Géza
-12 °C
-4 °C

Nyert az Újpest, kikapott a Győr, kiesett a Békéscsaba

2005.05.07. 22:15
Az Újpest a szerdai, váratlan pécsi veresége után számtalan helyzetet elherdálva is 3-2-re verte a Zalaegerszeget, így harcban maradt a dobogóért, annál is inkább, mert a Győr vereséget szenvedett a Vasas otthonában. A Nyíregyháza nagy esélyt szalasztott el a tíz emberrel játszó Diósgyőr ellen, a Pápa ugyancsak a hajrában veszített pontokat a Pécs ellen. Az MTK idegenben nyert, Illés ötszáztizedik élvonalbeli meccsén szerepelt, és csúcsot állított be.
Az öt csatárát nélkülöző Nyíregyháza a második félidő elején játszott úgy, ahogy elvárható egy kiesés ellen menekülő csapattól, és akkor fáradozását siker koronázta. Laskai kihagyott büntetője után Vasas volt eredményes, majd bő tíz perc múlva ugyanő csavart a kapuba.

A második gólnál már tíz emberrel harcolt a Diósgyőr, mert Mátét ütés miatt kiállították. A hajrában váratlanul feltámadt az addig egy kapufát - Sipkei nagy lövése csattant a lécen - produkáló Diósgyőr, és előbb Tisza szép egyéni teljesítmény után lőtt a kapuba, majd már a ráadásban Siminic egy szöglet utáni kavarodást használt ki. A Nyíregyháza fontos pontokat hullajtott el, és kieső helyen maradt. A Diósgyőr még matematikailag kieshet, gyakorlatilag aligha.

Jegyzőkönyv:
Nyíregyháza Spartacus - Diósgyőri VTK-BFC 2-2 (0-0)
Nyíregyháza, 5000 néző, V: Bede
gólszerzők: Vasas (50., 60.), illetve Tisza (77.), Siminic (90.)
piros lap: Máté (59.)
sárga lap: Tímár (36.), Vasas (54.), Laskai (57.), Geri (82.), Cipf (87.), illetve Mogyorósi (54.), Gáspár (72.)
Nyíregyháza: Németh - Tímár, Szatke, Ambrusz, Vasas - Laskai, Minczér, Kenesei (Márton 85.), Geri, Sipos N. (Cipf, 67.) - Bardi (Nikolic, 62.)
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Gáspár, Máté, Dianu - Müller (Hompoth, 67.), Sipeki (Siminic, 79.), Vitelki, Virág - Tisza, Polyák (Egressy, 55.)

Az Újpest az egész mérkőzésen fölényben volt a tavasszal szenvedő ZTE ellen, de a két korábban az első csapatból száműzött játékosának köszönhette a győzelmet. Polonkai az első félidőben a védők megingását használta ki tíz méterről, míg a hajrában Kovács Zoltán higgadtsága eredményezte a győztes gólt.

A két találat között Juhár szerencsétlen öngólja volt említésre méltó, majd Varga hibája után Bükszegi gurított a hálóba, és Koplárovics kapásgólja is szemet gyönyörködtető volt. Rajczi - a szakvezető, Mészöly Géza bevallása szerint - tizenegy helyzetet hagyott ki, a kapus, Varga maximálisan jóvátette a gólnál elkövetett hibáját, de az ő bravúrjai sem voltak elegendőek a pontszerzéshez.

Jegyzőkönyv:
Újpest FC-Zalaegerszegi TE 3-2 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 2764 néző, v.: Szarka
gólszerzők: Polonkai (24.), Bükszegi (47.), Kovács Z. (82.), illetve Juhár (39., öngól), Koplárovics (69.)
sárga lap: Selei (67.)
Újpest FC: Vlaszák - Fehér Cs. (Vermes, 25.), Böjte, Juhár, Vanczák - Polonkai (Kovács Z., 60.), Farkas, Erős K., Tóth N. - Bükszegi, Rajczi (Feczesin, 92.)
Zalaegerszegi TE: Varga Z. - Kocsárdi, Kozmér, Csóka, Gaál - Andorka, Sebők V. (Torma, 54.), Balog, Józsi - Sabo (Selei, 65.), Koplárovics (Babati, 73.)

A Pápa az első félórában érezhető fölényben volt, a góllövő-lista vezetője, Medved ekkor érte el szezonbeli tizenötödik gólját. A folytatásban azonban túlzottan is az előny megőrzésére rendezkedett be a hazai társulat, erre pedig ráfizettek, mert a ráadásban Horváth pontot mentett. Amióta Ott József négy fordulóval ezelőtt átvette a gárda irányítását, nem kapott ki a Pécs.

Jegyzőkönyv:
Lombard Pápa Termál-Pécsi MFC 1-1 (1-0)
Pápa, 1000 néző, v.: Vad II. I.
gólszerzők: Medved (14.), illetve Szabados (91.)
sárga lap: Horváth Gy. (32.), Kóczián (51.), Lantos (83.)
Pápa: Tóth I. - Farkas V., Farkas A., Mutica, Geri - Lászka - Kincses, Szabó T. (Szabó Z., 64.), Róth (Germán, 90.) - Medved, Hercegfalvi (Tüske, 78.)
Pécs: Németh G. - Schindler (Lantos, 78.), Dienes, Szabados, Szekeres - Sipos (Kordé, 64.), Pest K., Erős, Kóczián (Kulcsán, 54.) - Horváth Gy., Montvai

A Vasasnak létfontosságú volt a győzelem a Győr ellen a bennmaradáshoz, és szerencséjének köszönhetően meg is szerezte. A vendégek aktívabbak voltak, többször Posza bravúrjára volt szükség - Kenesei kétszer is tesztelte a válogatottban bemutatkozó kapust -, hogy ne kerüljenek előnybe. A hajrá előtt Győri egy lecsorgó labdát tíz méterről pofozott a kapuba, több nagy helyzete nem is volt Egervári csapatának. A közönség néhányszor jól mulatott a kabaréba illő jeleneteken az alacsony színvonalú meccsen.

