Benedek
-5 °C
5 °C

A Debrecen kiütéses győzelemmel lett bajnok

2005.05.15. 13:30
A Debrecen két fordulóval a futballbajnokság vége előtt megszerezte a bajnoki címet. A Loki a Békéscsabának rúgott ötöt, de végső sikeréhez kellett a Ferencváros pécsi veresége is. Ötöt rúgott a ZTE a Pápának, a Fehérvár pedig a Nyíregyházának. A Vasas Diósgyőrött ért el döntetlent, míg az Újpest Kispesten. Az MTK megünnepelte Illés Bélát, majd rossz meccsen ikszelt a Kaposvárral.
DVSC - Békéscsaba 5-1 (3-0)

Meglepő módón a Békéscsaba bátran, támadólag lépett fel a bajnoki cím elsőszámú várományosának otthonában. Ezt jelzi, hogy az első komolyabb lehetőség is a vendégek előtt adódott, Bozsovics harminc méteres lövése a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe. A folytatás aztán már a hazaiak kénye kedve szerint alakult. A tavasszal otthonában veretlen Debrecen minden kis védelmi hibát azonnal büntetett, így a szünetre már háromgólos előnnyel mehetett. A folytatásban sem változott sokat a játék képe, a hazaiak támadtak, míg a már kiesett csabaiak védekeztek - már ha tudtak. A Loki végül hat gólt lőtt, mégis csak 5-1-re nyert, mert Hegedűs nem sokkal a vége előtt a saját kapujába fejelt.

DVSC - Békéscsaba 5-1 (3-0)
Debrecen, 7600 néző, V: Solymosi

DVSC: Csernyánszki - Kiss Z., Komlósi (Hegedűs 49.), Éger, Szatmári - Madar, Habi, Sándor T. (Dzsudzsák 58.), Böőr (Nikolov 64.) - Kerekes, Bogdanovic

Békéscsaba: Simunic - Szenti (Kocsis 69.), Brlázs, Vilotic, Bujáki - Pozsár, Grujic, Vasiljevic, Ursz - Bozovic, Hoffmann

gólszerzők: Bogdanovic (28.), Sándor T. (37., 55.), Éger (40.,11-esből), Szatmári (72.), illetve Hegedűs (84., öngól)
sárga lap: Bujáki (31.), Ursz (40.), Brlázs (62.)

Diósgyőr BFC-Vasas 0-0

A mérkőzés 20 perc késéssel kezdődött, mert a Vasast szállító busz Gyöngyösnél defektet kapott. A játékosokat Nagyrédéről a helyi Vasas szimpatizánsok segítségével személyautókkal juttatták el a mérkőzés színhelyére. Talán ennek, talán másnak köszönhető, de az első 45 perc roppant gyenge játékot hozott, a diósgyőriek mezőnyfölényben játszottak ugyan, de az első tíz perc kivételével - amikor Tisza három gólszerzési lehetőséget is elpuskázott - nem volt komoly lehetőségük. A játék színvonala a 2. félidőben sem emelkedett jelentősen, noha ekkor már a Vasas is aktívabb volt. A döntetlen eléréséhez azonban mégis Posza nagy védései kellettek, aki jelentős részt vállalt az angyalföldiek pontszerzéséből.

Diósgyőr BFC-Vasas 0-0
Diósgyőr, 8000 néző, V: Hanacsek

Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Gáspár, Horváth T., Dianu - Vitelki, Katona, Sipeki (Gajda 81.), Virág (Halgas 69.) - Tisza, Egressy (Siminic 67.)

Vasas: Posza - Molnár Z., Janjic (Vass 75.), Győri, Tóth A. - Schultz (Plókai 80.), Balog, Kiss Gy., Gaál - Horváth P., Waltner (Rósa H. 58.)

sárga lap: Dianu (34.), Vitelki (73.), illetve Molnár Z. (16.), Gaál (82.)

Győri ETO FC-Matáv FC Sopron 1-0 (1-0)

A megyei rangadón a Győr egy remekül eltalált Kenesei góllal már a találkozó elején előnybe került a friss kupagyőztessel szemben. Az alacsony színvonalú első félidőben több gól nem esett, így az ETO megérdemelten vezetett. Szünet után többet támadott a Sopron, valamelyest javult is az egyébként roppant gyenge játék színvonala, de több gól már nem született. A hazai csapat megérdemelten szerezte meg a 3 pontot.

