Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Újpesten kapott ki a Debrecen

2005.05.01. 13:24
A magyar futballbajnokság huszonötödik fordulójában a címvédő hátrányból fordított Pápán és nem szakadt le még jobban a Debrecentől, sőt, hat pontra megközelítette. A listavezető ugyanis vasárnap Újpesten szinte simán kapott ki 2-0-ra így továbbra is nyílt a bajnoki cím sorsa. A Vasas hat vereség után nyert ismét, a Kaposvár a Győr elleni hazai vereségével kiesőjelöltté lépett elő.
Vasárnap
Az Újpest is közelít a DVSC-hez

Mivel a Ferencváros szombaton idegenben nyerni tudott, a huszoötödik forduló utolsó találkozójának tétje az volt, hogy a listavezető Debrecen megtartja-e előnyét üldözőivel szemben, vagyis ismét izgalmasabbá válhat a bajnokság hajrája. Az Újpest nyert, jöhetnek az izgalmak.

A két együttes az elmúlt hét fordulóban veretlen maradt, esetleges győzelmével pedig a Debrecen tizenkét pontos előnyre tett volna szert, mindezek jó mérkőzést ígértek.

Az Újpest némi fölényt harcolt ki, de Bükszegi találata az első félóra végén mégis váratlanul érkezett. Egy tetszetős támadás végén a hazaiak kipasszolták a Loki védőit, és a csatár tizenkét méterről lőtt a kapuba. A Debrecen ezután próbált támadni, ami az Újpestnek kedvezett és többször tudta veszélyeztetni a végig jól teljesítő Csernyánszky Norbert kapuját.

A második félidőre már nem tudott kijönni a Debrecen egyik legfontosabb játékosa, Sándor Tamás, így a vendégek nem tudtak igazán veszélyesek lenni a hazaiakra. Ábrahám Attila játékvezető a lilák két gólját is érvénytelenítette, de a nyolcvankettedik percben Németh egy gyors támadás végén egy finom kapásmozdulattal bebiztosította az Újpest győzelmét. Az utolsó pillanatokban egy debreceni védelmi hiba után majdnem három gólos lett hazai vezetés.

A Debrecen kissé halványabb volt, míg az Újpest szervezett és harcos. A Loki így "csak" hat ponttal vezet a bajnokságban

Újpest-Debreceni VSC 2-0 (1-0)
Megyeri út, 4000 néző
Újpest: Vlaszák - Fehér Cs., Böjte, Juhár, Vermes - Simek, (Feczesin, 9.), (Kovács Z., 57.), Erős K., Farkas B., Tóth N. - Bükszegi, Rajczi
DebrecenCsernyánszki - Bernáth, Éger, Komlósi, (Hegedűs, 66.), László - Madar, (Böőr, 60.), Nikolov, Sándor, (Kiss Z., 46.), Halmosi - Kerekes, Bogdanovic
Gól: Bükszegi (26.), Németh N. (82.)
Sárgalap: Erős (16.), Feczesin (31.), Kiss Z. (80.)

Szombat
Fordított az FTC Pápán

A Ferencváros a tavaszi szezonban már másodszor tudott fordítani vesztett állásból, idegenben, a szombati, pápai siker azt jelenti, hogy László Csaba együttese nem szállt ki végleg az aranyért folyó küzdelemből.

Változatos, jó iramú játékot hozott az első felvonás, a lelkes pápaiak, ha tizenegyessel is, de az első húsz perc végén megérdemelten szereztek vezetést a kapu előtt kevésbé határozott Fradi ellen. A büntetőt a góllövőlistát vezető szlovák Tomás Medved értékesítette, miután Balog Zoltán tartotta fel a tizenhatoson belül Herczegfalvi Zoltánt.

A fővárosiak egy percen belül egyenlíthettek volna, de a rutinos Vagner nagy helyzetben rendkívül gyengén lőtt. Egyébként a csapatok egymás hibáiból éltek, vagyis az iram mögött a színvonal azért elmaradt. A Pápa beállt a kontrákra, a télen érkezett Szabó Tibor jól mozgatta a hazaiakat és egy kapufára is futott erejükből, Sorin Botist pedig ki kellett volna állítania Szabó Zsolt játékvezetőnek Herczegfalvi utolsó emberes visszahúzásáért.

