Gusztáv
-4 °C
1 °C

A harci szellem már adott a futballválogatottnál

2005.05.31. 10:05
Kedd este, a magyar labdarúgó-válogatott barátságos találkozót játszik az 1998-ban világbajnok, két évvel később Európa-bajnok francia válogatottal. A hazaiaknál senki nem szerepel a vb-győztes csapatból, ennek ellenére erős együttes várja Geráékat.
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és együttese pénteken találkozott a Hotel Kempinskiben, ahol a játékosokra több testőr vigyázott, mint annak idején Michael Jacksonra. Ez csak azért volt érthetetlen, mert az együttes elmúlt időben mutatott teljesítménye alapján a szurkolók nem akarták "szétszedni" a játékosokat, mindössze néhány hírérzékeny újságíró akart interjúkat készíteni velük.

Egy újabb Fradi-Újpest?

A kapitány aztán kipanaszkodta magát - a sérülések, illetve lemondások miatt - majd magabiztosan kijelentette, nyerni fogunk. A játékosokban is minden bizonnyal a nyerési vágy a legnagyobb, ezért fordulhatott elő, hogy ketten túl nagy vehemenciával végezték az edzésmunkát.

Történt ugyanis, hogy a vasárnapi, utolsó magyarországi edzésen az egymás közti játékban Huszti és Rajczi kicsit túl erőszakosan küzdött meg a labdáért, és az eset vége lökdösődés, kakaskodás lett. A Nemzeti Sport információi szerint a "harcoló" feleket a játékostársaknak, vezetőknek kellett szétválasztani.

Ennek ellent mondott Ganczer Gábornak, a válogatott sajtófőnökének beszámolója. Ganczer a válogatott metzi landolása után az Indexnek úgy nyilatkozott, nem történt semmi különös, kemény, harcias férfias összecsapás volt és nem kellett közbelépnie senkinek. A sajtófőnök azt is elmondta, hétfő délelőtt taktikai értekezlet, este hétkor pedig edzés vár a keretre.

BL-győztes és bajnokok készülnek ellenünk

A franciáknál nincsenek ekkora problémák, noha vb-selejtező-csoportjukban messze a várakozások alatt szerepelnek. Eddigi hat meccsükből, mindössze kétszer nyertek és négyszer döntetleneztek. Azonban idegeskedni nincs okuk, nyugodtan kísérletezgethetnek, hiszen a legközelebbi tétmeccset csak szeptemberben játsszák, akkor a Feröer-szigetek együttese lesz az ellenfél. A mieink esélyeit növeli, hogy három hazai selejtezőjüket egyaránt 0-0-al hozták.

A hazaiak soraiban jelenleg senki nem képviseli a hét évvel ezelőtti világbajnok együttest. Ennek ellenére is bombaerősek, hiszen keretükben található friss BL-győztes (Djibril Cissé), újdonsült spanyol és angol bajnok (Ludovic Giully és William Gallas), a francia bajnokságot megnyerő Lyon-t is öten képviselik.

Domenech otthon nyeretlen

Raymond Domenech szövetségi kapitány leginkább Cissében bízik, aki hosszú kihagyás után térhet vissza a nemzeti együttesbe. A Liverpool támadója 2003 októbere óta nem szerepelt a Kékeknél, mert először eltiltás miatt hiányzott, majd tavaly ősszel lábát törte az egyik bajnokin. Domenech számára egyébként is nagy jelentőséggel bír a keddi kilencven perc, mert az ő "uralkodása" idején még nyeretlen hazai pályán a francia gárda.

Közel harminc éve nyertünk utoljára

A metzi találkozón minden bizonnyal telt ház várja a mieinket, azonban ez az érdeklődés inkább annak szól, hogy a francia válogatott még soha nem szerepelt ebben a városban. A két csapat eddig 22 alkalommal találkozott, a mérleg: tizenkét magyar és hét francia győzelem, három döntetlen. A magyar együttes legutóbb, mint egy harminc éve, 1976-ban nyert utoljára. Azóta négy mérkőzésen négy vereség, mindössze két rúgott gól. A metzi összecsapáson a belga Paul Allaerts lesz a játékvezető, segítőként Rombout Hennissen és Danny Vanderhoven tevékenykedik majd.

A várható kezdőcsapatok:
Franciaország:
Coupet - Reveillére, Gallas, Givet, Abidal - Giuly, Pedretti, Diarra, Dhorasoo (Malouda) - Wiltord, Cissé

Magyarország:
Király - Juhász, Stark, Gyepes - Bodnár, Vincze O., Takács, Hajnal, Huszti - Gera - Szabics