Győri ETO FC-Matáv FC Sopron 1-0 (1-0)
Győr, 5000 néző, V: Megyebíró

Győr: Stevanovic - Zsók (Pomper 87.), Stark, Horváth R. - Ja:kl, Lendvai, Vincze O., Makra (Tóth P. a szünetben) - Peric (Pusztai 65.), Kenesei K., Priskin

Sopron: Horváth T. - Fehér Z., Horváth A. (Somorjai a szünetben), Szekeres, Szabó O. - Bagoly, Lazic, Balaskó, Károlyi (Hanák 50.) - Csordás (Sira a szünetben), Tóth M.

gólszerző: Kenesei K. (6.)

Budapest Honvéd-Újpest FC 1-1 (0-1)

A Honvéd olyan vehemenciával esett ellenfelének - három csatárral -, mintha bármi tétje lenne számukra a találkozónak. Azonban hiába alakította ki sorra helyzeteit a kispesti együttes, azokat sorra kihagyta. Az Újpestnek az első komolyabb lehetősége - amely a 44. percben volt - azonban góllal zárult. Tóth Norbert szögletét Kovács megcsúsztatta, Bükszegi pedig a hálóba továbbított. A második játékrészben előnye tudatában az Újpest vette át a játék irányítását, így "értelemszerű" volt, hogy a Honvéd szerzett gólt. Mindkét félidőben a gyengébben játszó csapat szerzett gólt, így a döntetlen igazságosnak mondható.

Budapest Honvéd-Újpest FC 1-1 (0-1)
Bozsik Stadion, 3500 néző, v.: Bede

Budapest Honvéd: Takács T. - Kovács N., Baranyai, Mészáros, Takács Z. - Genito, Vadócz, Vén (Dancs, a szünetben) - Herczeg (Kozarek, 76.), Szili, Miro (Borgulya, 90.)

Újpest FC: Vlaszák - Fehér Cs., Böjte, Juhár, Vanczák - Bükszegi, Erős K., Farkas, Tóth N. - Rajczi, Kovács Z. (Polonkai, 63.)

gólszerzők: Miro (65.), illetve Bükszegi (44.)

sárga lap: Miro (89.), illetve Rajczi (64.)

ZTE FC-Lombard FC Pápa 5-2 (1-1)

Gyors hazai góllal indult a találkozó, azonban elmaradt a folytatás, így meglepetésre a vendégek ég az első félidőben egyenlíteni tudtak Medved büntetőjével. A pápaiak a második félidőben is egyenlő partnerei voltak a hazaiaknak, de egyórányi játék után a zalaiak szűk negyedóra alatt eldöntötték a három pont sorsát. Tizenöt perc alatt szereztek négy gólt, így a 86. percben szerzett Nedved gól, csak a szépítésre volt jó. A pápaiakat csak az vigasztalhatja, minden bizonnyal ők adják az idei bajnokság gólkirályát Nedved személyében.

ZTE FC-Lombard FC Pápa 5-2 (1-1)
Zalaegerszeg, 2000 néző, V: Világi

ZTE: Varga Z. (Szabó Gy., 90.) - Kocsárdi, Sebők V., Kozmér, Gaál - Andorka, Balog, Józsi, Koplárovics (Kaj, 89.) - Sebők J., Sabo (Torma, 72.)

Pápa: Szép - Farkas V. (Tüske, 72.), Farkas A., Mutica, Geri T. (Szűcs, 46.) - Kincses, Lászka, Szabó T. (Somfalvi, 66.), Róth - Hercegfalvi, Medved

gólszerzők: Sabo (13.), Kincses (60., öngól), Sebők V. (11-esből, 62.), Sebők J. (73.), Józsi (76.), illetve Medved (36. - 11-esből, 86.)

sárga lap: Farkas A. (71.)

MTK Budapest-NABI Kaposvár 0-0

Néhány perccel később kezdődött a mérkőzés, mint az előre megadott 19 óra. Ez azonban senkit nem zavart, hiszen a csúszás oka egy rendkívüli ünneplés volt. Az ünnepelt a bajnoki rekordot 511 lejátszott mérkőzéssel megdöntő Illés Béla volt. A sokszoros válogatott, pályafutása során végig Magyarországon futballozó középpályás a korábbi tatabányai játékos, Szabó György 510 meccses csúcsát döntötte meg. A jeles alkalomból mindkét játékost megajándékozták a klubok és a liga elöljárói. A kaposváriak nevében a kapus, Balajcza Szabolcs egy névre szóló, 511. számú kaposvári mezt ajándékozott Illésnek, aki természetesen a saját klubjától is megkapta az ugyanilyen számozású mezt. A találkozón ezúttal kezdőként számítottak az ünnepeltre, de a meccs maga már messze nem volt ünnepi. Egy roppant gyenge színvonalú összecsapáson gólnélküli döntetlennel osztoztak meg a pontokon a csapatok.