Fordulás után az egyre nagyobb fölényben játszó Ferencváros fokozatosan felőrölte a hazaiakat, akik a hajrában már hiába próbálkoztak, nem sikerült egyenlíteniük. Előbb Huszti Szabolcs talált be négy méterről, majd a frissen becserélt Nógrádi első labdaérintéséből gólt szerzett, jobb oldali beívelés után lövése a bal kapufa tövéből perdült a hálóba.

Lombard FC Pápa-Ferencváros 1-2 (1-0)
Pápa, 4000 néző, V: Szabó Zs.
Pápa: Szép - Farkas V., Farkas A., Mutica, Geri - Lászka - Szabó Z., Szabó T. (Somfalvi, 65.), Róth (Kincses, 52.) - Hercegfalvi (Stevica, 83.), Medved
Ferencváros: Szűcs - Bognár Zs., Balog Z., Botis, Huszti - Sowunmi, Takács Á., Csepregi (Béress, 86.), Tőzsér - Bajevszki (Bartha, 57.), Vagner (Nógrádi, 69.)

Utolsó pillanatban döntetlen Nyíregyházán

Az egykori Honvéd-sztárral, Détári Lajossal menekül a kiesés elől a Nyíregyháza, de most éppen a kispestiekkel nem bírt hazai pályán.

Az alacsony színvonalú első játékrészben inkább a fővárosiak akarata érvényesült, aminek vezetés lett az eredménye. A válogatott Vadócz Krisztián egy baloldali szabadrúgás után nyolc méterről fejelt a hálóba. A szünet után lüktetőbb lett a játék, mindkét oldalon akadtak helyzetek, a hazaiak végül az utolsó pillanatban szerzett góllal megmentettek egy pontot. A hosszabbítás negyedik percében Márton huszonnyolc méterről elvégzett szabadrúgása megpattant Takács kapus előtt, ezzel lett 1-1.

Nyíregyháza-Budapest Honvéd 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 3000 néző, V: Dubraviczky
Nyíregyháza: Németh - Tímár (Laskai, a szünetben), Szatke, Ambrusz, Vasas - Némedi, Schrancz, Sipos N. - Lengyel (Márton, 56.), Celso (Kenesei Z., 23.), Nikolic
Honvéd: Takács T. - Kovács N., Mészáros, Baranyai, Takács Z. - Dobos (Zana, 82.), Vadócz, Genito (Lázás, 72.), Dancs - Kozarek, Szili (Forgács, 93.)
Gólszerzők: Márton (94.), illetve Vadócz (29.)
Sárgalap: Vasas (45.), Ambrusz (61.), Laskai (80.), illetve Zana (82.)

Legalább kevesen látták

Kis pénz, kis foci, márpedig az egyébként sem gazdag magyar futball két koldusa csapott össze Békéscsabán, az FC Fehérvár 0-0-t hozó vendégjátékán.

Rendkívül alacsony színvonalú mérkőzésnek lehetett szemtanúja a negatív nézőrekordot produkáló békéscsabai publikum, egyik csapat sem veszélyeztette igazán a másik kapuját, az egy kapufán kívül mást igazán nem is lehetett feljegyezni.

A második félidőben nagyobb iramra kapcsoltak a csapatok, különösen a hazaiak veszélyeztették többször a vendégek kapuját, de a jobbnál jobb helyzeteket kihagyták, vagy Tudor hárított. A házigazdák közelebb álltak a győzelemhez.

Előre FC Békéscsaba-Fehérvár FC 0-0 (0-0)
Békéscsaba, 800 néző, V: Világi
Békéscsaba: Simunic - Simon (Szenti, 44.), Vilotic, Grujic, Ursz (Drobnjak, a szünetben) - Lázok, Vasiljevic, Pozsár, Simic - Kulacsik (Hoffmann, 77.), Kocsis
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Fehér, Horváth, Vincze Z. - Lattenstein, Bozic, Fodor, Györök - Tereánszki-Tóth (Nagy D., 83.), Kerek (Voicu, 63.)
Sárgalap: Grujic (67.), Kocsis (74.), illetve Györök (68.), Bozic (85.)

