Emőke
-4 °C
9 °C

Ezüstérmes a Fradi, negyedik az Újpest

2005.05.26. 20:19
A magyar labdarúgó bajnokság utolsó, harmincadik fordulójában eldőlt, hogy a Ferencváros szerzi meg az ezüstérmet, ezzel egyidejűleg az UEFA-kupa részvételt. A Fradi a Honvéd kihagyott tizenegyese és Szili kiállítása után Sowunmi révén szerezte meg a győzelmet. Az MTK győzelmével megőrizte harmadik helyét, az Újpest a negyedik helyen végzett, a Győr az ötödik. A bajnoki címet a Debrecen már két fordulóval a befejezés előtt megszerezte.
A magyar labdarúgó bajnokság harmincadik fordulójában még négy csapat harcolt a második helyért, és a Ferencvárosnak volt a legnagyobb esélye, hogy megszerezze azt. Ehhez a tizedik helyezett Honvédot idegenben kellett legyőznie, és akkor nincs szükség további számolgatásra. Az MTK-nak, az Újpestnek valamint a Győrnek csak akkor volt esélye az ezüstéremre, ha ismét megbotlik a tavasszal gyengélkedő Fradi.

Bartha hátba lőtte a gólvonalon áló csapattársát

A zöld-fehérek nem kezdték jól a meccset, erőlködtek, az első húsz percben nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. A huszadik perc után átvette a játék irányítását a hazai csapat - ekkor már vezetett a Fradi mindhárom riválisa, ami azt jelentette, hogy a Fradi nem volt dobogón -, Lobo azonban kihagyta lehetőségeit, másodszorra Szűcs nagy bravúrral védett, Baranyai fejese pedig centikkel ment mellé.

Félóra elteltével a macedón csatár, Bajevszki megkoronázta tavaszi gyatra produkcióját, hiszen Bartha lövésénél a gólvonal állt, így a labda nem a hálóba ment, hanem visszapattant róla a mezőnybe.

A következő nagy helyzet Kozarek előtt adódott, a vendégvédők végignézték, hogy betör a tizenhatoson belülre, a jobb alsó felé tartó labdát viszont Szűcs nagy bravúrral hárította. Aztán Sowunmi visszaadása után Rósa a léc alá bombázott, de mint kiderült, a csatár már a játéktéren kívülről passzolta vissza a labdát.

Vadócz tizenegyesét Szűcs védte

A fordulás után tizenegyest kapott a Honvéd, ám Vadócz lövését Szűcs kiütötte, a középpályás ismétlése pedig a felső lécen landolt. A francia Auxerre megfigyelője épp Vadócz miatt tekintette meg a meccset, de így gól helyett csak egy kihagyott büntetőt jegyezhetett fel. Ezek után nagy lehetőség adódott a Fradi előtt, Rósa csúsztatása után azonban a védők a gólvonalról mentettek.

A hetvenharmadik percben a meglehetősen indolensen játszó Szili utánrúgásért megkapta második sárgáját - az elsőt reklamálásért kapta pár perccel ezelőtt -, így tíz emberrel folytatta a hazai alakulat.

Sowunmi döntötte el a meccset, ezt az ezüstöt átveszi a Fradi

Szűk negyedórával a vége előtt Sowunmi jobboldali középre adása után Rósa középről, négy méterre kaputól centikkel perdített a bal alsó sarok mellé. Válaszként Borgulya sem talált a kapuba, majd a hajrában Sowunmi nagy ziccerben kivárt, a túloldalon pedig Herczeg két méterről az oldalhálóba bombázott.

Két perccel a vége előtt aztán Takács a jobboldalon két védő között betört a tizenhatoson belülre, visszagurítását Botis elvétette, de így lett jó Sowunminak, aki ballal, nem tökéletesen találta el a labdát, de így az a bal kapufáról a hálóba pattant. A Fradi így kiharcolta az ezüstérmet - ellenfele jobban játszott valamelyest -, és ott lehet a jövő évi UEFA-Kupa-sorozatban. A szakvezető, László Csaba úgy nyilatkozott, hogy ezen a találkozón a jóisten velük volt, és ezt az ezüstöt biztosan át fogják venni. (Elnézést kért ugyanakkor, hogy kupaezüstöt nem vették át.)

