Valér
4 °C
8 °C

A Debrecen ragaszkodik az első helyhez

2005.04.17. 13:20
A listavezető Debrecen magabiztosan, de nem könnyen nyert az utolsó Nyíregyháza ellen hazai pályán a futballbajnokság huszonkettedik fordulójában. A Diósgyőrt könnyen legyőző Győr ideiglenesen a második volt a táblázaton, de a tavasz eddigi leggyengébbje, a Ferencváros vasárnap legyőzte a még gyengébb Vasast.

Vasárnap
A Vasas öngóllal is segített a Fradinak

A Ferencváros első tavaszi győzelmét aratta hazai pályán, vélhetően annak köszönhetően, hogy az első hat fordulóban nála is gyengébb, az elmúlt három meccsen tizenkét gólt kapó és egyetlent sem szerző Vasast győzte le az Üllői úton.

Pedig úgy tűnt, a vendégek alapos fejmosást kaptak az elmúlt napokban. Igaz, az angyalföldiek támadójátéka még így sem volt valójában észlelhető. A Ferencváros az elmúlt hetek teljesítményéhez képest ugyan jobban futballozott az első félidőben, de helyzetekben ez nem mutatkozott meg. Két fiatal is helyet kapott a kezdőcsapatban, Bartha Lászlót és Takács Ákost szerepeltette László Csaba.

A hazaiak nagy lendülettel kezdték a második játékrészt, amelynek Győri János öngólja révén meg is lett az eredménye. A zöld-fehérek nem álltak le, és Gyepes Gábor fejesével gyakorlatilag eldöntötték a találkozót, hiszen a sérülésektől tizedelt Vasas képtelen volt veszélyes támadásokat vezetni.

A Fradi ezzel visszavette a második helyet az ideiglenesen beelőző Győrtől.

Ferencváros-Vasas 2-0 (0-0)
Üllői út, 2500 néző, v.: Bede
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Botis, Gyepes - Takács (Balog Z., 84.), Kapic, Lipcsei, Huszti - Rósa D. (Penksa, 86.), Sowunmi, Bartha (Bajevski, 60.)
Vasas: Molnár M. - Balog Zs., Győri, Tóth A. - Vass, Ködöböcz, Füzi K., Szanyó, Kovrig (Weitner, 66.) - Horváth P. (Schultz, 70.), Waltner
Gólszerzők: Győri (48. - öngól), Gyepes (67.)
Sárgalap: Ködöböcz (37.), Kovrig (60.), Vass (81.)

Szombat
A Pápa nem tudta átmenteni gólerős formáját

Bár a két csapat az előző fordulóban összesen nyolc gólt szerzett, szombaton egyszer sem talált be a Pápa (szerdán 6-0-ra győzte le a Vasast) és a Sopron (2-2 otthon az Újpest ellen).

Az első félidőben a játék képe, a labdabirtoklás, illetve a helyzetek alapján is igazságos volt a döntetlen. Fordulás után nagy lendülettel kezdett Pápa, de a jól záró soproni védelemmel nem tudtak mit kezdeni a hazaiak. A folytatásban hullámzó, változatos mezőnyjáték zajlott a pályán, bár a kapuk ritkán forogtak veszélyben.

Lombard-Pápa Termál - Matáv FC Sopron 0-0
Pápa, 2000 néző, V: Világi
Pápa: Szép - Farkas V., Farkas A., Mutica, Geri - Somfalvi (Germán, 69.), Lászka, Szabó T. (Szabó Z., 76.), Róth (Tüske, 56.) - Hercegfalvi, Medved
Sopron: Horváth T. - Bagoly, Horváth A., Szekeres T., - Földvári (Sira, 39.), Somorjai, Lazic, Balaskó (Csordás Cs., 60.), Szabó O. - Bárányos (Sifter, 54.), Tóth M.
Sárgalap: Lászka (61.)

A DVSC nyerte a keleti rangadót

Kötelező, de nem magabiztos győzelmet aratott a Debrecen a keleti rangadón a Nyíregyháza ellen.

Supka Attila bajnokságra törő hazai csapata nyomasztó mezőnyfölényben játszott az első félidőben, a főleg kontrákra berendezkedő Nyíregyháza csak elvétve jelentett veszélyt a hazai kapura. A vezetést mégis tizenegyesből szerezte meg a Loki, igaz, Éger László csak másodszorra talált be érvényesen Csernyánszki Norbert hálójába, Saskőy Szabolcs az első, laposan középre vágódó büntetőt érvénytelenítette, de a második kísérlet is pontosan ugyanott landolt.

