetlen

A szlovákok nagy esélyt szalasztottak el, amikor nem tudták megőrizni előnyüket a portugálokkal szemben, hiszen egy esetleges győzelemmel a csoport élére ugorhattak volna. Az oroszok ugyanakkor lépéshátrányba kerültek, mert képtelenek voltak legyőzni az észteket. Az Eb-részvevő lettek is újra képbe kerültek.

Jegyzőkönyv:

Szlovákia-Portugália 1-1 (1-0)
g: Karhan (8., 11-esből), Helder Postiga (62.)
Lettország-Luxemburg 4-0 (2-0)
g: Bleidelis (34.), Laizan (38., 11-esből), Verpakovskis (72., 90.)
Észtország-Oroszország 1-1 (0-1)
g: Terehhov (62.), illetve Arsavin (17.)

4. csoport: Újabb francia pontvesztés

A franciák a hétvégi Svájc elleni döntetlen után idegenben sem tudtak nyerni - eddig kétszer sikerült nekik -, mert az izraeliek az írek után ismét a hajrában mentettek pontot hazai pályán. A sorozatban ez volt az első kapott gólja Domenech csapatának. A svájciak kiküzdötték a győzelmet Ciprus ellen, és felzárkóztak.

Jegyzőkönyv:

Izrael-Franciaország 1-1 (0-0)
gól: Badir (83.), illetve Trezeguet (50.)
piros lap: Trezeguet (55.)
Svájc-Ciprus 1-0 (0-0)
g: Frei (88.)
piros lap: Panagiotou (90. Ciprus)

5. csoport: Döntetlenek

Az általában megbízható szlovénok a fehéroroszok ellen nem tudták megőrizni előnyüket, a norvégok pedig egy harcos meccsen értek el gólnélküli döntetlent Kisinyovban. A szabadnapos olaszok játék nélkül is jól jártak, hiszen riválisaik közül senki sem gyűjtötte be a három pontot.

Jegyzőkönyv:

Moldova-Norvégia 0-0
Szlovénia-Fehéroroszország 1-1 (1-0)
g: Rodic (44.), illetve Kulchiy (48.)

6. csoport: Szűkre mért hazai győzelmek

Anglia csakúgy, mint szombaton, ezúttal is a második félidő elején vitte döntésre a dolgot, ezúttal Azerbajdzsán volt a szenvedő fél, amelyik nyilván örült annak, hogy a lengyelek elleni nyolcas után most kettővel megúszta. Ausztria hazai pályán nehezebben gyűrte le az eddig még nyeretlen Wales-t, mint idegenben a hétvégén, de a hajrában most is megingott a walesi védelem. A hajrájuknak köszönhetően nyertek a lengyelek is, és a második helyüket így féltve óvják.

Jegyzőkönyv:

Anglia-Azerbajdzsán 2-0 (0-0)
g: Gerrard (51.), Beckham (62.)
Ausztria-Wales 1-0 (0-0)
g: Aufhauser (87.)
Lengyelország - Észak-Írország 1-0 (0-0)
g: Zurawski (85.)

7. csoport: Gól nélküli szerbek

A világbajnoki selejtezőkben kizárólag a szerbek büszkélkedhetnek azzal a bravúrral, hogy még nem kaptak gólt. A spanyolok csatársora tehetetlennek bizonyult Belgrádban, és idegenben harmadszor - Litvánia és Bosznia után - végzett döntetlenre. A belgáknak voltak nehéz pillanatai San Marinóban, de nem esett meg velük az a szégyen, hogy a miniállamban pontot veszítsenek.

Jegyzőkönyv:

Szerbia-Montenegró - Spanyolország 0-0
San Marino-Belgium 1-2 (1-1)
g: Selva (41.), illetve Simons (19. 11-esből), Van Buyten (64.)
Bosznia-Hercegovina - Litvánia 1-1 (1-0)
g: Bolic (21.), illetve Stankevicius (60.)
piros lap: Stankevicius (64.)

8. csoport: Élre ugrottak a horvátok

A magyar csoportban Prso duplája az első félidőben megadta a horvát szurkolók alaphangját Málta ellen, Tudor pedig igazolta, hogy a horvát védők mindig gólerősek. A bolgárok vezetésük megszerzése után nagy helyzeteket hagytak ki Újpesten, Rajczi pedig az utolsó percben egyenlített.

Jegyzőkönyv:

Horvátország-Málta 3-0 (2-0)
g: Prso (24., 36.), Tudor (80.)
Magyarország-Bulgária 1-1 (0-0)
g: Rajczi (90.), illetve Sz. Petrov (52.)