Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Matthäus még három évig maradna a válogatott élén

2005.05.20. 15:49
Lothar Matthäus, magyar futballkapitány bejelentette, hogy 2008-ig maradna a válogatott élén, a vb-selejtező végkimenetelétől függetlenül. László Csaba helyén ezentúl Szalai László ül majd a német szakvezető mellett a kispadon.
A magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus legalább 2008-ig szeretne Magyarországon maradni. Ez derült ki a százötvenszeres német válogatott szavaiból, amelyek az új müncheni futballstadion, az Allianz Arena első tesztelése után hangzottak el.

Még van feledata

Matthäus kijelentette, jelenleg nem érdekli edzői állás a Bundesligában. "Természetesen jól esik, ha a nevem mindig szóba kerül. Van azonban feladatom, s annak eleget akarok tenni" - jelentette ki.

Matthäus abban az esetben is Magyarországon szeretne maradni, ha a válogatott nem jut ki a 2006-os németországi világbajnokságra. "Akkor ott lesz a következő cél, a 2008-as osztrák-svájci rendezésű Európa-bajnokság" - közölte Matthäus, aki játékosként öt világbajnokságon vett részt, s 1990-ben csapatkapitánya volt a világbajnokságot nyert Nationalelfnek.

Ferencvárosi helyett MTK-s

László Csaba, a válogatott másodedzőjének lemondását követően kinevezték utódát, méghozzá Szalai László személyében. A 37 éves szakember már rendelkezik szövetségi múlttal, az U15-ös és az U17-es nemzeti együttesnél is dolgozott. Az elmúlt időszakban az MTK agárdi akadémiájának szakmai munkáját irányította, és vezetőedzője a kék-fehérek U17-es csapatának.

A segédedző képzettsége
A várpalotai születésű Szalai matematika-testnevelés szakos tanári végzettséget szerzett az ELTE-n, a TF-en testnevelő és labdarúgó szakedzői diplomával zárt. Tanult az augsburgi egyetemen. Németül, angolul és hollandul beszél.
Fiatalok előtérben

"Nagyon boldog vagyok, és óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy Lothar Matthäus alkalmasnak talált a pályaedzői tisztségre" - mondta Szalai László. "Szerencsére az MTK-nál is örömmel fogadták az új MLSZ-es felkérésemet. A gyakorlati munkát az A-válogatott jövő pénteken kezdődő edzőtáborában kezdem meg, de addig is jó néhány bajnoki mérkőzés megtekintésével és a kapitánnyal folytatott megbeszélésekkel készülök. A múltamból fakadóan ígérhetem, a fiatal játékosok csatasorba állítását tanácsolom majd Lothar Matthäusnak. Alapelvem: hinni kell azokban a játékosokban, akiknek a nevelésébe évekig komoly munkát fektettünk."

A magyar válogatott legközelebb június 4-én, Izlandon lép pályára világbajnoki selejtezőn, jelenleg a negyedik helyen áll csoportjában a horvátok, a svédek és a bolgárok mögött.