A második félidőben már bátrabban futballozott a Nyíregyháza nem látszott, hogy a listavezető hazai pályán játszik az utolsó helyezettel, de a vendéglátó együttes győzelméhez nem férhetett kétség. Még akkor sem, ha Détári Lajos csapata nem adta magát könnyen és egy nagy védelmi hibának köszönhetően egyenlített is az 56. percben. Lengyel Roland találata után azonban közvetlenül a középkezdést követően vette vissza a vezetést a DVSC, ehhez a gólhoz is kellettek a védők, akárcsak az előzőhöz. A Debrecen jelenleg hét ponttal vezeti a táblázatot a vasárnap a Vasast fogadó Ferencváros előtt.

DVSC-AVE Ásványvíz - Nyíregyháza Spartacus 2-1 (1-0)
Debrecen, 7500 néző, v.: Kassai
Debrecen: Csernyánszki - Nikolov, Éger, Komlósi, Halmosi - Dombi, Sándor T., Böőr (László, 61.), Madar (Kolakovic, 74.) - Kerekes (Bernáth, 83.), Bogdanovic Nyíregyháza: Németh V. - Ambrusz, Szatke, Sipos (Kenesei Z., 61.), Vasas - Némedi (Miskolczi, a szünetben), Lakatos, Minczér, Pintér A. (Nikolic, a szünetben) - Lengyel, Laskai
Gólszerzők: Éger (40. - 11-esből), Böőr (57.), illetve Lengyel (56.)
Sárga lap: Laskai (17.), Komlósi (49.), illetve Sipos (54.), Szatke (66.)

Elmaradt a csabai meglepetés Újpesten

A nemrég még formán kívüli Újpest egyre inkább belelendül és elmúlt három meccsén már összesen kilenc gólt szerzett: most a Megyeri úton a közelmúltban meglepetés eredményekre is képes Békéscsabát terhelte le három találattal.

Közel fél óráig remekül működött a kiesés elől menekülő és hónapok óta a csőddel kacérkodó békéscsabaiak taktikája, így az újpestiek hiába birtokolták sokkal többet a labdát, képtelenek voltak helyzetet kialakítani. A huszonnyolcadik percben azonban minden megváltozott, miután Tóth Norbert remekül használt ki egy védelmi hibát, néhány perccel később tovább nőtt a hazaiak előnye.

A fordulás után aktívabb lett ugyan a vendégcsapat, ám a hazaiak ennek ellenére továbbra is uralták a találkozót, s helyzeteik közül egyet gólra váltottak, így végül megérdemelten nyerték meg fölényesen a találkozót.

Újpest FC-Békéscsabai EFC 3-0 (2-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3597 néző, V: Szarka
Újpest: Vlaszák - Vermes, Böjte (Németh, 60.), Juhár, Vanczák - Simek (Lettrich, 72.), Fehér Cs., Erős, Tóth N. - Feczesin (Bozori, a szünetben), Rajczi
Békéscsaba: Simunic - Vasziljevics, Brlázs, Vilotic, Ursz - Lázok, Simon (Kulacsik, 32.), Pozsár (Süli, 89.), Simic - Hoffmann (Kocsis, 76.), Bozsovics
Gól: Tóth N. (28.), Vanczák (31.), Simek (57.)
Sárgalap: Böjte (45.), illetve Ursz (54.), Simic (55.)

Pécsen is futballoztak

"Rangadó" gól, helyzetek nélkül, unalomban - erre volt képes a Dél-Dunántúl két együttese, a kieséstől fenyegetett Pécs és a stabil középcsapat Kaposvár.

Sok szabálytalanság jellemezte az első félidőt, amelyben a PMFC nem tudott komoly helyzetet kialakítani, míg a Kaposvár kétszer is gólt szerezhetett volna.

Unalmas, eseménytelen játék folyt a pályán a második negyvenöt percben, a kapuk nem forogtak veszélyben. A Kaposvárnak megfelelt a döntetlen, nem kockáztatott, a pécsiek pedig képtelenek voltak egy valamirevaló támadást vezetni.

Pécsi MFC - NABI-Kaposvári Rákóczi 0-0
Pécs, 2000 néző, V: Vad II. I.
Pécs: Németh G. - Bajusz, Dienes, Szabados, Szekeres - Schindler, Berdó (Dávid, 75.), Pavicevic, Lantos (Erős G., 56.) - Montvai, Sztipánovics (Horváth Gy., 61.)
Kaposvár: Balajcza - Finta, Petrók, Kovácsevics - Hegedűs T. (Andruskó, 80.) - Maróti (Farkas, 82.), Máté, Tóth B. - Oláh, Zsolnai, Jovánczai (Kardos, 65.)
Sárgalap: Pavicevic (8.), Hegedűs (33.), Berdó (62.), Szabados (88.), Dávid (89.)

A Győr ideiglenesen második

A tavasszal remeklő Győr a Diósgyőrt is legyőzte, de csak ideiglensen vette át a második helyet a gyengélkedő Ferencvárostól.

