Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az Ajax volt trénere a válogatott mellett is dolgozna

2005.05.25. 07:41
A friss magyar futballbajnok Debrecent segítő, egykori Ajax erőnléti edző, Jámbor László szerint a magyar futballisták legnagyobb baja, hogy sok alternatív edzést végeznek. Filozófiája szerint nem örökösen kritizálni kell a hazai futballt, hanem tenni érte. Jámbor az Indexnek nyilatkozva az Ajax sikereinek titkát is felfedte, amellett, hogy Ibrahimovics neki is köszönhette, hogy a patinás klubhoz került.
Április elseje óta dolgozik a már bajnok Debrecen futballcsapatánál az Ajax Amszterdam korábbi erőnléti edzője, Jámbor László. A tulajdonos, Szima Gábor a szakember szerződtetésekor úgy nyilatkozott: nem kizárt, hogy a szezon végéig szóló megállapodást meghosszabbítják.

A most ötvenhat éves, testnevelői diplomáját Budapesten szerző Jámbor az Ajax legnagyobb sikereinél ülhetett a kispadon, erőnléti edzőként részese volt a csapat '95-ös Bajnokok Ligája-győzelmének és Szuperkupa-diadalának.

Csak a Loki

"Régi vágyam volt, hogy a magyar futballért tevékenykedjek, és ehhez itt, Debrecenben adottak a feltételek. Más csapathoz nem is szerződtem volna" - kezdte mondandóját a kosaras edzői diplomával is rendelkező Jámbor, aki a DVSC ügyvezető igazgatója, a korábbi FIFA-játékvezető Szilágyi Sándor hívó szavára vállalta el a felkérést.

Nem tagadta, a tapasztalatait szeretné megosztani itthon kétszer három hét alatt, és szeretné, ha ezeket a Lokinál hasznosítanák. "Dolgozni szeretnék, és nem azt keresni, ami itthon nincs" - avatott be szemléletébe, és hozzátette: nem érzi úgy, hogy tartozik az országnak.

Az év edzője volt a kosarasoknál

Az Indexnek azt is elmondta, Debrecenben nincsenek számára meghatározott célok, de mindenképpen a maximumra törekszik, mint ahogy egész életében eddig. Nem titkolta, személyre szabott programokat alakított ki a debreceni játékosoknak, valamennyiük állóképességét feltérképezte. Szerinte ugyanis nincs értelme mindenkit egyformán terhelni, mi több: ennek a módszernek csak hátrányai lehetnek.

Debreceni szerepvállalása előtt Jámbor dolgozott már Magyarországon, a Központi Sportiskolánál, majd Körmenden lett élvonalbeli edző - a férfi kosarasoknál. '87-ben, harminckilenc évesen került a holland Hoofddorp női együtteséhez, amellyel második lett a bajnokságban. "Nem engedték meg, hogy bajnokok legyünk" - állította, de még abban az évben az év edzőjének választották.

Fischer volt az első kapocs

A futballal két év múlva került kapcsolatba, amikor a svéd Petterson megsérült és helyére a ferencvárosi Fischer Pált szerződtette az akkor már háromszoros BEK-győztes Ajax.

"Mivel Fischerrel nem tudtak szót érteni, engem kértek meg tolmácsolásra. Ebben az időszakban hagyta el a klubot a korábbi futóedző, és mivel a klubnál már tudták ki vagyok, a Real Madridtól visszatérő "Don Leo", vagyis Leo Beenhakker, megkérdezte tőlem, lenne-e kedvem vele dolgozni. Leírtam, mit szeretnék csinálni, a tervem elnyerte a vezetők tetszését, alkalmasnak találtak a posztra. A kapcsolat tizennégy évig tartott, és közvetve azóta is tart" - közölte.

Itthon álmodozó, Hollandiában kreatív

Az erőnléti edző szerint Fischert tisztelték a klubnál, góljainak köszönhetően a közönség is hamar kegyeibe fogadta, és szerinte téves az a korabeli vélekedés, hogy a csatárt nem vették komolyan Amszterdamban.

