Valér
4 °C
8 °C

Roman Abramovics az orosz csapatával nyert kupát

2005.05.18. 23:35
Szerdán este a CSZKA Moszkva Lisszabonban 3-1-re győzte le a Sportingot, így nem csak az UEFA-kupa, de az európai focikupák történetének is első orosz győztese lett.
Szerdán este a CSZKA Moszkva Lisszabonban győzte le 3-1-re a hazai pályán játszó Sportingot, így nem csak az UEFA-kupa, de az európai focikupák történetének is első orosz győztese lett.

Ünnepelni készültek a Sporting játékosai és szurkolói, hiszen a klub saját stadionjában, a Dragaóban fogadhatta a CSZKA-t, amelynek fináléba kerülése is nagy meglepetésnek számított.

A szünetig csak a Sporting volt a pályán

Egy félidőn át úgy tűnt, az ötvenezer hazai, és nem a mindössze négyezer vendégdrukker örülhet, hiszen a portugálok iramát nem igazán bírták a vendégek. Bár nagyobb helyzetük nem volt a házigazdáknak, Rogerio remek távoli lövésével a harmincadik perc körül megszerezték a vezetést (1-0).

A szünetig nem adódott további lehetőségük, mert visszahúzódtak, és az iramból is visszavettek. Az oroszok majdnem ki is használták a felkínált lehetőséget, de Vágner Love nagy ziccerben hibázott.

Ricardo az összes gólban benne volt

A térfélcsere után sem erősített a Sporting, így a vendégek fokozatosan feljöttek, és még nem telt el egy óra a meccsből, amikor Daniel Carvalho szabadrúgását a kapuba stukkolta Alekszej Berezuckij. A labdát ugyan jól fejelte meg az orosz védő, de Ricardo kapus védhette volna, ha kicsit ügyesebb.

A hazaiak a gól után teljesen kitámadtak, és az első pontosabb CSZKA-kontrából bekapták a második gólt is: Daniel Carvalho ugratta ki Zsirkovot, aki a messzire kimozduló Ricardo lábai között higgadtan a kapu közepébe gurított.

A továbbiakban már csak a támadásra figyelt a hazai gárda, és volt is egy nagy lehetősége, de a gólvonaltól egy méterre álló Rogerio lábáról a kapufára, majd Akinfejev kapus kezébe pattant a labda.

Daniel Carvalho lett a legjobb

A mindössze 19 éves, hibátlanul védő hálóőr ekkor viszont azonnal indította a balszélen elfutó Daniel Carvalhót, akinek beadását nagyon elnézte a pocsékul kimozduló Ricardo: Vágner Love még táncolhatott is egy kicsit a labdával, mielőtt az üres kapuba bombázott öt méterről.

Negyedórával a vége előtt ezzel el is dőlt a meccs, a CSZKA megnyerte első európai kupáját. A Sporting pedig a portugál válogatott tavalyi, hazai Eb-kudarca után szintén saját pályáján veszített.

Örülhet a multimilliárdos mecénás

A találkozó legjobbjának a szenzációsan osztogató, három gólpasszt jegyző brazil Daniel Carvalhót választották, aki Roman Abramovics klubmecénás millióinak köszönhetően érkezhetett a klubhoz. Az orosz multimilliárdos első számú klubja, a Chelsea ugyan néhány hete elbukta a Bajnokok Ligáját, de kisebb csapata végül megnyerte neki az UEFA-sorozatot.

Az UEFA-kupa-döntő jegyzőkönyve
Sporting Lisboa (portugál) - CSZKA Moszkva (orosz) 1-3 (1-0)
José Alvalade Stadion, 50 ezer nézo, v.: Graham Poll (angol) sárga: Barbosa (14.)
Gólszerzők: Rogério (29.), ill. A. Berezuckij (57.), Zsirkov (66.), Vagner Love (75.)
Sporting Lisboa: Ricardo - Miguel Garcia, Beto, Enakarhire, Tello - Rogério (Douala, 79.), Rochemback, Moutinho (Hugo Viana, 87.), Barbosa - Sá Pinto (Niculae, 72.), Liedson
CSZKA Moszkva: Jakinfejev - A. Berezuckij, Ignasevics, V. Berezuckij, Odiah - Aldonyin (Guszev, 86.), Rahimics, Zsirkov, Daniel Carvalho (Semberas, 82.) - Vagner Love, Olic (Krasic, 68.)