Gerzson
-3 °C
2 °C
Curling
Percről Percre

Vihar előtti csend, vagy új aranykor kezdete Manchesterben

2005.05.29. 10:33
A világ legértékesebb futballklubját többszöri megkörnyekezés után két hete vette meg az amerikai iparmágnás, Malcolm Glazer, aki ellen a szurkolók hevesen tiltakoznak, jelképesen már fel is gyújtották őt. Sok mindent nem tehetnek, az új tulajdonos teljhatalommal bír, a drukkerek mégis a végsőkig harcolnak. Eközben szinte kapus nélkül maradt az MU, és egyelőre nem világos, mit akar kezdeni hitelből vett új szerzeményével Glazer, és azt sem tudni, mennyi pénz lesz új játékosok szerződtetésére.
A Bajnokok Ligája döntőjének résztvevői egy kissé elvonták a figyelmet a többi európai elitklubokról, pedig a nyolcaddöntőben búcsúzó Manchester Unitednál nagy változásokra készülnek, ugyanis a csapatot működtető részvénytársaság nemrég új tulajdonos vagyona lett. Az egyik legnagyobb múltú, az utóbbi években azonban viszonylag gyengén teljesítő MU-t már többször megkörnyékezték a befektetők, most az amerikai Malcolm Glazer kezébe került.

Az írekkel nem volt gond

1999-ben a Rupert Murdoch vezette BSkyB műholdas és digitális tévévállalkozás egymilliárd fontért (jelenleg körülbelül háromszázhetvenmilliárd forint) szívesen megvásárolta volna a csapatot, azonban maximum tíz százalékos tulajdonrésszel rendelkezhet egy kívülálló cég. Ennek, és a világon párját ritkítóan erős szurkolói tömörülés (a csapatnak huszonnyolcezer kisrészvényese van) tiltakozásának köszönhetően hat évvel ezelőtt nem került ki a két ír versenyló-tulajdonos, J.P. McManus és John Magnier közös vállalatának, a Cubic Expressionnak a kezéből a MU többségi tulajdona.

A híveknek akkor még sikerült "megtartaniuk" a klubot, viszont ez év május 12-én már semmit sem tehettek: a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló Malcolm Glazer többségi tulajdonossá lépett elő, megszerezte a részvények több mint hetvenöt százalékát. Glazer egybként már évek óta rendelkezik MU-részvényekkkel, tavaly nyáron közel húsz százalékosra növelte részesedését, és ezzel akkor megközelítette a két ír üzletember 28,89 százalékos tulajdonát.

Malcolm Glazer önéletrajza
A litván származású, korán Amerikába vándorolt üzletember 1928-ban született. New York államban nőtt fel, apja óraalkatrész-kereskedelemmel foglalkozott, halála után fia vette át az üzletet, és harminc év alatt az ország egyik legsikeresebb üzletemberévé vált. Közben szert tett több ingatlanra, étteremre, szaporodtak érdekeltségei tévétársaságokban. 1995-ben 192 millió dollárért (majdnem negyvenmilliárd forint) megvásárolta a Tampa Bay Buccaneerst, lecserélte a vezetőséget, megváltoztatta a csapat színét és emblémáját, majd a szurkolók érdekeit figyelmen kívül hagyva kiköltöztette a csapatot a városból, és 1998-ban felhúzott egy kétszázmilliós stadiont.
Forrás: Képes Sport
Nem akarnak a "Bucs" sorsára jutni

Glazer hét hónappal ezelőtt kezdte ostromolni a vörös ördögöket (vagyis a manchesteri részvények tulajdonosait). Akkori vételi ajánlatára csak a szurkolóktól érkezett válasz: a csapat igazgatójának luxusautóját és házának falát vörös színű festékkel mázolták össze.

A klub egy ember kezébe vándorlása elleni tiltakozás azonban hiábavalónak tűnik, Glazer hatalomátvétele a részvények háromnegyedének megszerzése után véglegesnek tekinthető, arról nem is beszélve, hogy már annak, aki a harminc százalékos tulajdoni hányadot átlépi, kötelesek ajánlatot tenni. A drukkerek félelmei a Tampa Bay példájából fakadtak, ahol ugyan bajnokcsapatot faragott a multimilliárdos üzletember, viszont számos olyan lépést eszközölt, amely nem aratott osztatlan sikert a "Bucs" híveinek körében.

