Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Portugál-orosz döntő az UEFA-kupában

2005.05.06. 09:54
Az orosz CSZKA Moszkva magabiztosan, az olasz Parma 3-0-ás legyőzésével, míg a portugál Sporting hatalmas szerencséjének köszönhetően, a 122. percben szerzett góllal harcolta ki az UEFA-kupa-döntőbe jutást. A portugáloknak a döntővel is nagy szerencséjük van, hiszen az UEFA - még tavalyi - döntése értelmében hazai környezetben fogadhatja a CSZKA-t.
A CSZKA Moszkva jutott elsőként a labdarúgó UEFA-kupa fináléjába, miután az olaszországi döntetlent követően hazai pályán háromgólos győzelmet aratott az AC Parma felett. A vendégek - ahogy a sorozatban eddig mindig - ezúttal is tartalékosan álltak fel, mivel legjobbjaikat a bajnokságra "tartalékolják", hiszen a Serie A-ban csak a bennmaradásért küzd a gárda.

Óvott a Parma

Az elsőszámú kapus, Sebastien Frey azonban már a huszadik percben beállni kényszerült, ugyanis egy petárdával megdobták helyettesét, Luca Buccit. A Parma vezetői az eset miatt megóvták a mérkőzést, a döntésre még várhatóan néhány napot várni kell, és nem elképzelhetetlen, hogy változik a végeredményt.

A hazaiak ekkor egyébként már vezettek, és szinte végig komoly fölényben játszottak. A második félidőt is uralták az oroszok, akiknél elsősorban a brazil Carvalho brillírozott, aki két gólt és egy gólpasszt jegyzett.

A másik találkozón Sporting Lisboa hatalmas szerencsével, idegenben lőtt több góllal jutott be az UEFA-kupa döntőjébe az AZ Alkmaar ellen, így a fináléban olyan kiváltságban lehet része, hogy saját otthonában, a José Alvelade Stadionban fogadhatja az orosz CSZKA Moszkvát.

A hollandok gyorsan vezetést szereztek, majd az első játékrész ráadásában egyenlítettek a portugálok. A találkozó vége előtt tíz perccel a hazaiak ismét betaláltak - jelentős védelmi hibát használtak ki -, ezzel kiharcolták a hosszabbítást, és újabb gólt értek el, azonban a Fortuna rámosolygott a vendégekre, és a 122. percben, azaz a hosszabbítás hosszabbításában megszerezték a döntőt érő gólt. Egy baloldali szöglet után Miguel Garcia közelről fejelt a kapuba. A fináléra május 18-án, Lisszabonban kerül sor.

UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó:
CSZKA Moszkva (orosz)-AC Parma (olasz) 3-0 (1-0)
gólszerzők: Daniel Carvalho (10., 53.), Berezuckij (60.)
piros lap: Bonera (92., AC Parma)
Továbbjutott: a CSZKA Moszkva 3-0-ás összesítéssel

AZ Alkmaar (holland)-Sporting Lisboa (portugál) 3-2 (1-1, 2-1, 2-1)
gólszerzők: Perez (6.), Huysegems (79.), Jaliens (109.), illetve Liedson (45+3.), Miguel Garcia (122.)
Továbbjutott: a Sporting Lisboa, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal