Edina
-12 °C
-3 °C

Rövid pórázon a magyar futballválogatott

2005.05.27. 15:59
Szoros védőőrizetet kaptak a magyar labdarúgó-válogatott játékosai a pénteki keretösszetartásra, akaratuk ellenére sem vegyülhettek az összegyűlt újságírókkal. A kapitány, Lothar Matthäus szerint a csapat elkezdte a világbajnoki selejtezők végjátékát, és a szakember már tudja, miként lehet győztesen távozni Izlandról. A Ferencváros kapusa, Szűcs Lajos lemondta a válogatottságot.
Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartott a magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Lothar Matthäus a keddi franciák elleni barátságos, illetve a jövő szombati Izland elleni vb-selejtező előtt.

Bárányos nem vegyülhet

Tizenegy óra táján érkeztek a játékosok is, és valamennyiüket úgy várták a biztonsági emberek, mintha legalább egy híres popsztárra kellene vigyázniuk, vagy magára a brazil Ronaldinhóra. A Sopron kupagyőzelmében komoly részt vállaló Bárányos Zsoltnak csak néhány kézfogásra volt ideje az újságírókkal, azonnal megkérték, hogy menjen velük, ő ugyanis még akkor sem vegyülhet, ha éppen szeretne. A liftbe is vele ment a "szolgálat", nehogy véletlenül ne találja meg a válogatott szintjét.

Csak viszonyításul: a magyar válogatott a hatvannyolcadik a világranglistán, Bárányos pedig külföldi "turnéin" rúgott ugyan pár gólt, a Leedsnél is volt próbajátékon, de ilyesfajta őrizetre biztosan nem szolgált rá. Nem is ő kérte magának - nem biztos, hogy örült a póráznak -, hanem a csapat új szellemű és összefogást hangoztató vezetése.

Kétmillió az utánpótlásnak

Az ily módon a játékosoktól eltiltott újságíróknak jobb híján csak annyi dolga maradt, hogy megtippelje, Matthäus ezúttal mennyit fog késni. Az nyert, aki húsz percre tippelt, bár ebben közrejátszott, hogy Peter Pellady menedzserrel még váltott néhány szót személyesen.

Aztán a sajtófőnök, Ganczer Gábor belekezdett, és a bolgárok elleni 1-1-et győzelemmel felérő döntetlennek titulálta, majd szót adott a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szekeres Tamásnak, aki abba most nem ment bele, hogy miért adták az "Auf wiedersehen!" címet a meccs másnapján. Elmondta viszont: a gólszerzőnek felkínált kétmillió forintot a Nemzeti Labdarúgó Akadémiának utalják át. (Csak győztes meccs esetén kaphatta volna meg az összeget az egyenlítő találatot elérő Rajczi Péter.)

Szűcs lemondta a válogatottságot

Matthäus gyorsan egyértelműsítette, nagy megtiszteltetés a franciák ellen játszani, még akkor is, ha különböző okok miatt egyetlen világbajnok sem lesz ott a metzi gyepen, de az izlandi selejtező lényegesen fontosabb. "Kezdődik a végjáték" - jelentette ki az egykori aranylabdás játékos, és megállapítását arra alapozta, ha a soron következő két találkozón mindkétszer nyer csapata, akkor ismételten esélye lesz az első két továbbjutó hely valamelyikének megszerzésére.

Gondjairól szólva nem titkolta, Gyepes Gábor nem teljesen egészséges, Éger László sem tarthat az alakulattal, míg a második számú kapus, Rabóczki Balázs állapota is nyugtalanító. Rabóczki szereplése amiatt kulcsfontosságú, mert a ferencvárosi Szűcs Lajos két hete végleg lemondta a válogatottságot, míg a Feyenoordban szereplő Babos már korábban jelezte, ő csak elsőszámú kapusként jönne haza.

Az új pályaedző, Szalai kitűnő hozzállású szakember

"Meggyőződésem, hogy a maradék kerettel is elérjük a célunkat, vagyis az izlandi győzelmet" - mutatott előre Matthäus, és az összeállítás ugyan már megvan a fejében, erről nem mondott konkrétumokat, mint ahogy a taktikáról sem. "Izland masszív csapat, erős felépítésű játékosokkal, és egy nemzetközi klasszissal, Gudjohnsennel. A saját játékunkat kell rájuk erőltetni" - nyilatkozott. Hozzátette, hogy a győzelemnek sok útja van, és hogy nála csak a pillanatnyi forma számít, a múlt nem érdekli.

Az újonnan kinevezett pályaedzőre, Szalai Lászlóra, azért esett a választása, mert "kitűnő hozzáállású szakember, és a szakmai felkészültsége is megfelelő." Megjegyezte, nem kell azon fennakadni, hogy eddig kevés számottevő eredménnyel rendelkezik az utánpótlásban dolgozó szakember, mert elődjét, László Csabát sem ismerte itthon senki. A kapitány reméli, hogy a játékosok nem lesznek a szezon után fáradtak. Gyorsan telik a futballszezon, mert a legutóbbi meccsen - március végén - az volt a gond, hogy még nem voltak kellőképpen játékban.

Gera már nagyon várja az izlandi meccset

A válogatott csapatkapitánya, Gera Zoltán nagyon örült, hogy ismét társaival lehet - Bulgária ellen eltiltása miatt hiányzott -, és mint mondta: nem fél egy újabb sérüléstől, de annyi biztos, hogy a kézfejét rögzítő kötéssel képes csak vállalni a játékot. "Különösen az Izland elleni meccset várom nagyon" - állította.

A WBA játékosa szerint a leglényesebb, hogy nyugodtan készüljenek fel mindkét összecsapásra. "Ezen a két meccsen többen megmutathatják, mire képesek nemzetközi szinten, és kiharcolhatnak maguknak egy külföldi szerződést. A magyar futball és a válogatott szempontjából nagyon fontos, hogy jegyzett bajnokságokban edződjenek a társak" - összegzett.

Biztonsági zár

A tévés interjúkra vagy kötetlenebb beszélgetésre viszont már nem volt lehetősége a stáboknak, újságíróknak, mert Gera két biztonsági őr társaságában elhagyta a termet. Rajczit, aki még visszament a sajtótájékoztatóra kijelölt szobába, "osonó üzemmódban" diszkréten követte a kirendelt személyzet, és ő sem társaloghatott, mennie kellett.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Fülöp Márton (Tottenham Hotspur)
Hátvédek: Stark Péter (Győri ETO), Balog Zoltán Fferencváros), Komlósi Ádám (Debreceni VSC), Gyepes Gábor (Ferencváros), Vanczák Vilmos (Újpest FC), Juhász Roland (MTK Budapest), Bodnár László (Breda)
Középpályások: Huszti Szabolcs (Ferencváros), Bárányos Zsolt (Matáv-Sopron), Pető Tamás (NAC Breda), Takács Ákos (Ferencváros), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Tóth Norbert (Újpest FC), Vincze Ottó (Győri ETO)
Csatárok:Rajczi Péter (Újpest FC), Kovács Péter (Viking Stavanger), Kerekes Zsombor (Debreceni VSC), Szabics Imre (VfB Stuttgart)