Benedek
-4 °C
5 °C

Nyíregyháza-Ferencváros 2-0

2005.04.13. 16:31
A magyar labdarúgó-bajnokság huszonegyedik fordulójában a bajnoki címvédő Ferencvárost az utolsó helyezett Nyíregyháza fogadta. A Fradi a számára kedvező bíráskodás ellenére is kikapott, és hatodik meccsén negyedik vereségét gyűjtötte be. Bajevszki háromszor törte el a labdát nagy helyzetben, a lelkes hazaiak azonban négyből kettőt értékesítettek - Nikolic gyönyörű gólt szerzett -, Németh kapus pedig bravúrok sorát mutatta be.
A Ferencváros tavasszal a felkészülési és a bajnoki meccseket tekintve mindössze egyszer nyert, így nem is lehetett más célja, minthogy az utolsó, tizenhatodik Nyíregyháza ellen diadalmaskodjon. A Fradi adósságai továbbra is jelentősek - kétszázmillió forint közeli -, a játékosok továbbra sem kapnak fizetést, és ha a szlovén Adem Kapic vissza is vonta feljelentését a klub ellen, nagy kérdés, mennyire motiváltak társai.

A szakvezető, László Csaba a múlt heti Kaposvár elleni döntetlen után kiborult, sírva fakadt az öltözőbe menet, és emiatt sokan megmosolyogták, a szurkolók pedig azt találgatták, hogy egy esetleges újabb vereség esetén újra pityeregni kezd-e.

A Fradiból eltiltása miatt hiányzott a moldáv védő, Sorin Botis, míg a cseh Vágner meghúzódott, így ő sem léphetett pályára. A hazai csapatból négyen sérülés miatt nem játszhattak, a kijelölt játékvezetőt, Arany Tamást pedig gyenge formája miatt - megtorlatlanul hagyott egy ütést az Újpest-Vasas meccsen - vették le főnökei, és Ábrahámot nevezték helyette.

ELSŐ FÉLIDŐ: Szűcs hibája után Némedi büntetett

A zöld-fehérek kezdték a meccset, de a Nyíregyháza előtt adódott az első kisebb lehetőség a negyedik percben, Lengyel egyedül, kisodródva tört kapura, tizenöt méterről lőtt, Szűcs azonban magabiztosan hárított. Pár perccel később Szatke röviden adta haza a labdát, de Németh - becsúszva - elrúgta a labdát Bajevszki elől.

A tizenharmadik percben aztán előnybe került a Nyíregyháza. Egy baloldali szabadrúgás után Szűcs rosszul mozdult ki a kapujából, bal kézzel röviden ütötte ki a labdát - védője is akadályozta -, Némedi pedig tizennégy méterről jobbal, három fradis védő között a jobb sarokba lőtt.

Hamarosan megújult a Fradi, de Bognár és Sowunmi erőtlen, egyben pontatlan fejese valamint Lipcsei dadogós lövésén kívül a félidő feléig említésre méltó támadást nem vezetett.

Fájt a labdának, ha Bajevszki ért hozzá

Félóra telt el, amikor Laskai próbált meg távolról lőni, de harminc méterről öttel lőtt mellé. Három perc múlva Bajevszki élete legnagyobb helyzetét hagyta ki, Sowunmi középre adása után a macedón csatár nyolc méterre szemben állt a kapuval, a legközelebbi védő öt méterre volt tőle, de az átvétel után meglehetősen suta mozdulattal a jobb kapufa mellé gurított húsz centivel. Lipcsei huszonöt méteres szabadrúgása után ugyancsak centikkel kerülte el a kaput a labda.

A 38. percben Bajevszki megismételte "bravúrját", újra a kapussal került szembe, de borzasztóan hosszan vette át a labdát, így a kivetődő Németh felszedte előle. Válaszként Némedi lőhetett kapásból egy szöglet után tíz méterről, de legalább annyival fölé. A félidőt Gyepes tizenhét méteres lövése, és Bajevszki fejese zárta, de mindkét alkalommal bravúrral védett Németh, így az egyenlítés elmaradt.

MÁSODIK FÉLIDŐ: Nikolic gyönyörű góllal duplázta meg az előnyt

Az első momentum Penksa nevéhez fűződött, de csak a Fradi-tábort riogatta kísérlete. Az ötvenedik percben Rósa sokkal közelebb járt a gólszerzéshez, Balog jobboldali beadása után a lendületben lévő középpályás tíz méterről fejelhetett, de arasznyival a jobboldali kapufa mellé.

Két perc sem telt el, amikor Bajevszki folytatta labdaeltörős magánszámát, Penksa levágódó lövése után - ismét szemben a kapuval - hatalmas helyzetben, ballal "megfaragta" a labdát, ami így két méterrel a kapu mellé vánszorgott. Folytatta egykapuzását a vendégcsapat, Gyepes fejesét a léc alól tornászta ki a kapus, majd lövését is ártalmatlanította, aztán az ötvennyolcadik percben Lengyel lépett ki a védők között, viszont hosszan vette át a labdát, így Szűcs könnyen felkapta előle.

Hamarosan Nikolic is növelhette volna nyírségiek előnyét, egy nagyszerű csel után - Bognár csak kereste a labdát -, négy méterről kisodródva lőtt, de Szűcs lábbal hárított. A 63. percben Huszti tizenhétről lőhetett szabadot - Bajevszkit rántották vissza -, de laposan a sorfalba bombázott.

Hiába egykapuzott a Fradi, szépíteni sem tudott

A túloldalon Nikolic azonban másodszorra már nem hibázott a következő kontránál. A támadó egy esernyőcsellel becsapta a tizenhatos vonalán belül Vukmirt, és a labda még le sem esett, amikor ballal a jobb alsóba lőtt. Magyar pályán ritkán látható szép gól volt. Huszti két perc múlva szépíthetett volna, de kilenc méterről melléfejelt.

Negyedórával a vége előtt kiállítást úszott meg a Fradi: Balog még saját térfelén a kiugró Lengyel elől kézzel vette le a labdát, Ábrahám viszont nem értékelte úgy - némileg érthetetlenül -, hogy ezzel a védőnek véget ért a találkozó. (A mezőnyben szokatlanul sokat tévedett a Fradi javára a bíró, nem véletlenül szólalt meg a "Mocskos csaló!" rigmus a meccs végén.) Kenesei ugyanilyen büntetést kapott, és külön bravúr, hogy ehhez egy percre sem volt szüksége.

A hajrában is mezőnyfölényben volt a Fradi, akadtak helyzetei is, sorra rúgta a szögleteket, de ezek közül egyet sem sikerült kihasználnia, így negyedik tavaszi vereségét is elkönyvelhette a Ferencváros.

Jegyzőkönyv:
Nyíregyháza - Ferencváros 2-0 (1-0)
Nyíregyháza, 5000 néző, V: Ábrahám
Nyíregyháza: Németh - Tímár, Szatke, Ambrusz, Vasas - Némedi, Minczér, Miskolczi (Lakatos, 58.), Pintér, Laskai (Nikolic, félidő) - Lengyel (Kenesei, 77.)
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Lipcsei, Balog - Bognár, Rósa, Gyepes, Huszti (Tőzsér, 79.) - Sowunmi, Bajevszki (Barta, 70.), Penksa
Sárga lap: Vasas (31.), Gyepes (52.), Tímár (62.), Balog (75.), Kenesei (79.)
G: Némedi (13.), Nikolic (67.)