Visszatekintve a Tampa Bay közel harmincéves történelmére, elmondható, jót tett Glazer érkezése, hisz a korábban főleg sereghajtóként elkönyvelt amerikaifutball-csapat összesen három olyan szezont tudott felmutatni, amikor több nyert meccsel fejezte be a bajnokságot, mint vereséggel.

Le akarják nyomni Glazert

Az MU-szurkolók nem ismernek lehetetlent, s ebben a számukra kilátástalan helyzetben is látnak még kiutat. Oliver Houston, a manchesteri híveket tömörító egyesület alelnöke arra szólítja fel a kisrészvényeseket, hogy ne adják el a maradék részvényeket Glazernek. Ennek érdekében kampányt indítottak, aminek a merész célkitűzése, hogy valami úton-módon ismét a drukkerek tulajdonába vándoroltassa a patináns egyesületet.

"Azt nem mondjuk a szurkolóknak, hogy kerüljék a stadiont, viszont arra megkérjük őket, hogy ne vásároljanak ott Budweisert vagy Pepsit" - magyarázza a kezdeményezés másik részét a Shareholders United alelnöke. Az intézményesített bojkott keretében azt is kilátásba helyzték, hogy új klubot alpítanak. Glazer bábúszerű egész alakos képmását már elégették, hétfőre pedig tüntetést szerveznek ellen, ahova háromezer drukkert várnak.

Az elszánt MU-hívek azt kifogásolják a legjobban, hogy a csaknem nyolcszázmillió fontos ügylet több mint egynegyedét Glazer hitelből fizette, melynek fedezete a klub vagyona. Ez példátlan lépés Manchesterben, hiszen a csapat életében nem volt még adósság, főleg nem ekkora. A 2003/04-es szezonban például a United volt Európa legtöbb bevételt produkáló csapata, 171,5 millió fonttal, vagyis hatvanmilliárd forinttal.

Glazer, a titkolózó iparmágnás
Az sfgate.com-on arról olvashattunk, hogy a Tampa Bay szerdai sajtótájékoztatóján - ahol a 2009-es Super Bowl rendezését jelentették be - Glazer csak mosolygott a Manchesterrel kapcsolatos kérdések hallatán, megszólalni azonban nem vette a fáradtságot. Az esemény után a folyosón is hiába faggatták az újságírók, szó nélkül, gyorsan elviharzott. Fiai, Joel és Ed - akiknek valószínűleg szerepet szán az angol egyesületnél - rövid, kitérő válaszokkal hesegették el az érdeklődést.
Tőzsde helyett kaszinó

A Bucsnál radikális lépéseket végrehajtó iparmágnás a Manchesterrel kapcsolatos terveknek sincs hijján. A stadionbővítés ugyan korábbi javaslat volt, a litván származású üzletember érkezésével ez még biztosabbnak látszik. A stadion mellett majdan álló kaszinókompleszum viszont már Glazer fejéből pattanhatott ki, hiszen a klub az amerikaihoz közel álló Las Vegas Sands elnevezésű részvénytársasággal karöltve vette tervbe az ötcsillagos szállodát is magában foglaló játékbarlang építését.

Glazer minden valószínűség szerint ki fogja vezetni a klubot a tőzsdéről, amilyen gyorsan csak tudja. Ez egyébként nem biztos, hogy elhibázott lépés, hiszen az európai minta a csapatok részvényeinek visszaesését mutatja. (Roman Abramovics a Chelsea-t 2003-ban vonultatta ki az értékpapírpiacról.) Viszont a Machester önálló, családi vállakozássá alakításának gondolata már meglehtősen felborzolta a piros mezesek hívek kedélyét.

Az új tulajdonos próbálja csillapítani a hangulatot, a család hivatalos közleményében ez áll: "A Glazer család lelkes híve a Manchester Unitednek és régóta részvénytulajdonos. Mi együtt szeretnénk dolgozni a jelenlegi vezetéssel, a játékosokkal és a szurkolókkal, hogy a csapat sikeres legyen a pályán, és azon kívül."