Jámbor nem tagadta, csak akkor vállalta el a megbízatást, amikor érezte, az átszervezések után bele tud szólni a képzésbe. "Itthon álmodozónak tartottak, Hollandiában kreatívnak, és ez nagy különbség" - jegyezte meg.

A játék feltétlen élvezete

A klubhoz '91-ben érkezett Louis van Gaal, akivel nemcsak megtalálta a közös hangot, hanem megvalósította a kosárlabdát a futballpályán. "Tudom, ez furcsán hangzik, de mi alkalmaztuk először azt a pozíciós játékot, ami az új alapokra helyezett fizikális és kondicionális képzés mellett a sikerek egyik fontos összetevője, egyszersmind titka is volt" - mondta.

A játékosok élvezték a futballt, ők pedig élvezték, hogy taníthatták nekik, mert nagyon fogékonyak voltak a fiatalok. "A legfontosabb dolgunk az volt, hogy a játék szeretetét sulykoljuk a tanítványainkba. Hittük, hogy megállíthatatlanok vagyunk, és nincs ellenfelünk, sem fizikálisan, sem futballtudás szempontjából. A '95-ös BL-döntőben Kluivert góljával nyertünk a címvédő Milan ellen, rá egy évre tizenegyesekkel maradtunk alul a fináléban" - emlékezett vissza.

Ibrahimovics rajta keresztül került a klubhoz

A barcelonai olimpián ezüstérmes holland gyeplabdázókat is felkészítő Jámbor büszke arra, hogy az Ajaxnál a nemzetközi klasszisok szerződtetésénél kikérték az ő a véleményét is, például így került a klubhoz a svéd Zlatan Ibrahimovics. Az Ajax és közte a kapcsolat távozása után sem szakadt meg, és a nagy családhoz pillanatnyilag is hozzátartozik.

Szaúd-Arábiában is dolgozott

Jámbor kamatoztatta felkészültségét Szaúd-Arábia nemzeti válogatottjánál is, megnyerte az együttesel Arab Kupát és a Golf Kupát. Ez utóbbi a közel-kelet Európa-bajnokságát jelenti.

Kedvenc játékosaiként a most az Arsenalt erősítő harminchét éves Dennis Bergkampot jelölte meg, és a Barcelona jelenlegi edzőjét, Frank Rijkaardot, akikkel kitűnő viszonyt ápol.

Mentalitás és karakter

A magyar labdarúgás alapvető bajairól szólva kifejtette, hogy a játékosok sok alternatív edzést végeznek itthon, mivel koránt sincsenek meg az alapvető feltételek. Télen túl sokat hagynak ki a futballisták.

"Mentalitás és karakter, ebben van nagy különbség a magyar és a külföldi játékosok között, a mieink hátrányára. Ettől még hibás az a szemlélet, hogy a futballistákon kell elverni a port. A magyar futballt nem folyamatosan elmarasztalni kell, hanem tenni érte. És meg kell adni a sportágért töretlenül dolgozóknak a tiszteletet" - foglalta össze.

"Másként kell értékelni a korábbi dicsőséget, és el kell felejteni, hogy a nyeregből hátrafordulva nyilaztak őseink, mert azok az idők már réges-rég elmúltak, a jelenlegi körülmények között kell alkotni, nem álomvilágban élni" - fogalmazott, de ugyanakkor kiemelte, '56 után, az elvándorlásokkal nagy csapást szenvedett a magyar futball.

Ennek ellenére úgy véli, hogy ha a lettek tavaly kijutottak a futball-Eb-re, a magyar válogatottnak is sikerülhet. Felvetésünkre, miszerint lenne-e kedve esetleg a válogatottnál megosztani tapasztalatait, annyit felelt: "miért ne?"

Szima Gábor, a DVSC Futball Szervező Rt. elnöke május 25-én jelentette be, hogy a klub hároméves szerződést kötött Jámbor Lászlóval, az Ajax Amsterdam korábbi erőnléti edzője technikai igazgatóként és fejlesztési menedzserként segítené a Lokit.