Jegyzőkönyv:
Budapest Honvéd-Ferencváros 0-1 (0-0)
Bozsik Stadion, 6 ezer néző, v.: Megyebíró
gólszerző: Sowunmi (89.)
piros lap: Szili (73.)
sárga lap: Facskó (33.), Vén (59.), Szili (64., 73.), illetve Gyepes (15.), Tőzsér (63.)
Budapest Honvéd: Takács T. - Kovács N., Facskó, Baranyai - Dobos (Borgulya, 72.), Vadócz, Genito, Vén - Kozarek, Szili, Lobo (Herczeg, 81.)
Ferencváros: Szűcs - Takács Á., Vukmir (Botis, 43.), Gyepes, Huszti - Sowunmi, Rósa D., Balogh Z., Tőzsér - Bajevski (Penksa, 38.), Bartha (Sasu, 71.)

Az ezüstéremre pályázó MTK némileg érthetetlenül nem esett nagy rohamokkal a Vasasnak, mégis vezetéshez jutott a huszadik percben, amikor Kanta József húsz méterről a jobb felső csavarta a labdát egy szabadrúgás után.

A Vasas tetszetősebben játszott, Horváth fejese veszélyes volt, Weitner lövését pedig a kapufa hárította. Kiss György is fejelt egy kapufát, igaz ő ennek kifejezetten örült, mert kis híján saját hálójába juttatta a labdát.

A második félidőben rögtön megduplázta előnyét az MTK, miután Czvitkovics lövése után csak kiütni tudta Posza a labdát, ami épp Kanta elé került, aki öt méterről nem hibázott. Silva bebiztosíthatta volna az előnyt, de két lépésről a kapufát találta el fejjel.

A Vasas az utolsó előtti percben szépített, de ez a lényegen nem változtatott, az MTK sokáig másodiknak hihette magát, de a Fradi győzelmével csak a bronzérem jutott Garami József csapatának.

Jegyzőkönyv:
MTK Budapest-Vasas 2-1 (1-0)
Hidegkuti Stadion, 2000 néző, v.: Szabó Zs.
gólszerzők: Kanta J. (21., 46.), illetve Győri (89.)
sárga lap: Janjic (35.), Schultz (41.), Rósa H. (46.)
MTK Budapest: Végh - Balogh B., Lambulic, Juhász, Pollák - Horváth L., Czvitkovics (Bori, 89.), Zabos (Illés, 65.), Füzi - Kanta J. (Kanta Sz., 78.), Silva
Vasas: Posza - Molnár Z., Janjic, Győri, Balog Zs. - Kiss Gy., Rósa H., Schultz (Hegedűs, a szünetben), Weitner (Vass, 76.) - Horváth P., Gyánó

A végül negyedik Újpest első nagyobb lehetőségét kihasználta Diósgyőrben, miután Juhár nyolc méterről egy szöglet után a kapu jobb oldalába fejelt. Két perccel később Kovács Zoltán nagy helyzetben lőtt fölé. Egressyé sem volt kisebb, de a csatár sarkazása után a védők kivágták a labdát a kapu előteréből.

A fordulás után nagy kavarodás támadt a vendégek kapuja előtt, amit Gáspár használt ki, és a folytatásban igazán nyílt lett a meccs, mert Vitelki a fordulásból a kapufára bombázott, majd Erős lövésénél a védők mentettek. A hajrát az Újpest bírta jobban, és Rajczi előbb érvénytelen, majd érvényes gólt szerzett. A kegyelemdöfést is a csatár adta meg, hiszen nagy vágta után biztosan helyezett tizenhatról a kapuba.

Jegyzőkönyv:
Diósgyőr BFC-Újpest FC 1-3 (0-1)
Diósgyőr, 12 000 néző, V: Sápi
gólszerzők: Gáspár (53.), illetve Juhár (17.), Rajczi (80., 90.)
sárga lap: Hompoth (27.), Siminic (77.), illetve Polonkai (11.), Kovács Z. (89.)
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Gáspár, Máté, Virág - Hompoth (Müller 36.), Katona, Sipeki (Siminic a szünetben), Vitelki - Tisza, Egressy (Mogyoródi 81.)
Újpest: Vlaszák - Vermes (Nagy G. 61.), Böjte (Rajczi 71.), Juhár, Vanczák - Bükszegi, Erős K., Farkas B., Polonkai (Németh N. a szünetben) - Feczesin, Kovács Z.

