Gusztáv
-4 °C
1 °C

Juventus-drukker futballrajongó a pápajelöltek között

2005.04.18. 15:22
Hétfőn a Vatikánban elkezdődött II. János Pál pápa utódjának választási ceremóniája. A nagy futballrajongó genovai érsek, Tarcisio Bertone is a jelöltek között van: fiatalon szélsőhátvédet játszott, és a rádióban néha ma is közvetíti kedvenc csapata, a Juventus- meccseit.
Hétfőn a Vatikánban megkezdődött a bő két hete elhunyt II. János Pál pápa utódjának választása. A legfőbb jelöltek között ugyan nem szerepel, de a genovai érsek, Tarcisio Bertone is az esélyesek között van.

A hatvannyolc éves kánonjogász valószínűleg az egyház legszínesebb egyénisége, amellett, hogy a német Joseph Ratzinger kardinális és fő pápajelölt jobbkeze.

Kapus után jobbszélső


Tarcisio Bertone
Karol Wojtyla fiatalon kapus volt, Bertone szintén focizott - egyházi csapatokban szélsőhátvédet játszott -, és hivatása miatt ugyan felhagyott a játékkal, ám rajongása nem csökkent: 2004 januárjában például ő kommentálta kedvenc csapata, a Juventus Sampdoria elleni mérkőzését az egyik olasz televíziós csatornán. Sőt, a RAI közszolgálati rádióban többször segédkezett az élő körkapcsolásoknál, természetesen ekkor is a Juve meccsét tudósította.

Bertone fő feladatának tekinti a sport és a vallás összehangolását, ezért 2003-ban a genovai Sampdoria-Genoa városi derbi előtt videoüzenetben szólította fel a szurkolókat a békés és sportszerű drukkolásra. Sőt, a fiatal drukkereket a mérkőzések után még diszkóba is elkísérte.

Rendszeresen ír a sportlapokba

Rendszeresen publikál több olasz sportlapban, legutóbb a Gazzetta dello Sportban a futballszövetség vezetőit ostorozta, mert engedték, hogy az Olaszország-Skócia vb-selejtezőt húsvét előestéjén játsszák le. Legemlékezetesebb felszólalása viszont az volt, amikor néhány éve egyik cikkében felszólította a Juventus vezetőit, hogy mindig a kezdőcsapatban szerepeltessék Alex Del Pierót.

Világhírnevet persze nem ezzel, hanem a Da Vinci kód című bestseller elutasításával szerzett: keményen bírálta a szerinte Jézus életét hamisan ábrázoló művet, és megtiltotta a hívőknek, hogy elovassák azt.

Az új pápát többszöri szavazás után valószínűleg április végére válásztják meg.