Valér
2 °C
8 °C

Szerb japánok jönni Szeged

2005.05.17. 00:01
A szegedi futball az elmúlt tizenöt évben nem először került válságos helyzetbe. A délszláv klubtulajdonos tizenhatmilliós adósságot halmozott fel, elődei közül többen börtönben ülnek, a stadion lassan életveszélyessé válik. A magyar nyelvvel közben két japán játékos ismerkedik, akik szerint szerbül azért sokkal könnyebb volt megtanulni.

"Menjen csak tankolni, mire visszajön, odaadjuk a benzinpénzt" - mondták a szegedi futballisták a busz sofőrének, akinek nem tetszett a sorrend: "Előbb adjátok ide a pénzt, aztán majd elmegyek tankolni." A gázolaj nem olcsó mulatság, mire a csapat tagjai és jóakarói összeadták a pénzt, két óra hossza is eltelt, így Szegedről jókora késéssel indultak a BKV Előre elleni mérkőzésre.


Nézegessen pénz nélkül működő futballklubot

Kibédi Péter, a csapat sajtófőnöke közben Pesten várta az övéit. Alig egy óra volt hátra a mérkőzés kezdetéig, amikor a BKV Előre vezetői értetlenkedve kérdezték tőle: "Hol van a csapatod?" "Nem tudom." "Hát hívd fel őket!" "Felhívnám, de a telefonomról hónapok óta nem volt kimenő hívásom, mert nem tudom fizetni a számlát."

A sajtófőnök egyébként két másik állást is betölt a szegedi futballklubnál. "A technikai vezetőt elküldték a klubtól, és akkor azt mondták, hogy mától fogva te vagy a technikai vezető, és megkapod az ő pénzét is - meséli. - Egy hét múlva a szertáros elégelte meg a pénztelenséget, mire kineveztek szertárosnak is, és megígérték, hogy megkapom az ő pénzét is. Ez több hónapja történt, de még egy fillért nem láttam."

A BKV Előre ellen egyébként - kész csoda, bár ez inkább a másodosztályú profi bajnokság színvonaláról árulkodik - csak az utolsó percben lőtt góllal kaptak ki. De mi is történt Szegeden az elmúlt évben?

Futballvezetők a börtönben

A csapat korábbi elnöke tavaly nyáron hajlandó lett volna egy forintért eladni a tulajdonrészét, ha szegedi vállalkozó vásárolja meg tőle. Ilyen ember nem akadt, hiszen a labdarúgás hírneve a városban a kocsmai verekedéssel rokon. Az elmúlt tizenöt év szegedi futballvezetői közül többen a mai napig börtönben ülnek. Az egyik legismertebb, Nagylaki Kálmán, aki a kilencvenes évek végén utoljára az első osztályba vezette a csapatot, két hét múlva szabadul. A férfi kézilabdázók, újabban pedig a pólósok sikerei után, Szegeden senki sem érzi fojtónak a futball hiányát.

Az egy évvel ezelőtt még adósság nélküli klub így került 12,5 millió forintért Dusan Djuric tulajdonába. A szlovén útlevéllel rendelkező egykori jugoszláv futballista volt hazája egyik utódállamában lett FIFA-licences menedzser, és milliárdos befektetést, NB I-et, UEFA-kupában induló csapatot ígért Szegednek.

Eladta Witschgét - vagy nem

A magát dúsgazdagnak mondó tulajdonos különben azzal a Daewoo Kalosszal jár, amit a labdarúgóliga biztosít minden csapatnak. Azt állítja magáról, hogy Nyugat-Európa több fővárosában is irodát tart fenn, kapcsolatban áll a kuvaiti sejkkel és olyan ismert futballisták eladásában játszott szerepet, mint a holland Richard Witschge.

Mesés vagyonát azonban megkérdőjelezi az a Szegeden terjengő szóbeszéd, miszerint a vételárat valójában nem ő, hanem egy osztrák vállalkozó fizette ki, aki a jó fekvésű stadiont és a szomszédos telket is meg akarta szerezni, hogy lakóparkot és szabadidőparkot építsen. A stadion azonban a városé, a szomszédos telket pedig közben másnak adták el.

Gulyáskommunizmus a kőkerítésen

A stadiont - akár lesz futball, akár nem - egy-két éven belül életveszélyessé kell nyilvánítani, ha nem nyúlnak hozzá. A tulajdonos néhány öltözőt felújíttatott nyolcszázezer forintért, csak a számlát felejtette el kiegyenlíteni. Az egykori legendás SZEOL AK stadion most az azeri másodosztályt idézi. A kőkerítést a gulyáskommunizmust idéző reklámok díszítik (AFIT, ÁFOR, METRIPOND), a villanyvilágítást már hat éve is csak a most szabaduló Nagylaki saját felelősségére lehetett bekapcsolni, a főlelátó csak omlásveszélyes, a szembelévő viszont életveszélyes, oda senki nem is mehet fel, nem mintha volna rá igény. A kerítéseket három éve festették le az egyik találkozójukat itt tartó krisnások, ezért azok, ahogy Kibédi fogalmaz, istenes állapotban vannak.

