Auguszta
-3 °C
2 °C

Abramovics vásárolhatta meg rekordösszegért az FA-kupát

2005.05.20. 13:21
Rekordösszegű pénzt fizetett egy telefonos licitáló a legidősebb FA-kupáért. Az Independent nevű angol lap úgy tudja, a Chelsea és a CSZK Moszkva multimilliárdos tulajdonosa vásárolta meg a relikviát.
Csütörtökön rekordáron, 478 ezer fontért (175 millió forintért) elkelt az futball legnagyobb múltú sorozata, az angol FA-kupa legrégebbi serlegére. A Christie's Aukciós Házhoz telefonon érkezett az ajánlat a nevét elhallgatni kívánó licitálótól az 1896-ban készített ereklyére. Nem ez volt a kupa első trófeája, a készítés előtti évben, az Aston Villa győzelme után az eredetit ellopták, ezért újat kellett gyártatni.

A világ a legdrágábban értékesített sportrelikviája az egykor vb-győztesnek járó Jules Rimet trófea másáért 1997-ben fizetett 254500 fontos (93 millió forintos) rekordot döntötte meg.

Kupa kupa hátán

Az Independent című brit napilap tudni véli, hogy a kupa új tulajdonosa nem más, mint a két futballcsapatot is birtokló Roman Abramovics. Az orosz multimilliárdos üzletember moszkvai klubja, a CSZKA szerdán az ország történetének első európai kupáját gyűjtötte be, a nagyobbik büszkeség, a Chelsea viszont nem jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, és az angol kupából is kiestek már az ötödik fordulóban.

A bajnoki aranyérem simán összejött a londoni egyesületnek, a Ligakupát még áprilisban elhódította, Abramovics ettől függetlenül úgy látszik, nem elégedett meg az idén megszerzett elsőségekkel, és kisebb vagyont áldozott a Manchester United, a Tottenham Hotspur, a Newcastle United, az Everton, a Nottingham Forest és a Manchester City által egykor elhódított trófeáért.

Abramovics "világbajnok" is?

David Convery, a Christie's Aukciós Ház sportrészlegének vezetője - a vevő kérésére - nem erősíthette meg az Abramoviccsal kapcsolatos információkat, azt viszont elmondta, hogy ez a lépés jól illusztrálja a sportereklyék piacának növekedését. "Ez szenzációs, a futballértékesítés 1989-ben kezdődött, de eddig ez az eladás volt a legfigyelemreméltóbb" - lelkesedett.

Az aukciós cég nemrég értékesítette azt, az 1966-os világbajnokságon elnyert aranyérmet, melynek eredeti tulajdonosa az Everton akkori játékosa, Alan Ball volt. A világbajnok angol futballista feleségének halálát követően, anyagi helyzete stabilizálására dobta piacra a medált, melyért 164 ezer fontot (66 millió forintot) kapott.

Az újdonsült "világbajnokról" ugyancsak nincs hivatalos információ, de könnyen lehet, hogy a vb-aranyérmet szintén Roman Abramovics vette meg.