Auguszta
-4 °C
2 °C

Eltűnt az NDK a Bundesligából

2005.05.10. 16:36
A berlini fal ledöntésével nem csak az NSZK és az NDK egyesült, de az új Németország korábbi labdarúgó-bajnokságai is egybe forrtak. Sokan úgy vélték, a gyengébb keleti oldaltról érkező csapatok nem sokáig "zavarják" a nagyokat. Végül tizennégy évnek kellett eltelnie, hogy ismét csak a nyugati oldal csapatai szerepeljenek a Bundesligában.
Kisebb fordulópont a német labdarúgás történetében: a Hansa Rostock vasárnap bizonyossá vált kiesésével keletnémet egyesület nélkül kezdődnek szeptemberben újra a Bundesliga első osztályának a küzdelmei.

A két német állam egyesülése 1990. október 3-án ment végbe, vagyis olyan időpontban, amikor már javában zajlott a keleti (Oberliga) és a nyugati (Bundesliga) labdarúgó bajnokság. A két szövetség úgy határozott, hogy a megkezdett sorozatokat végigjátsszák, és 1991 nyarán egyesítik a keleti és a nyugati országrész bajnokságait, az élvonaltól a járási ligákig.

A Rostock és a Drezda volt az első

Az utolsó önálló Oberliga pontvadászat eredményét figyelembe véve a bajnok Hansa Rostock és a második helyezett Dynamo Dresden jutott be a (húszfősre bővített) Bundesliga első osztályába. Az Oberliga 3-6. helyezettje (Erfurt, Halle, Chemnitz, Jena) a másodosztályban folytathatta a küzdelmet, míg a többiek a regionális ligákban (Észak vagy Dél) vitézkedhettek 1991 őszétől.

Mindenki azt hitte, hogy a sokszoros NDK-bajnok és nemzetközi reputációval is rendelkező drezdai csapat fog tudni megkapaszkodni a keletinél jóval színvonalasabb nyugati ligában. Az első évadban ez így is történt: ragyogó rajt (három mérkőzésből három győzelem) után a Hansa 1992 júniusában búcsúzni kényszerült az első osztálytól, míg a Dynamo bentmaradt.

Visszajutás három év után

Három évvel később aztán fordult a kocka: a Bundesliga II. osztályában diadalmaskodó rostockiak ismét feljutottak az élvonalba, míg a Dynamo Dresdent - a kellő pénzügyi háttér hiányában - a liga elnöksége visszaminősítette a másodosztályba. Onnan hamarosan tovább csúszott lefelé a sárga-fekete mezes szász együttes, amelynek csak tavaly sikerült visszakapaszkodnia a regionális ligából a másodosztályba.

A Hansa viszont tíz éven át bírta a versenyt az anyagi lehetőségek és játékosanyag szempontjából sokkal erősebb nyugati klubokkal. Mi az, hogy bírta: a rostockiakat szinte soha nem fenyegette a kiesés réme, jóformán stabil középcsapattá nőtték ki magukat. A 2004/05-ös szezonban viszont már ősszel megroggyant a gárda: akkora ponthátrányba került a többi klubbal szemben, hogy azt egy sikeresebb tavaszi szereplés sem tudta ellensúlyozni. Elismerte ezt Jörg Berger edző is, amikor a vasárnap elvesztett leverkuseni meccs után leszögezte: "A csapat jól játszott a tavaszi évadban, de a bentmaradáshoz kimagasló játékra lett volna szükség."

Rostocki búcsú tíz év után

Ez azonban elmaradt, így ősztől a Hansa Rostock is csak a másodosztályban szerepelhet. "Utódra" , vagyis az élvonalba feljutó keletnémet együttesre nincs kilátás. A második Bundesligában futballozó négy keleti klub legjobbja, az Erzgebirge Aue is csak a nyolcadik helyen áll (nyolc pontra a feljutást jelentő harmadik helytől), míg a Rot-Weiss Erfurt egy évi másodosztályúság után ősszel visszatér a regionális ligába.

A néhai NDK első osztályú labdarúgó bajnoksága utolsó szezonjának tizennégy csapata közül jelenleg egy található a Bundesliga első, három pedig (Drezda, Cottbus, Erfurt) a második osztályában. Ketten (Chemnitz, Union Berlin) az északi regionális ligában szerepelnek (ez a harmadosztálynak felel meg), a többiek pedig ennél is alacsonyabb szinten kergetik a labdát.