József, Bánk
-6 °C
0 °C

Henry és Forlán Európa legjobb góllövői

2005.05.30. 15:18
Az angol Arsenal francia légiósa, Thierry Henry megvédte tavalyi első helyét a legjobb góllövők között, de idén megosztva kapta a díjat: az uruguayi Forlán szintén huszonöt gólt ért el a spanyol Villarealban.
Az utolsó, vasárnapi spanyol bajnokin duplázó Diego Forlán és a már hetek óta pihenő Thierry Henry holtversenyben lett a legeredményesebb az európai labdarúgó-bajnokságok "közös" góllövőlistáján, egyaránt huszonöt találattal.

A mostani Aranycipő-verseny néhány évvel ezelőtt váltotta elődjét, a számos csalást kiváltó vetélkedést. Annak idején minden pontvadászatot azonos mércével mértek, most az öt legjobb bajnokság - angol, francia, német, olasz, spanyol - találatai duplán számítanak.

Ailton kiszorult az első tízből

Tavaly Henry hatvan ponttal lett első. Az uruguayi Forlánt a Manchester United csak kölcsönbe adta a bajnokság harmadik helyére befutó, egyszersmind története legjobb eredményét elérő Villarelnak, de a gárda vélhetően harcolni fog megtartásáért.

A tavaly második brazil Ailton klubváltása után nem került az első tízbe - a Werder Bremenből a Schalkéba igazolt -, hiszen tizennégy gólt szerzett a legutóbbi huszonhattal szemben.

A magyar gólkirály a Pápa színeiben szereplő szlovák Tomas Medved lett tizennyolc góllal, ezzel igen távol van az európai élmezőnytől. A magyar bajnokság egyes szorzójú.

A 2004-2005-ös szezon legjobbjai:
1. Diego Forlán (uruguayi, Villarreal) és 25 gól 50 pont
Thierry Henry (francia, Arsenal) 25 50
3. Cristiano Lucarelli (olasz, Livorno), 24 48
Samuel Eto,o, (spanyol, FC Barcelona) és 24 48
Marek Mintal (szlovák, 1. FC Nürnberg) 24 48
6. Fatih Tekke (török, Trabzonspor) 31 46.5
7. Alberto Gilardino (olasz, AC Parma) 23 46
8. Ricardo Oliveira (brazil, Real Betis) és 22 44
Roy Makaay (holland, Bayern München) 22 44
10. Dirk Kuijt (holland, Feyenoord) 29 43.5