Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kizárhatják az olasz klubokat az európai kupasorozatokból

2005.04.20. 14:25
Az Inter-Milan BL-negydöntőn kirobbant botrány miatt az Európai Labdarúgó Szövetség úgy döntött, újabb incidens esetén kizárja az olasz klubokat az európai kupasorozatokból, mint tette azt húsz éve az angol csapatokkal. Az olasz szövetség ugyanakkor úgy határozott, már a kezdés előtt lefújhatják a mérkőzéseket, ha a helyszínen zavargások törnek ki.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kizárhatja az olasz klubokat a kontinentális kupasorozatokból, ha megismétlődik az Internazionale-Milan BL-negyeddöntőt félbeszakító szurkolói rendbontás.

Az angolokal 85-ben már megtették

"Hasonlóképpen járhatnak, mint 1985-ben az angol egyesületek, amelyek a Heysel-tragédia után öt évig száműzetésbe kényszerültek" - jelentette ki Lars-Christer Olsson, az UEFA főtitkára.

A szaporodó incidensek, illetve az Anders Frisk játékvezető visszavonulásához vezető fenyegetések miatt a szervezet júniusig új büntetőkatalógust dolgoz ki. A tervek szerint az eddiginél gyorsabban sújthatják pontlevonással vagy stadionbezárással a vétkes egyesületeket.

"Elfogadhatatlan az, ami a tavasszal történt. Érthető, világos hadüzenetet fogunk küldeni a huliganizmusnak" - tette hozzá a svéd sportdiplomata.

Az olaszok is szigorítanak

Tovább szigorodott az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fellépése a stadionokban elharapózó erőszak ellen: az illetékes rendőrfőnök utasítására már a kezdés előtt lefújhatják a mérkőzéseket, ha a helyszínen zavargások törnek ki.

Ilyen esetekben a találkozót 3-0-ás megállapított végeredménnyel a szurkolóinak rendbontásáért felelős klub ellen ítélik meg. A játékvezetőket már korábban utasították arra, hogy azonnal vessenek véget a meccseknek, ha a nézők veszélyes tárgyakat dobálnak a pályára, vagy egyéb módon zavarják a biztonságos lebonyolítást.

Az olasz egyesületek részéről heves tiltakozás fogadta a botrányba fulladt - majd 3-0-lal az utóbbi csapat javára írt - Internazionale-AC Milan Bajnokok Ligája-negyeddöntő miatt hozott rendeleteket. Az ellenzők szerint a huligánok ezentúl könnyebben árthatnak saját gárdájuknak vagy a riválisnak, ráadásul nem mindig lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik tábor felelős a rendzavarásért.