Ismét Vasas-győzelem

A sorozatban elveszített hat mérkőzés után a Vasas 1-0-ra legyőzte azt a ZTE-t, amely most már nagyjából tesz a bajnokságra.

A pocsék helyzetben lévő Vasas nagy lendülettel és elszántsággal igyekezett javítani, az első játékrészben fél tucat helyzetet alakított ki, de a kapu előtti rossz megoldások vagy Varga bravúrjai miatt a szünetig nem született találat.

A második játékrészt góllal kezdte a hazai csapat. Horváth Péter egy fejessel ugratta ki a védők közül Gyánó Szabolcsot, aki tizenkét méterről a kapu közepébe lőtt. Ezután a Zalaegerszeg is támadásra kényszerült, de sokáig veszélytelenül próbálkozott. A hajrában a vendéglátó együttes teljesen a kapuja elé szorult, de megőrizte minimális előnyét, és megérdemelten nyert.

Vasas-Zalaegerszeg 1-0 (0-0)
Illovszky Rudolf Stadion, 2000 néző, v.: Saskőy
Vasas: Posza - Molnár, Janjic, Győri, Tóth A. - Füzi, Schultz (Rósa H., 55.), Kovrig (Ködöböcz 78.), Gaál L. - Horváth P. (Waltner 71.), Gyánó
Zalaegerszeg: Varga Z. - Kocsárdi, Sebők V., Kozmér, Gaál M. - Kaj (Andorka 51.), Balog Cs., Józsi, Selei (Torma 62.) - Sebők J., Koplárovics
Gól: Gyánó (47.)
Sárgalap: Molnár (51.), Kovrig (70.) illetve Kocsárdi (24.), Józsi (32.)

Döntetlen Sopronban 2-0 után

Új edzőjével még veretlen a Pécs, ezúttal Sopronban mentett pontot 2-0-s hazai vezetés után.

A pécsi védelem asszisztálása mellett hamar kétgólos előnyhöz jutott a Matáv Sopron. A két találatot Bárányos Zsolt és Csordás Csaba hozták össze, felváltva vettek részt az előkészítésben és a helyzetek értékesítésben a közeli gólokban. Talán korai volt a 2-0-s hazai vezetés a hetedik percben, mert ezt követően a soproniak ráültek az előnyre, a Pécs fokozatosan felbátorodott, és megérdemelten szépített, még a tizenkilencedik percben. A korábban kegyvesztett Pest Krisztián passzolt Kócziánnak egy kipattanó lövés után, utóbbi tizenkét méterről, ballal, kapásból nagy gólt lőtt a soproni kapu bal oldalába

A szünet után egy erősen vitatható büntetőből egyenlített a Pécs, és bár a végjátékban óriási mezőnyfölényben játszva egykapuzott a Matáv, a győztes gólt már nem sikerült megszereznie a kupadöntősnek. A Pécset egy hete sem irányító Ott Józseffel két meccsen négy pontot szerzett csapata.

Matáv FC Sopron-Pécsi MFC 2-2 (2-1)
Sopron, 2600 néző, V: Sóthy
Sopron: Balogh - Bagoly, Fehér, Szekeres T. - Pintér, Lazic (Somorjai, 63.), Balaskó (Károlyi, 55.), Szabó O. - Bárányos, Tóth M., Csordás (Sira, 76.)
Pécs: Németh - Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres Zs. - Sipos (Berdó, 62.), Pavicevic, Erős, Kóczián (Kulcsár, 64.) - Pest, Montvai (Horváth Gy., 80.)
Gólszerzők: Bárányos (2.), Csordás (7.), illetve Kóczián (19.), Montvai (65., 11-esből)
Sárgalap: Szabó O. (85.), illetve Szabados (91.)

Gól nem volt, fenyegetés igen

Ezúttal Illés Béla sem tudott lendíteni az MTK-n így gólnélküli döntetlent hozott a Diósgyőr Hungária körúti vendégjátéka.

Az MTK nagy iramban kezdte a mérkőzést, de nem sikerült a kapuba találnia, s negyedóra elteltével rendezte sorait a Diósgyőr. Ezt követően ugyan próbálkozott a hazai csapat, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni a vendégek jól záró védelmével. Gálhidi György együttese tulajdonképpen még a kontrákról is lemondva, biztosan őrizte a döntetlent, így helyzet nélkül telt el az első 45 perc.

Ezúttal a szünetben becserélt Illés Béla sem tudta felpörgetni az MTK-t, így a Diósgyőr szervezett játékával rászolgált az egy pontra az eseménytelen és rendkívül alacsony színvonalú mérkőzésen.

A mérkőzést kínos eset zavarta meg: az első félidő végén több MTK-szimpatizáns nyomdafestéket nem tűrő módon szidta a tiszteletjeggyel a hazai szurkolók között helyet foglaló Ebedli Ferencet. A korábbi válogatott ferencvárosi futballistát nácizták, fasiztázták és veréssel fenyegették meg. A közjáték vége az lett, hogy a szünetben öt biztonsági ember és Fülöp Ferenc klubigazgató felkísérte a díszpáholyba.

MTK Budapest-Diósgyőr BFC 0-0
Hidegkuti Stadion, 1000 néző, v.: Szarka
MTK Budapest: Végh - Balogh B., Lambulic, Juhász, Pollák - Czvitkovics, Jezdimirovic, Zabos (Horváth L., 69.), Kanta Sz. (Hrepka, 55.) - Silva (Illés, a szünetben), Kanta J.
Diósgyőr BFC: Kövesfalvi - Belényesi, Gáspár, Horváth T., Ciprian - Vitelki, Katona, Sipeki, Virágh (Polyák, 80.) - Egressy (Müller, 92.), Tisza (Gajda, 87.)
Sárgalap: Illés (85.), illetve Belényesi (68.), Polyák (86.)

Most már a Kaposvár is kiesőjelölt Most már a Kaposvár is kiesőjelölt

Az ősszel remeklő Kaposvár Áprilisra elfáradt és a Győr elleni hazai vereség után már csak két pont választja el a kieséstől.

Kellemes időben, jó iramban kezdődött a mérkőzés, és már az elején mindkét oldalon adódtak nagy helyzetek. A tizenharmadik percben hazai védelmi hiba után vezetést szerzett a Győr, de a játékba lendülő Rákóczi negyedórával perccel később egyenlített. A folytatásban is többet támadott a somogyi együttes, a győriek pedig veszélyes kontratámadásokkal vétették észre magukat.

A második félidő első fele élénk mezőnyjátékot hozott, a kapuk nem forogtak veszélyben. A játékvezető három sárga lapot osztott ki, majd villant a piros is, amikor a Maróti elleni szabálytalanságáért Lendvait állították ki.

Az utolsó negyedórát emberelőnyben játszhatta végig a Rákóczi, ennek ellenére egy újabb hazai hiba után a Győr szerzett vezetést, Vincze Ottó passzából Kenesei Krisztián volt eredményes. A Kínából visszatért csatár kapufája is jelezte, hogy győzni szeretne a vendégcsapat. A Rákóczi ezen a találkozón végig nagyszerűen küzdött, nem érdemelt vereséget, a rutinosabb Győr azonban három ponttal távozhatott Somogyból.

NABI Kaposvár-Győri ETO FC 1-2 (1-1)
Kaposvár, 2500 néző, V: Solymosi sárga lap: Andruskó (52.), Mező (85.), illetve Priskin (55.), Lendvai (63.)
Kaposvár: Balajcza - Finta (Farkas, 79.), Zahorecz, Mező - Maróti (Szakály, 89.), Máté, Andruskó, Tóth B. - Zsolnai, Oláh, Kardos (Bank, 57.)
Győr: Stevanovic - Regedei (Peric, 60.), Pusztai, Ja:kl, Zsók - Horváth R., Lendvai, Vincze O., Tóth P. - Priskin (Pomper, 75.), Kenesei K. (Makra, 90.)
Gólszerzők
: Zahorecz (28.), illetve Horváth R. (13.), Kenesei K. (77.)
Kiállítva: Lendvai (73.)