Djuric az idősebb játékosoknak a minimálbéres foglalkoztatás mellett 150-250 ezer forintos havi fizetéseket ígért, a fiatalabbaknak 50-100 ezer forintot. Az igazolások ellenére azonban katasztrofálisan indult a bajnokság, az első hat fordulóban három pontot szerzett a csapat.

Kínai bugyiárusok a japánok?


Még van kedvük játszani

A botrány a nyolcadik forduló után tört ki. A fizetések csúsztak, ha meg kaptak is valamit a játékosok, csak a szerződésben szereplő összeg töredékét. A csapatkapitány és nyolc ős-szegedi játékos csak akkor volt hajlandó pályára lépni az MTK elleni kupamérkőzésen, ha rendezik a tartozást. Az ultimátumot a tulajdonos halálos sértésnek vette és kitette őket a csapatból, de a maradóknak december elején folyósította az októberi fizetést, és megígérte: az első edzésen, január 23-án ismét megjelenik Szegeden, új szerződéseket köt a játékosokkal, és végre megkezdődik a szegedi futball aranykora.

Djuric az első edzésen nem jelent meg, de a csapatnak elintézett egy görögországi edzőtábort, aminek a máig kiegyenlítetlen, 2,5 millió forintos számlája éppen a napokban érkezett meg a klubhoz és az önkormányzathoz. A bajnokság tavaszi rajtja előtt egyszer még megjelent Szegeden és a sikertelenséget magyarázó összeesküvés-elmélettel szórakoztatta az újságírókat, valamint meglebegtetett egy nyolcmillió eurós bankszámlakivonatot. És hozott magával két japán játékost, akikről a szurkolók akkor még okkal feltételezték, hogy valójában kínai bugyiárusok a Cserepes soron, de róluk majd később. Fizetést ennek ellenére még senki sem kapott ebben az évben.

Az önkormányzat a napokban az évi tizenkétmillió forintos támogatását is visszavonta, mert Djuric nem számolt el a pénzzel.

Még volt mit ellopni


Ucsino valódi labdazsonglőr

"Hagyjátok itt nyugodtan a discmant, ma nem jön a tolvaj" - mondja Balázsy Zoltán a társainak, akik éppen azon tanakodnak, hogy ki vigyázzon a megmaradt értékekre, három héttel ezelőtt ugyanis edzés közben kifosztották az öltözőt. Ő egyébként Devecseren már átélte ugyanezt, a település csapata NB I/B-s volt, a futball néhány év szünet után csak most indult újra a megyei III. osztályban. Babos Ádám az MTK-ban kezdte pályafutását, ezért felmerül a kérdés, hogy nem bánta-e meg, hogy évekkel ezelőtt Szegedre igazolt. "Egyetemre jöttem Szegedre és a menyasszonyomat is a városban ismertem meg, ezért nem szívesen mennék el a városból" - mondja. Abban mindketten egyetértenek, hogy a két japánnal sokat erősödött a csapat.

Homma

Homma és Ucsino az edzések előtt és után fél-egy órát a pályán gyakorolnak és erősítenek. Szorgalmasan tanulnak magyarul, mégis csak szerbül sikerült szót értenünk a feltűnően hasonló pályafutású és szókincsű játékosokkal. Gyorsinterjúinkból kiderül, hogy miért.

Index: Hogy tanulsz magyarul?
Homma: Szótárral és Balázsy Zolival.
Index: Melyik a nehezebb nyelv, a szerb vagy a magyar?
Homma: A magyar. Sokkal.
Index: Japánban hol játszottál?
Homma: A Liaison Kusatsuban. Ötödik osztályban.
Index: És miért jöttél Európába?
Homma: Nem szeretem a japán futballt.
Index: Ki intézte a szerződésed?
Homma: Megbíztam egy japán menedzsert.
Index: Szerbiában hová igazoltál?
Homma: A Sabacba. Második ligába.
Index: És Szeged hogy tetszik?
Homma: Szép város, csak nincs pénz.

Ucsino

És most nézzük Ucsinót, aki ugyanúgy 25 éves, mint Homma.

Index: Hogy tanulsz magyarul?
Ucsino: Szótárral és Balázsy Zolival.
Index: Melyik a nehezebb nyelv, a szerb vagy a magyar?
Ucsino: A magyar. Sokkal.
Index: Japánban hol játszottál?
Ucsino: A Liaison Kusatsuban. Ötödik osztályban.
Index: És miért jöttél Európába?
Ucsino: Nem szeretem a japán futballt.
Index: Ki intézte a szerződésed?
Ucsino: Megbíztam egy japán menedzsert.
Index: Szerbiában hová igazoltál?
Ucsino: A Sabacba. Második ligába.
Index: És Szeged hogy tetszik?
Ucsino: Szép város, csak nincs pénz.

És hogy miből élnek a magyar, szerb és japán játékosok? Van, aki a zsebében összegyűlt néhány száz forintot a Kapufa söröző játékautomatáiba dobálja be, és nyer néha több ezer forintot is. Van, aki a felesége gyesére van rászorulva. Van, aki inkább nem árulja el. Van, aki a Déli Apró "egyéb munka" rovatát böngészi edzés előtt.

És, kapaszkodjanak meg, van, aki dolgozik.