Realos sztárok, vagy tehetséges ifik?

Az iparmágnás a szimpátia elnyerése érdekében akár David Beckhamet is visszahozná az Old Traffordra. Beckham persze korábban már szóban örökre elkötelezte magát a Real Madridhoz. Hírbe hozták még Luis Figót is, ám ez még inkább marketingfogásnak, vagy éppen kacsának tűnik, mint Beckham esete.

Ha az angol válogatott reklám- és futballsztár csapatkapitánya nem is tér vissza előző egyesületéhez, viszont magának az átigazolásoknak döntő hatása lehet a szurkolók-Glazer kapcsolatra. Ha jó csapat áll össze, és az eredményekkel sincs gond, talán a játék felé fordul újra a figyelem.

A játkosok érkezéséről azonban keveset hallani, az valószínűsíthető, hogy fiatalokkal töltik meg a keretet. A Parmából 2004 nyarán érkezett Giuseppe Rossi idén az utánpótlásbajnokságban az év játékosa címet kapta, így méltán lehet a felnőttek társa a nyártól. Sir Alex Ferguson elismerően nyilatkozott róla. A másik nagy tehetség, Sylvan Blake szintén jó esélyekkel pályázik a felnőtt csapatba kerülést illetően, ő az elmúlt bajnokságban tizenhat találatot jegyzett.

Kapus nélkül a United

Távozókból viszont van bőven, hat fiatal futballista (Ramon Calliste, Ben Collett, Daniel Nardiello, David Poole, Lee Lawrence és Paul Tierney) mellett az első csapat két kapusával, Roy Carroll-lal és Ricardóval egyaránt szerződést bontott az MU. A kapuskérdés tehát égető - annak ellenére, hogy magyar-amerikai Tim Howard 2009-ig marad a klubnál -, a The Sun angol bulvárlap tudni véli, hogy a Juventus kapusát, Gianluigi Buffont fogják leigazolni a vörös ördögök, a vételi árat harmincötmillió fontban (majdnem tizenhárommilliárd forint) állapítják meg. Egy másik forrás szerint létezik olcsóbb megoldás is, a tottenhami Paul Robinsont már akár tízmillióért (valamivel kevesebb mint négymilliárd forint) megszerezhetnék.

Egy másik angol napilap, a The Mirror egyik cikkében Rio Ferdinand eladásáról ír. Az újság szerint könnyen elképzelhető, hogy a huszonhét éves védekező játékos harmincmillió font (tizenegymilliárd forint) ellenében Barcelonába költözik, ezt a hírt a nemcsak a Mirrorban, a Manchester honlapján úgyszintén fellelhettük. John Obi Mikel, a Lyon nigériai futballistájának sorsa sem rendeződött eddig. A Chelsea-hez és a Manchesterhez egyaránt aláírt középpályás még nem tudja, hol játszik a következő idénytől.

Lesz pénz, Alex, maradj!

A kérdések közül talán a legfontosabb az edző személye. A csapatot 1986 óta irányító Sir Alex Ferguson valószínűsítehetően marad, nem akarja őt senki felállítani, azonban hivatalosan még nem történt szerződéshosszabbítás, a skót edzőnek 2006-ig van érvényes megállapodása, akkor éppen húsz esztendeje lesz annak, hogy a Manchesternél tevékenykedik. (Ferguson legszívesebben Roy Keane-t látná a kispadon.) Vannak azonban olyan vélekedések is, mely szerint egy új, fiatal edző frissességet tudna vinni a csapatba, ilyenkor általában a Chelsea példáját említik. Glazer eddigi szűkszavú közleményeiből, amerikai gyakorlatából arra következtethetünk, hogy a szakmai munkába nem fog beleszólni, azon áll vagy bukik majd a dolog: a multimilliárdos mennyi pénzt tud/akar az egyesületbe folyatni.

Nem sokkal később, hogy Glazer megkaparintotta a részvények hetvenöt százalékát, az éjszaka közepén találkozott Fergusonnal. Az amerikai biztosította Sir Alexet, hogy lesz pénz új sztárok igazolására. A rövid megbeszélésről sokkal több információ azonban nem szivárgott ki.