Jegyzőkönyv:
Vasas-Győri ETO FC 1-0 (0-0)
Illovszky Rudolf Stadion, 1500 néző, v.: Erdős
gól: Győri (77.)
sárga lap: Janjic (30.), Gyánó (80.), Gaál (81.)
Vasas: Posza - Molnár, Janjic, Győri, Tóth A. - Vass (Szanyó a szünetben), Schultz, Ködöböcz (Kovrig 79.), Gaál - Gyánó, Horváth P. (Waltner 65.)
Győri ETO FC: Stevanovic - Regedei, Horváth R., Ja:kl, Makra - Zsók (Peric a szünetben), Lendvai, Vincze O., Tóth P. (Sándor 86.) - Priskin (Szabó 83.), Kenesei K.

A Sopron a kupaelődöntő utáni bajnoki mérkőzésen sokkal simábban múlta felül a kevés futballra emlékeztető jelenetet produkáló Honvédot. Az első félidőben eldőlt a meccs, mert Tóth Mihály tizennégyről jól célzott, Bárányos pedig két méterről hátrább tökéletesen csavart a jobb felső sarokba. A fordulás után még egy kapufát is lőtt a hazai csapat, de az eredmény már nem változott.

Jegyzőkönyv:
Matáv FC Sopron-Budapest Honvéd 2-0 (2-0)
Sopron, néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Tóth (11.), Bárányos (34.)
sárga lap: Pintér (23.), illetve Dancs (70.), Baranyai, (81.)
Sopron: Balogh - Horváth A., Szekeres, Hanák - Fehér, Lazics, Pintér, Balaskó (Somorjai, 72.) - Bárányos (Csordás, 78.), Tóth, Sira (Szabó O., 64.)
Honvéd: Erdélyi - Kovács, Baranyai, Mészáros, Takács Z. - Lázár (Miro, a szünetben) - Dancs (Borgulya, 75.), Genito, Vadócz, Vén - Kozarek (Herczeg, a szünetben)

Gyorsan vezetéshez jutott az MTK, Balogh kiválóan emelkedett fel egy szöglet után, és fejese a hálóban landolt. Pár perc múlva Kanta megduplázhatta volna az előnyt, de pontatlan volt. A második félidőben sorra dolgozta ki helyzeteit a hazai gárda, de rendre kihagyta, így a fővárosiak nyertek, a Békéscsaba pedig kiesett. Illés Béla ötszáztizedik élvonalbeli meccsén jutott szóhoz, és beállította a tatabányai Szabó György rekordját.

Jegyzőkönyv:
Békéscsabai Előre-MTK Budapest 0-1 (0-1)
Békéscsaba, 1000 néző, v.: Dubraviczky
gólszerző: Balogh B. (8.)
Békéscsaba: Simunic - Lázok, Vilotic, Grujic, Bujáki - Kulacsik (Hoffmann, a szünetben), Vasiljevic, Kocsis (Polczer, 77.) - Pozsár, Simic - Drobnjak (Süli, 91.)
MTK: Végh - Horváth, Lambulic, Juhász, Balogh - Czvitkovics, Jezdimirovic, Zabos, Füzi Á. - Kanta J. (Illés, a szünetben), Silva (Bori, 59.)

A bennmaradás szempontjából nagyon fontos meccset nyert - helyenként jól játszva - meg a Kaposvár. Oláh szabadrúgásgólja előtt nem sok minden történt, a Videoton Kuttor szokásos közreműködésével még a szünet előtt egyenlített.

A fordulás után is uralta a meccset a hazai csapat, Bank lövése centikkel ment fölé, Zahorecz labdája viszont már utat talált a hálóig. A védő érdemeit kétségtelenül növeli, hogy ő nem volt elfoglalva azzal, hogy egy tizenegyesgyanús helyzetben nem büntetőt, hanem csak szögletet kapott csapata.

Jegyzőkönyv:
NABI-Kaposvár - FC Fehérvár 2-1 (1-1)
Kaposvár, 2500 néző, v.: Saskőy
gólszerzők: Oláh (28.), Zahorecz (64.), illetve Schwarcz (42.)
sárga lap: Tóth (1.), Petrók (75.), illetve Nagy (1.), Vincze (13.)
Kaposvár: Balajcza - Mező, Petrók, Zahorecz - Kovácsevics (Kardos, 68.), Tóth B., Bank, Máté, Andruskó (Hegedűs, 80.) - Oláh, Jovánczai (Zsolnai, 63.)
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Horváth G., Vincze Z. - Lattenstein (Zöld, 33.), Schwarcz, Bozsics, Nagy D. (Voicu, 66.) - Györök, Tereánszki-Tóth (Kerek, 73.)