Valér
2 °C
8 °C

Rejtőzködés, kérdőjel, lendület

2005.05.04. 13:56
Az MLSZ székházában szerdán mutatták be a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért küzdő közös magyar-horvát pályázat logóját. Először úgy tűnik, bal keze nincs, de mégis, sőt, két futballista és egy kérdőjel is rejtőzik az emblémában. Mindkét ország előkészítő bizottságának tetszik, és szerintük jól jellemzi a pályázat arculatát, lendületét.
"Ha rossz megrendelőim lennének, minden bizonnyal azt kérdeznék, hol az embléma bal keze. Szerencsére azonban ezt nem tették" - mondta Németh Levente azon a sajtótájékoztatón, melyen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetői bemutatták a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra benyújtott közös magyar-horvát pályázat logóját. Az esemény érdekessége, hogy Zágrábban is ugyanebben az időben mutatták be az emblémát.

Kettő egyért, egy 12-ért


Horvát is, magyar is, focista is

Az Enter '98 Studió vezető grafikusa elmondta, a logó mindkét ország előkészítő bizottságának tetszését elnyerte. A logó egyébként arculatában kapcsolódik a pénteken a tengerparti Porecben nyilvánosságra hozott szlogenhez: "Kettő egyért, egy 12-ért!" (Two for one, One for '12!). Az emblémára egyébként három cég pályázott, közülük lett végül az Enter a befutó.

Az MLSZ-székházban megrendezett sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy június 15-ig közvélemény-kutatást kell elvégezni az európai szövetség (UEFA) előírásaként. Az UEFA által megjelölt négy kérdést ezerfős mintán vizsgálja napokon belül a Gallup Intézet.

Budapesten sorsolnák a selejtezőket

Az már eldőlt, hogy sikeres kandidálás esetén, Budapesten sorsolnák a selejtezőket csoportjait (2009 decemberében vagy 2010 januárjában), itt működne a média- és televíziós központ, valamint a magyar fővárosból irányítanák az orvosi ellátást, és a jegyértékesítést is. Zágrábban tartanák az Eb-döntő csoportjainak sorsolását, a horvát fővárosban lenne a játékvezetők bázisa, illetve ott működne az akkreditációs központ is. A lebonyolítással kapcsolatban már korábban eldöntötték, hogy Horvátországban lenne a megnyitó, míg Magyarország rendezné a döntőt.

Levél a parlamenteknek

A két szövetség elnöke, Bozóky Imre és Vlatko Markovic megegyezett abban, hogy közös levelet intéznek a két ország parlamentjeihez, amelyben a kandidálás támogatását kérik a képviselőktől.


Füleky András, a sporthivatal helyettes államtitkára és Bozóky Imre, az MLSZ elnöke

A horvát fél már korábban megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket. Magyarországon még nem született döntés: Budapest, Zalaegerszeg, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs reménykedhet.

Minden város egyenlő eséllyel indul


Az előző, sikertelen pályázat logója
Az MLSZ elnöke, Bozóky Imre elmondta, minden bizonnyal két héten belül kiderül, melyik három város adhatna otthont Eb-meccsnek Budapest mellett. Bozóky szerint egyik város sem élvez jelenleg előnyt, miként az sem számít az elbírálásnál, hogy a négy évvel ezelőtti kandidálásnál jelölt volt-e a város. Az mindenesetre esélyeinket növeli, hogy amennyiben a november eleji döntés értelmében a három legjobb közé jutunk, úgy a jövő márciusi UEFA-kongresszuson - Budapesten - lehetőség van a pályázat népszerüsítésére.

Az UEFA november 10-i döntése után három pályázat marad állva. Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett a 2012-es Eb rendezésére, míg Görögország, Oroszország, Olaszország, Törökország és Azerbajdzsán egyedül adna otthont az eseménynek.

A megfejtés
A rövid szerkesztőségbeli közvélemény-kutatáson többféle elmélet is született arra, mit ábrázol az Eb-pályázat logója.

Az elvetemültebb ötletek szerint péniszre vagy női mellre emlékeztet, de sokan egy kérdőjelet látnak kirajzolódni a vonalakból, mondván, még kérdéses, hogy megkapjuk-e a rendezés jogát.

Hosszas elemzés és vizsgálat után viszont rájöttünk, az embléma egy horvát és egy magyar futballistát ábrázol. Ha balról nézzük, a horvát játékost, ha jobbról, a magyart fedezhetjük föl. Déli szomszédunk focistájának ugyan kissé furcsán áll a bal keze, míg honfitársunk tekintete a föld felé mered, és lövésre lendíti a lábát. Talán a pályázat egységét bizonyítandó, hogy ketten együtt tesznek ki egy teljes futballistát. (Joó Gábor)