Emőke
-4 °C
9 °C

Harmincöt fölött a focipályán

2005.04.09. 12:29
A harminchét évesen, amatőr státuszban is remeklő Illés Béla példája nem egyedülálló, például az olasz kapuslegenda, Dino Zoff negyvenévesen lett világbajnok 1982-ben. Az elitkategóriában minden bizonnyal az angol Sir Stanley Matthews a csúcstartó, aki ötven esztendősként is pályára lépett bajnokin. A Milan jelenlegi védelme összesen száznegyvenhárom éves játékosokkal is fel tud állni. Veteránok a pályákon, akik bizonyítják, harmincöt éves kor után is tarthat a futballistakarrier.
"Ma Magyarországon két futballista van, az Illés meg a Kuttor" - mondta egy Index-közeli zöld-fehér szurkoló, Béla a Fradi idei második hazai zakója után. A vélemény már csak azért is figyelemre méltó, mert a két egykori válogatott játékos tényleg remek formában játszik tavasszal - az elmúlt négy fordulóban mindketten szereztek már győztes csapatukban, noha Illés Béla már harminchét, míg Kuttor Attila harmincöt esztendős.

A Milan védelme száznegyvenhárom éves

Ebben a korban csúcsformában lenni nem könnyű, igaz, a nemzetközi labdarúgóéletben számtalan példa van rá, hogy idősebb játékosok húzóemberek csapatukban, sőt, vannak olyanok is, akik "öregségükre" lettek igazán elismert labdarúgók.

Hazánkban kevesebb a veterán klasszis
Magyarországon is több játékos töltött be fontos szerepet csapatában jóval túl a harmincon. Szusza Ferenc harminchét esztendősen jelentős szerepet játszott az Újpesti Dózsa 1960-as bajnoki címében, míg a tatabányai Szabó György - akinek a rekordját szeretné megdönteni Illés Béla - ötszázhét bajnoki meccs után harmincnyolc esztendősen fejezte be. A közelmúltból a ferencvárosi Keller József említhető, aki harminchét esztendősen még játszott, de napjainkban is - miközben a csapat másodedzője - harminckilenc évesen is tagja a játékoskeretnek.

A csúcsot minden bizonnyal az angolok szimbóluma, Sir Stanley Matthews tartja, aki ötven esztendősen még bajnokin szerepelt. Ugyanakkor a világbajnoki részvételt tekintve megdönthetetlennek tűnik Roger Milla csúcsa: a '90-es világbajnokság egyik közönségkedvence negyvenkét évesen volt tagja a '94-es vb-n szereplő kameruni válogatottnak, mi több, még gólt is szerzett. A legkomolyabb sikert azonban Dino Zoff érte el, aki negyvenévesen lett világbajnok az olasz válogatottal 1982-ben. Igazán jelentős sikert ért el jóval túl a harmincon Puskás Ferenc is, aki harminchét évesen nyert BEK-et a Real Madriddal.

A kor nem lehet gond, erre a legjobb példa az olasz AC Milan együttese, melynek védelme felállhat akár csupa harminchárom évesnél idősebb játékosokkal is. Cafú harmincöt, Stam harminchárom, Costacurta harminckilenc, Maldini harminchat éves lesz idén - összesen száznegyvenhárom évesek - mégis vezetik az olasz bajnokságot, és a legjobb nyolc között vannak a Bajnokok Ligájában. Emellett Cafú még mindig alapember a brazil válogatottban, miként Stam is az volt a hollandban a tavalyi Eb-ig. Akkor lemondott a címeres mezről, csakúgy, mint 2002-ben Maldini, akinek két éven át könyörgött az exkapitány Giovanni Trapattoni, vegye vissza a válogatott szerelését.

Zola visszajutott az első osztályba


Tekintse meg képeinket!
Az olaszoknál egyébként sem szokatlan, hogy valaki harmincöt év felett is meghatározó ember csapatában. Gianfranco Zola, a Chelsea-ből tavalyelőtt harminchét évesen tért haza az olasz másodosztályba, a Cagliarihoz, majd miután múlt nyáron a Serie A-ba jutott csapatával, vezéregyéniség a legjobbak között is.

Amikor Zola az első osztályba jutott, akkor hagyta abba az elmúlt évtized egyik legjobbja, Roberto Baggio. "Copfocskát" a közvélemény egyöntetűen követelte a 2002-es vb-csapatba és a 2004-es Eb-gárdába is, de Trapattoni figyelembe sem vette a harminchét évesen visszavonult közkedvencet.

