Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az Arsenalé az Angol Kupa

2005.05.21. 20:02
Az Arsenal tizedszer nyerte meg az Angol Kupát, miután a cardiffi Millennium Stadionban 11-esekkel győzött a végig sokkal jobban játszó Manchester United ellen. Százharmincnégy év után először dőlt el büntetőkkel a sorozat fináléja.
Az Arsenal tizedszer nyerte meg az Angol Kupát, miután a cardiffi Millennium Stadionban 11-esekkel győzött a címvédő Manchester United ellen. A sorozat 134 éves történetében először döntöttek büntetők a fináléban.

Az Arsenalnak egyetlen nagyobb lehetősége volt

A Manchester United végigtámadta a mérkőzést, esélyt sem adott ellenfelének még a kontrázásra sem. A londoniaknak valójában csak egy nagy helyzetük volt, még az elején, amikor Carroll kapus nagy hibáját Reyes nem használta ki, és az üres háló helyett egy társát akarta megjátszani.

Az MU kétszer is a kapufát találta el, egyszer Rooney lepte meg Jens Lehmannt egy éles lövéssel, majd Van Nistelrooy kapuba tartó labdáját a vonalon állva a lécre stukkolta Ljungberg. Szintén volt lehetőséeg Roy Keane-nek, aki Lehmann mellett már el is lőtte a labdát, de a vonal előtt helyezkedő három védőjátékos egyikét találta el.

Cristiano Ronaldóval nem bírtak

A manchesteri fölényt jellemzi, hogy míg ők a rendes játékidőben tíz szögletet lőhettek, ellenfelük egyet sem. Leginkább Rooney és Cristiano Ronaldo jelentett gondot Arsene Wenger edző játékosainak. (Bár utóbbi valamivel veszélyesebb volt, az angol tinédzsert választották a meccs legjobbjának.)

Az Arsenal a szerencséjének és nagy mentéseinek köszönhetően viszont kihúzta a 90, majd a hosszabbítás 30 percét is, így tizenegyesek döntöttek.

Lehmann lett a nyerőember

A büntetőknél Scholes lövését Lehmann hárította, de az Arsenalból senki sem hibázott, a dönto rúgást a csapatkapitány Vieira értékesítette. Az Arsenal így megnyerte az Angol Kupát, igaz, az MU érdemelte volna meg jobban.

A londoniak sem ünnepeltek túlzottan Vieira lövése után, csak Jens Lehmannt, legjobbjukat éltették: gyenge játékukat bizonyítja, hogy épp ő lett a meccs nyerőembere.

Nem először fordult elő, hogy a jobbik csapat vesztett

A másik oldalon Rio Ferdninad sírt, Sir Alex Ferguson szólni sem nagyon tudott a csalódottságtól, és talán eszébe is juthatott, hogy volt a szezonban a két csapatnak olyan meccse, amit megnyertek, pedig nem voltak jobbak.

Arsenal-Manchester United 0-0, 11-esekkel: 5-4
kiállítva: Reyes (123.) .