Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gera át nem vett elismerése

2005.05.24. 21:58
Idén először adták át az Ilzer-Ezüstserleget, amelyet a Vasas egykori edzője, Genzwein Ferenc üzletember alapított. Az Európai Unió bajnokságaiban játszó magyar futballisták közül a legjobbnak az újságírók elsöprő többséggel Gera Zoltánt választották, aki előzetesen megígérte részvételét, majd távolmaradt.
Alig több mint egy évvel Magyarország európai uniós tagsága után először adták volna át az Ilzer-Ezüstserleget, amelyet a névadó sörgyár tulajdonosa, Genzwein Ferenc alapított.

Elsöprő fölény

A korábban a Vasast rövid ideig edző Genzwein ötlete az volt, hogy az első "uniós" szezon végén a Magyarországon futballozó legjobb EU-s állampolgárt, illetve valamelyik tagállam bajnokságban szereplő magyar játékost jutalmazza.

A felkért újságírók közül a hazai góllövőlista vezetőjét, a szlovák Tomás Medvedet látta mindenki a legjobbnak, a magyar légiósok közül Gera Zoltánnak is elsöprő volt a fölénye. Mindössze egy kiválasztott riporter helyezte elé a válogatott, egyben a Crystal Palace kapusát, Király Gábort.

Puskást és Kalocsayt is díjazták

A hétfő délutáni, monori díjátadásra Medved eljött, a délben még sajtótájékoztatót tartó Gera Zoltán azonban előzetes ígérete ellenére távolmaradt. Pedig várta őt néhány Gera-mezes rajongó, illetve a szakma nagy öregjei. Közülük a legidősebb magyar válogatott játékos, a kilencvenkét éves Kalocsay Géza edzői munkásságáért életműdíjat kapott. Puskás Ferenc labdarúgói pályafutásáért kapott életműdíjat, de ő egészségi állapotára tekintettel nem jelent meg.

Medved tovább javítaná rekordját
A szlovák Tomás Medved igen örült a díjnak, annak pedig kivált, hogy egyöntetűen őt látták legjobbnak az újságírók. "Tizennégy gólt már lőttem egy évadban, tizennyolcat még sohasem, jó volt visszanézni, emlékezni, hogy milyen gólokat szereztem. Reménykedem benne, hogy a csütörtöki fordulóban, Győrben még tovább javíthatom a rekordomat. A jövőmről még korai beszélni, ha minden kedvezően alakul, boldogan maradok Pápán, mert jól érzem magam a városban" - nyilatkozott a csatár.

A helyszínen egyértelműen az a vélekedés alakult ki, hogy Gera nem önszántából értékelte alul a díjátadást, hanem az ügyeit intéző két sajtómunkás "közreműködésével" hiányzott.

A szervezők a díjátadás után is több kísérletet tettek arra, hogy a korábbi ferencvárosi Kommunikációs Irodán (május közepe óta nem ez a cég intézi az FTC sajtóügyeit) keresztül elérjék Gerát, de nem tudták. Mint kiderült: a futballista médiaszerepléseit intéző újságíró nem tudta frissen vásárolt telefonjának számát.