Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az FA-kupa maradt a Chelsea csalódott ellenfeleinek

2005.05.20. 17:37
Küzdelmes és feszült mérkőzésnek ígérkezik az Arsenal és a Manchester United FA-kupa döntőbeli mérkőzése szombaton. A bajnokságban kétszer a manchesteriek diadalmaskodtak, mégis megelőzték őket az "Ágyúsok". A pályán lesz a Premiership két legdurvább játékosa, de az igazi figyelem az összeszólalkozott edzőkre összpontosul.
Hatalmas egyéni párharcok várhatóak az angol FA-kupa döntőjében, ahol az a kérdés, hogy a Manchester United tizenkettedik alakommal, vagy az Arsenal tizedszerre hódítja el az FA-kupát.

Sikerre éhesek

Mindkét együttesre ráférne a siker, a címvédő Manchester a bajnokságban nemhogy a Chelsea-t, de még az Arsenalt sem tudta befogni, s harmadik helyen végzett, a Bajnokok Ligájától pedig már a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A londoniak a tavalyi bajnoki elsőség után idén formán kívül játszottak, a BL-től korán búcsúztak, és mindössze egy ezüstérmet tudnak felmutatni.

A bajnokságot ötven év után újra megnyerő Chelsea két csalódott, kissé háttérbe szoruló riválisa csap tehát össze Cardiffban, ahol valószínűleg utoljára játszanak FA-kupa-döntőt, mivel jövőre kinyit a megújult Wembley-stadion.

Edzői szócsata

A kupadöntő előtti napokban a két tréner egymásnak esett, legalábbis, ami a nyilatkozatokat illeti. A MU-t irányító Sir Alex Ferguson hazugsággal vádolta edzőtársát: nem akarta elhinni, hogy Thierry Henry valóban megsérült, és nem játszhat a fináléban. Az Arsenal francia trénere, Arsene Wenger visszautasította a vádat, s azt nyilatkozta, nem rajta múlik, hogy felépül-e Henry, viszont ha igen, miért ne játszatná. A legfrissebb információk szerint a francia világklasszisnak nem javult sérült Achilles-ína, Gary Neville viszont teljes értékű.

Kiélezett párharcok

Roy Keane, a manchesteriek csapatkapitánya figyelmeztetett, heves csata várható, hiszen az "Ágyúsok" elégtételt vennének, mert a bajnokságban kétszer is felülmúlták őket, otthon 2-0-ra, míg a Highbury-ben 4-2-re.

A párharcok közül talán a legkockázatosabbnak Roy Keane és Patrick Vieira találkozásai ígérkeznek. A sárgalapokat tekintve ők a Premiership idei legdurvább játékosai, ketten együtt összesen húszat gyűjtöttek be. Ashley Cole-nak és Cristiano Ronaldónak is van fogalma egymás játékáról, nemcsak az angol bajnokikon meccseltek, válogatottbeli emlékeik egyaránt élnek bennük. A 2004-es Eb negyeddöntőjén Cole kitűnően semlegesítette a portugált, aki nem hagyta annyiban a dolgot, és kétszer betalált az Arsenal otthonában.

Az idén sérülése miatt gyengébb szezont produkáló Ruud van Nistelrooy nagyon elszánt, egy Asley Cole elleni elkövetett szabálytalanság miatt három meccses eltiltást kapott még az ősszel, sikertelenségét csak tetézte az idény alatt nyújtott formán kívüli játéka. Mikael Silvestre-nek úgyszintén akad javítani valója, a három hónappal ezelőtti összecsapáson felöklelte Fredrik Ljungberget, a bíró piroslappal honorálta tettét.

Magát figyelmeztetné Alex

Annak ellenére, hogy Arsene Wenger kategorikusan kijelentette, Jose Antonio Reyessel kezdenek - akit pszichikailag sokkal erősebbnek tart, mint a szezon elején -, Sir Alex Fergusson nem hisz edzőtársának. "Úgy készülünk, hogy Henry játszani fog, ha tévedtek, fel fogom tartani a kezemet, és azt fogom mondani: ne légy ilyen bizalmatlan a jövőben, Alex. A felkészülésünket a köré összpontosítottuk, hogy feltehetőleg milyen lehet az Arsenal hadrendje" - mondta az MU menedzsere.

Az utóbbi tíz év döntői
1995: Everton-Manchester United 1-0
1996: Manchester United-FC Liverpool 1-0
1997: Chelsea-Middlesbrough 2-0
1998: Arsenal-Newcastle United 2-0
1999: Manchester United-Newcastle United 2-0
2000: Chelsea-Aston Villa 1-0
2001: FC Liverpool-Arsenal 2-1
2002: Arsenal-Chelsea 2-0
2003: Arsenal-Southampton 1-0
2004: Manchester United-Millwall 3-0