Mihajlovics szabadrúgásai ma is veszélyesek

Zolához hasonlóan szintén Angliából tért vissza egykori klubjába, a Lazióba harminchat esztendősen a botrányairól és elképesztő góljairól híressé vált Paolo Di Canio. Természetesen azonnal csapatkapitány lett, a gárda szószólója és a szurkolók kedvence. Ráadásul már lőtt hét gólt is.

A Lazio egyébként is szereti az idősebb játékosokat, hiszen még mindig itt játszik a szintén harminchat esztendős Fernando Couto. Az ugyancsak harminchat éves Szinisa Mihajlovicsot se nagyon akarták elengedni Rómából bő fél évvel ezelőtt az Interbe, ahol azóta is sokszor kezdő. Sőt, a szerb a Romát néhány hete szinte egymaga verte meg, specialitásával, két remek szabadrúgásgóllal. Rajtuk is túltesz azonban az argentin Nestor Sensini, aki harmincnyolc esztendősen nem csak stabil csapattag az Udinesében, de múlt ősszel a bajnokságban ki sem kapott vele a gárda. Amikor viszont sérült vagy eltiltott volt, többször is vereséget szenvedtek az udineiek.

Hübner harmincöt évesen lett gólkirály
Ők persze mind világsztárok és világhírű klubban szerepelhetnek, de vannak olyan, kevésbé híres játékosok is, akik, bár túl vannak karrierjük csúcsán, a visszavonulás helyett kevesebb pénzért kisebb gárdákhoz igazoltak. Fabio Petruzzi pályafutása zenitjén az AS Roma alapembere volt, majd a Bresciában és - harmincnégy évesen - a Bolognában folytatta. Az egykori védekező középpályás, Luigi Di Biagio a Romában és az Interben több mint tíz évet húzott le, válogatott is volt, ám harminchárom évesen a Bresciában már középhátvédet játszik. Dario Hübner pedig harmincöt esztendősen lett gólkirály 2002-ben a Piacenzából, sokáig úgy tűnt a vb-részvétel is valóra válhat, azonban végül - Baggióhoz hasonlóan - ő sem jutott el Japánba.
Egészen különleges a harminchét éves Igor Protti karrierje: 1996-ban, Bariban a Serie A társgólkirálya lett, majd három évvel később a Reggianához a B-, egy évre rá a C-ligába, a Livornóhoz szerződött. A kis vidéki klubbal három szezont játszott a harmadik vonalban, kettőt a másodikban, majd tavaly visszajutott az A-osztályba. Protti a visszavonulás helyett természetesen a folytatást választotta, és eddig öt gólnál tart.

Bergkamp és Shearer a Premier League példaképei

Angliában is vannak világklasszis veteránok, hiszen a holland Dennis Bergkamp már harminchat éves, mégis az Arsenal egyik erőssége, a Newcastle Unitedben Alan Shearer harmincnégy évesen lövi a gólokat, és bár a szezon végén visszavonulását tervezi, a klub elöljárói bíznak benne, maradásra tudják bírni. Az már szinte mellékes vele kapcsolatban, hogy amióta 2000-ben lemondta a válogatottságot, szinte minden hónapban megjelenik egy visszatérését szorgalmazó nyilatkozat. Roy Keane, a Manchester United alapembere is már harminchárom, de edzője, Sir Alex Ferguson szerint még mindig a legjobb embere csapatának.

Carboni már negyven


Klikk a képre!
Spanyolországban is egy olasz, a Valencia légiósa, Amadeo Carboni az első számú öregsztár, ő április 6-án volt negyvenéves. A Barcelona volt védője, Miguel Angel Nadal Mallorcára szerződése után élte második fénykorát, visszakerült a spanyol válogatottba is. A 2004-2005-ös idényben eddig hat meccsen játszott, és az idény végén be is fejezi majd' harminckilenc esztendősen. A Deportivo la Coruna középpályása, Mauro Silva is harminchét már, de még nem gondolkodik a visszavonuláson.

Kapitányunk is sokáig maradt

Németországban a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus volt a leghíresebb veterán: 1999-ben, harmincnyolc évesen még szerepelt a BL-döntőben a Bayern München színeiben, majd az Egyesült Államokba, a NY/NJ Metrostarshoz igazolt, és utolsó profimeccsét 2000-ben, harminckilenc évesen játszotta le.

Az Index veterán-válogatottja
Zoff - Cafú, Stam, Costacurta, Maldini - Roy Keane, Di Biagio, Mihajlovics - Bergkamp - Zola, Shearer. Cserék: Illés, Kuttor, Matthäus.