Az ETO korán megszerezte a vezetést - a Kínából hazatért Kenesei Krisztián a hetdik percben lőtt gólt - és az első félidő nagy részében fölényben játszott. A Diósgyőr ritka ellenakciókkal veszélyeztetett.

A második félidő kiegyenlített játékot hozott, mindkét oldalon egy-egy gól esett. A mérkőzés képe alapján megérdemelt a hazaiak győzelme.

Győri ETO FC - Diósgyőri VTK-BFC 2-1 (1-0)
Győr, 4000 néző, V: Saskőy
Győr: Stevanovic - Pusztai, Stark, Ja:kl - Zsók, - Lendvai, Vincze O., Varga Z. (Makra, 35.), Tóth P. (Peric, 55.) - Kenesei K. (Granát, 86.), Priskin
Diósgyőr: Urai - Mogyorósi, Gáspár, Máté, Virágh - Müller (Halgas, 38.), Katona, Sipeki, Mogyoródi (Vitelki, 63.) - Tisza (Gajda, 74.), Egressy
Gólszerzők: Kenesei (6.), Priskin (73.), illetve Egressy (80.)
Sárgalap: Jäkl (28.), Vincze O. (29.), Priskin (73.), illetve Mogyorósi (23.), Vitelki (89.)

Új edzővel újra győzött a Bp. Honvéd

Szerdán egy ötöst a kapott a Bp. Honvéd Diósgyőrben, így a Kispesten régi bútornak számító Szurgent Lajos vezetőedzőnek egy hellyel arrébb kellett ülnie a kispadon, hogy szombaton már Gergely Károly segítőjeként nézze végig a Fehérvár elleni hazai győzelmet.

Rendkívül alacsony színvonalú találkozót láthatott a közönség, a kispestiek szinte a semmiből szereztek vezetést. A gól után pár perccel, Bozic kiállításával a vendégek sorsa megpecsételődött, hiszen ezt követően már a hazaiak irányították a játékot, s a Fehérvárnak a mérkőzés folyamán egyetlen helyzetet sem sikerült kidolgoznia.

A Honvéd - bár nagy mezőnyfölényben futballozott - emberelőnyben sem jelentett túl sok veszélyt Tudor kapujára, de összességében megérdemelten nyert, így Gergely Károly győzelemmel debütált vezetőedzőként.

Budapest Honvéd-Fehérvár FC 1-0 (1-0)
Bozsik Stadion, 1500 néző, v.: Megyebíró
Budapest Honvéd: Takács T. - Kovács, Budovinszky, Mészáros, Takács Z. - Dancs (Genito, 60.), Lázár (Zana, 79.), Vadócz, Vén - Szili, Herczeg (Kozarek, 72.)
Fehérvár FC: Tudor - Csizmadia, Fehér Zs., Kuttor, Vincze Z. - Györök, Schwarz, Lattenstein, Bozic, Voicu (Zöld, 34.) - Tereánszky-Tóth (Magasföldi, 71.)
Gólszerző: Herczeg (27.)
Kiállítva: Bozic (31.)
Sárga lap: Dancs (56.), Zana (80.), illetve Bozic (24., 31.)

Megint Illés-villanással nyert az MTK

Az utolsó percben gólpasszt adó Illés Béla nem először villant a tavasszal, ez most a Zalaegerszeg elleni idegenbeli győzelmet jelentette az MTK-nak.

Javarészt mezőnyjátékkal teltek a percek az első játékrészben, mindkét becsődölt a tizenhatosnál, a kapuk így alig forogtak veszélyben. A második félidőben valamelyest javult a játék színvonala, a felváltva alakultak ki a helyzetek, végül egy döntetlen-színezetű mérkőzésen erősen vitatható góllal nyert az MTK. A rendes játékidő utolsó percében Illés kiválóan ugratta ki lesgyanús helyzetben Hrepkát, aki tizennégy méterről gurított a kapuba a kimozduló Varga mellett.

Zalaegerszegi TE-MTK Budapest 0-1 (0-0)
Zalaegerszeg, 5000 néző, V: Ábrahám A.
Zalaegerszeg: Varga Z. - Kocsárdi, Sebők V., Kozmér, Balog Cs. - Kaj (Babati, 75.), Ljubojevic, Józsi, Koplárovics (Selei, 55.) - Sebők J., Andorka (Sabo, 65.)
MTK: Végh - Balogh B., Juhász (Elek, 75.), Lambulic, Pollák - Bori, Jezdimirovic, Zabos, Kanta J. - Silva (Hrepka, 77.), Kanta Sz. (Illés, 67.)
Gólszerző: Hrepka (90.)
Sárgalap: Józsi (34.), illetve Silva (24.), Jezdimirovic (35.)