Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

László Csaba már nem a válogatott pályaedzője

2005.05.18. 15:14
Lemondott a válogatottnál betöltött pályaedzői posztjáról László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője. Az ok a múlt heti Magyar Kupa döntő alatti és utáni viselkedés, amikor több fültanú állítása szerint súlyos sportszerűtlenségre bíztatta játékosait.
A Magyar Labdarúgó Szövetség szerdai elnökségi ülésén lemondott László Csaba, a válogatott pályaedzője. "A Ferencváros-Sopron találkozó után olyan támadások érték Csabát, hogy nem maradt más választása" - mondta Lothar Matthäus szövetségi kapitány a 100 százalék Fradi című hetilapnak.

Matthäus: Köszönet jár Lászlónak

"Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy a megjelent cikkek mennyire fedték a valóságot. Csaba a magyar futball érdekeit szem előtt tartva döntött, hiszen így a válogatott nyugodtan készülhet az előtte álló feladatokra. Ezért csak köszönet jár neki, azt is mondhatom, hogy feláldozta magát a nemzeti együttes sikere érdekében" - méltatta (volt) segítőjét az egykori aranylabdás.

A Ferencváros vezetőedzőjét a múlt szerdai Magyar Kupa-döntő miatt hallgatta meg a testület. A Matáv FC Sopron 5-1-es sikerével zárult fináléban három ferencvárosi játékost és László Csabát is kiállította a horvát játékvezető, Edo Trivkovic. Sajtóbeszámolók szerint a zöld-fehérek trénere súlyos sportszerűtlenségekre buzdította a csapat tagjait, ezt az edző tagadta.

A Fradi is kivizsgál

A találkozó után a sértődött zöld-fehérek játékosok nem vették át az ezüstérmet. Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója - az MLSZ Felügyelő Bizottságának tagjaként, meghívottként - is jelen volt az elnökségi ülésen, s ugyancsak elismerte felelősségét a díjak átvételének elmulasztása, valamint a kiállított játékosok kispadon maradása kapcsán. Az eset kapcsán a klub belső vizsgálatot tart, és csak ezután dönt a szankciókról.

A klub és a Magyar Labdarúgó Liga is kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indít a döntő kapcsán. Ugyanakkor a Ferencváros vezetőedzője a szerdai Nemzeti Sportban úgy nyilatkozott, nem megy el szó nélkül az őt ért rágalmak mellett, és megteszi a szükséges lépéseket. Eközben az egyik bulvárlapban egy magát megnevezni nem kívánó edző azt mondta, az edzőtestület szeretné látni, egyáltalán milyen edzői papírja van László Csabának.

László elismerte hibáit

László Csaba - az MLSZ tájékoztatása szerint - a meghallgatáson elismerte hibáit, hogy nem fékezte meg labdarúgóit, elmulasztotta lecserélni magáról megfeledkezett játékosait - többek között Lipcsei Pétert és Sowunmi Thomast -, illetve kiállítása után nem ült fel a lelátóra. Lothar Matthäus tudomásul vette a másodedző lemondását és Bozóky Imre elnökkel - és a jelöltek egyikével - várhatóan még a héten megállapodik arról, ki lássa el a pályaedzői teendőket.

Az MLSZ-elnökség úgy határozott: a kupaezüstérmes Ferencváros számára elvileg járó egymillió forintos jutalmat jótékony célra fordítja, s az árvíz miatt megrongálódott létesítményű Mád, illetve Mátrakeresztes klubjai javára utalja át.

A posztjáról távozó pályaedzőt többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk.