Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Fordítási hiba a Gera-Pepsi kapcsolatban

2005.05.27. 14:07
A Pepsi londoni központja szerint már tárgyalnak Gera Zoltán lehetséges részvételéről az üdítőitalmárka ősszel készülő új reklámfilmjében. A névtelenséget kérő, nagyon készséges angliai illetékes a magyar céggel ellentétben hangsúlyozta, lehetőségről van szó, ezt a részletet azonban a budapesti sajtóközleményekből kifelejtették. A West Bromwich Albion futballistája hétfőn kötött megállapodást a Pepsivel, és ekkor hangzott el, Gera Zoltán David Beckhammel, Ronaldinhóval és Thierry Henryval került egy társaságba és már folynak a tárgyalások szerepléséről a reklámfilmben.
A világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója, a Pepsi hétfőn szerződést kötött Gera Zoltánnal, a West Bromwich Albion és a magyar labdarúgó-válogatott klasszisával.

Budapesti bejelentés, londoni értetlenség

A hétfőn Budapesten kiadott hivatalos sajtóanyagban az áll: "A Pepsi és a sportoló között pedig már most tárgyalások folynak arról, hogy az üdítőitalgyártó ősszel készülő legújabb reklámfilmjében milyen szerephez jut a magyar futballsztár". A Nemzeti Sport másnap címlapján írta, "Gera egy csapatban a világklasszisokkal", a Blikk szerdán montírozta át a legutóbbi Pepsi-reklámot úgy, hogy Thierry Henry helyén szerepelt a válogatott csapatkapitánya.

A kommüniké állította, a WBA játékosa nem kisebb sztárokkal szerepelhet együtt, mint David Beckham vagy Ronaldinho. Csütörtökön ennek utánajárva elértük Angliában a Pepsi marketingrészlegét, ahol azt sem tudták, kicsoda Gera Zoltán.

Pénteken már segítettek

Megpróbáltunk kapcsolatba lépni a cég egy másik londoni képviselőjével is, illetve segítséget kértünk a hazai marketingmendzsertől, kivel tárgyaltak eddig, pontosan mire akarják felhasználni a Premier League-ben hat gólt szerző játékost, de kitérő választ adott.

Pénteken viszont a magyar Pepsi már készségesen megnevezett két londoni illetékest és megadta telefonszámaikat, ahol felvilágosítást kaphattunk Gera szerződéséről.

Névtelenséget kért a szóvivő

El is értük telefonon a londoni cég képviselőjét, aki pontosította a hét elején magyarul megjelent közleményt. A lehetőség szót többször hangsúlyozva közölte, hogy Gera Zoltán szerepelhet majd televíziós hirdetésekben, de erről a tárgyalások még nagyon korai stádiumban vannak.

A szóvivő kiemelte, ne tüntessük fel az ő nevét, hivatkozzunk a "Pepsi egyik londoni sajtóreferensére".

A London és Budapest között elveszett lehetőség

Amikor tájékoztattuk az angol képviselőt, hogy a hétfői magyar közlemény nem lehetőséget tartalmaz, elismerte, hogy ez ténylegesen problémát okozhatott.

Angliából emailben azonnal átküldte szavait sajtóközleménybe foglalva is, amit percekkel korábban hazai kollégáitól magyar nyelven már megkaptunk. Ők viszont ebből is kifelejtették az igen lényeges "possibility", azaz lehetőség szócskát.

Gerát szupersztárnak tartják

Angol kontaktunk megerősítette, hogy "Gerával terveik vannak", különben nem is kötöttek volna vele megállapodást.

Elmondta, a jövőben újabb "izgalmas hírekről" számolnak majd be vele kapcsolatban, de hogy mik lesznek ezek, még nem tudta megmondani.

Az persze biztató, hogy Gerát "szupersztárnak" nevezte, bár elismerte, még nem lehet Beckhammel együtt emlegetni.

Változatok egy sajtónyilatkozatra
Szerkesztőségünkbe pénteken, Londonból elküldött közlemény: "We are happy to confirm that we are in discussions regarding the possibility of using Zoltan Gera in television advertising. However, these are early stages and no final decisions have been taken. Above all, we are proud that Zoltan is the latest star to join the Pepsi family and we look forward to announcing some exciting marketing activity."

A londoni közlemény fordítása (Index): "Örömmel erősítjük meg, hogy tárgyalásokat folytatunk Gera Zoltán tévéreklámokban való szerepeltetésének lehetőségéről. Ugyanakkor ezek a tárgyalások még korai stádiumban vannak, és nem született végleges döntés az ügyben. A legfontosabb, büszkék vagyunk, hogy Zoltán is csatlakozott a Pepsi-családhoz, és már nagyon várjuk, hogy az együttműködés izgalmas eredményeiről adhassunk hírt."

A pénteki közlemény magyar változata (Pepsi): "Örömmel erősítjük meg, hogy már folynak Gera Zoltán soron következő Pepsi reklámfilmbeli szereplésével kapcsolatos egyeztetések. Egyelőre azonban a tárgyalások elején járunk. Büszkék vagyunk arra, hogy Zoltánt a Pepsi sztárcsapatának tagjai között tudhatjuk, és várjuk, amikor az együttműködésünk újabb izgalmas híreivel a nyilvánosság elé léphetünk."