A Győr tavaszi teljesítményére a Pápa ellen tette fel a koronát, esélyt sem hagytak a vendégeknek. Fehérváron és Kaposváron döntetlen született, a Pécs hajrában Vilotic kiállítása után kiütötte a Békéscsabát, a már bajnok Debrecen ellen a ZTE két perc alatt fordítva nyert.

Jegyzőkönyvek:
Fehérvár FC-Matáv FC Sopron 1-1 (0-1)
Székesfehérvár, 1000 néző, V: Szarka
gólszerzők: Csizmadia (76.), illetve Szekeres (41.)
sárga lap: Csizmadia (41.), illetve Pintér Z. (65.)
Fehérvár: Tudor (Sebők 41.) - Csizmadia, Fehér Zs., Kuttor, Vincze Z. - Nagy D., Lattenstein, Schwarcz, Zöld - Magasföldi (Tereánszki-Tóth 71.), Györök (Alumona 40.)
Sopron: Balogh J. - Hanák, Szekeres T., Bagoly - Lazic, Pintér Z., Somorjai (Sifter 53.), Balaskó (Sira 70.), Szabó O. - Bárányos (Csordás 83.), Tóth M.

Győri ETO FC-Lombard FC Pápa 3-0 (1-0)
Győr, 5000 néző, V: Bede
gólszerzők: Stark (5.), Priskin (73.), Vincze O. (78.)
sárga lap: Lendvai (39.), Peric (70.), illetve Miclea (22.), Farkas V. (31.), Róth (53.)
Győr: Stevanovic - Zsók, Stark, Pusztai, Makra - Regedei (Peric 60.), Lendvai (Jäkl a szünetben), Vincze O., Tóth P. - Priskin (Balás 80.), Kenesei
Pápa: Szép - Farkas A., Farkas V., Mutica, Szűcs (Szabó Z. a szünetben) - Kincses, Lászka (Somfalvi 66.), Miclea, Tüske (Császár 75.), Róth - Hercegfalvi

NABI Kaposvár-Nyíregyháza 1-1 (1-1)
Kaposvár, 5000 néző, V: Dubraviczky
gólszerzők: Petrók (40.), illetve Nikolic (15.)
sárga lap: Máté (32.)
Kaposvár: Szűcs (Házi 90.) - Finta, Petrók, Zahorecz, Kovácsevics - Andruskó, Máté, Bank, Tóth B. (Kardos 66.) - Oláh, Jovánczai (Farkas N. 69.)
Nyíregyháza: Tóth - Tejnóra, Sipos, Mező, Pintér (Szatke 80.) - Schrancz, Laskai (Lakatos a szünetben), Minczér, Farkas B. - Nikolic, Győri (Cipf 64.)

ZTE FC - DVSC-AVE Ásványvíz 2-1 (0-0)
Zalaegerszeg, 3000 néző, V: Ábrahám
gólszerzők: Józsi (75.), Sabo (77.), illetve Bogdanovic (55.)
sárga lap: Sebők J. (16.), Babati (47.), illetve Nikolov (25.), Éger (27.)
ZTE: Varga Z. - Kocsárdi, Sebők V., Kozmér, Babati - Kaj, Balog Cs. (Andorka 35.), Józsi, Koplárovics (Selei 57.) - Sebők J., Sabo (Torma 87.)
DVSC: Tomic - Hegedűs, Éger (Virág a szünetben), Komlósi, Szatmári (László 73.) - Dombi, Kiss Z., Nikolov, Madar Cs. - Sitku (Sándor 63.), Bogdanovic

Pécsi MFC-Előre FC Békéscsaba 5-0 (0-0)
Pécs, 3000 néző, V: Világi
gólszerzők: Horváth Gy. (46. 77.), Kulcsár (81.), Szekeres (83.), Grujic öngól (90.)
kiállítva: Vilotic (60.)
sárga lap: Kocsis (45.), Drobnjak (54.)
Pécs: Németh G. - Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres Zs. - Sipos, (Berdó 78.) Pavicevic, Erős G., (Dávid 62.), Kulcsár - Montvai (Sztipánovics 74.), Horváth Gy.
Békéscsaba: Simunic (Matkó 55.) - Lázok (Mikya 83.), Vilotic, Brlázs, Kocsis - Lengyel, Grujic, Pozsár, Polczer (Balogh M. 63.) - Bozovic, Drobnjak