Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bajnokká avatta Fehér Miklóst a Benfica

2005.05.30. 17:29
A portugál labdarúgó-bajnok SL Benfica küldöttsége hétfőn Győrben tisztelegtek egykori társuk, Fehér Miklós emléke előtt. Előbb a Szabadi úti temetőben rótták le kegyeletüket a játékos sírjánál, majd az emlékmúzeumban a vezetők átadták az idei bajnokság aranyérmét.
A Benfica és a magyar válogatott csatára, Fehér Miklós 2004. január huszonötödikén, a Vitoria Guimaraes elleni bajnoki mérkőzésen esett össze és hunyt el. Életét a gyorsan érkező orvosi segítség ellenére sem tudták megmenteni. Fehér Miklóst egész Portugália és Magyarország gyászolta, temetésére a portugál klub különrepülőgépe szállította haza a játékos hamvait tartalmazó koporsót.

Trapattoni és Zahovic is a Benficával tartott

A mostani megemlékezésre Győrbe érkezett a Benfica elnökségének több tagja, a teljes játékoskeret, Giovanni Trapattoni vezetőedző - Fehér halálakor Camacho irányította a gárdát -, szurkolók és a portugál média népes csapata. Itt volt a szlovén válogatott Zlatko Zahovic is, aki már nem a portugál klub játékosa, de annak idején Fehér jó barátja volt.

A temetőben a lisszaboni klub elnöke, Luis Felipe Vieira emlékeztetett rá: Fehér Miklós győri temetésén a gyászbeszédében ígéretet tett, amint lehet, elhozzák Győrbe a Benfica bajnoki aranyérmét. Erre idén nyílt lehetőség, és most nagy szívfájdalommal ennek a kötelességüknek tesznek eleget.

Közös ima a csatár sírjánál

Portugál egyházi szertartást követően a csapat játékosai és vezetői egymást átkarolva közösen imádkoztak a sírnál, majd Miki, Miki, Miki! kiáltással búcsúztak társuktól. Ezt követően az elnök és Simao Sabrosa csapatkapitány Fehér Miklós szüleinek átadta a kupa kicsinyített mását és a bajnokcsapat mezét Fehér felirattal.

A temetői tisztelgés után a csapat felkereste a Fehér Miklós-emlékmúzeumot, ahol zártkörű megemlékezésen adták át a bajnoki aranyérmet Fehér Miklós hozzátartozóinak.

A Benfica küldöttsége az esti órákban repül el Budapestről.