MTK Budapest-NABI Kaposvár 0-0
Hidegkuti Stadion, 1200 néző, V: Kassai

MTK: Végh - Balogh B., Juhász, Lambulic, Pollák - Czvitkovics, Jezdimirovic, Zabos (Horváth L., a szünetben), Füzi Á. - Illés, Hrepka (Welton Silva, 60.)

Kaposvár: Balajcza - Zahorecz, Petrók, Mező, Kovácsevics - Andruskó, Máté, Bank (Hegedűs, 67.), Tóth B. - Oláh (Finta, 89.), Jovánczai (Zsolnai 84.)

sárga lap: Horváth L. (76.), Lambulic (91.), illetve Kovácsevics (39.), Bank (49.), Tóth B. (72.)

Fehérvár FC-Nyíregyháza 5-3 (2-0)

Noha a Nyíregyházának létfontosságú volt a székesfehérvári találkozó, mégis a hazaiak léptek fel támadólag. Ennek köszönhetően szűk félóra játék után már két góllal vezettek. A szünetig nem is változott az állás, igaz a vendégeknek még helyzetük sem akadt. A második játékrész is fehérvári góllal indult, majd a játékrész hajrájában szépített a nyírségi együttes. Azonban mielőtt vérmes reményeket táplálhattak volna a pontszerzéssel kapcsolatban, a hazaiak hat perc alatt két újabb gólt lőttek, ezzel eldöntve a mérkőzést. A találkozó végén szerzett két vendég gól már semmit nem jelentett.

Fehérvár FC-Nyíregyháza 5-3 (2-0)
Székesfehérvár, 1000 néző, V: Erdős

Fehérvár: Tudor - Csizmadia (Gévai, 85.), Fehér Zs., Kuttor, Vincze Z. - Lattenstein, Schwarcz (Fodor, 23.), Zöld, Voicu (Nagy D., 16.) - Magasföldi, Györök

Nyíregyháza: Németh V. - Timár, Szatke, Ambrusz, Vasas - Némedi, Minczér (Márton, a szünetben), Geri G., Sipos N. (Cipf, 23.) - Kenesei Z., Bardi (Nikolic, 30.)

gólszerzők: Györök (13.), Nagy D. (27., 65.), Lattenstein (54.), Kuttor (74.), illetve Cipf (64.), Kenesei Z. (80., 90.)
sárga lap: Minczér (34.), Vasas (72.), Ambrusz (87.)

Pécs-Ferencváros 2-0 (1-0)

A pécsiek kezdték aktívabban a találkozót, és negyedórányi játék után már vezettek is. Schindlek keresztlabdáját Kulcsár gurította vissza, a középen érkező támadók felé. A labda azonban nem jutott el hozzájuk, mert a menteni igyekvő Lipcsei saját kapujába bombázott. A Fradi a folytatásban sem tudott váltani, így az első félidőt komolyabb támadás nélkül tudta le. A második félidőben ment, akart a Fradi, de képtelen volt egy épkézláb támadást vezetni. A Pécs azonban az utolsó előtti percben még egyszer betalált, eldöntve a három pont sorsát. A hazaiak győzelme egyben azt is jelenti, hogy a 2004-2005-ös idény bajnoka a Debrecen lett, ugyanakkor az is biztossá vált, hogy a pécsiek jövőre is az élvonalban szerepelnek. A Fradi meg jelen helyzetben örülhet, ha dobogós lesz.

Pécs-Ferencváros 2-0 (1-0)
Pécs, 6000 néző, Vezette: Arany

Pécs: Németh G. - Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres - Sipos (Berdó 62.p.), Pavicsevics (Szögedi 76.p.), Erôs (Dávid 83.p.), Kulcsár - Pest, Horváth Gy

Ferencváros:Szűcs - Vukmir, Lipcsei, Gyepes - Takács, Rósa, Kapic, Huszti - Sowunmi (Bartha 62.p.), Bajevski (Horváth D. 72.p.), Tőzsér

Gólszerző:Lipcsei (13. - öngól), Horváth Gy. (88.)
Sárga lap:Gyepes (58.)