Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Húsz éve nyeretlen júniusban a futballválogatott idegenben

2005.06.03. 15:37
Az izlandi Laugardalsvöllur-stadionban a magyar labdarúgó-válogatott szombat este nyolc óra öttől meg akarja mutatni, hogy eddig csak a véletleneknek köszönhetően nem tudott nyerni Izland ellen júniusban. A kézműtéten átesett Gera Zoltán vezetésével a csapat bravúrt érhet el, a realitás azonban nem ezt ígéri.
A magyar labdarúgó-válogatott helyzete nem túlzottan bonyolult a hátralévő öt világbajnoki selejtező előtt: a hátralévő öt mérkőzését meg kell nyernie, kizárólag akkor van esélye arra, hogy ne csak turistaként legyen jelen a jövő évi németországi világbajnokságon.

A bonyolultságot ugyanakkor épp az okozza, hogy öt selejtezőt zsinórban a Mezey György irányította '86-os csapaton kívül egyik alakulat sem nyert idestova húsz éve.

Az első lépés az ötből

A kapitány, Lothar Matthäus persze bizakodik, Pellady menedzser pedig egyenesen odáig ment, hogy a bolgárok elleni 1-1 után a Nemzeti Sport két újságírójával tudatta: ők ott lesznek a vb-n, míg a kollégák nem.

Vége a borzasztó júniusoknak?
A magyar labdarúgó-válogatott tétmérkőzésen 2001-ig tizenöt éven keresztül mindössze egy döntetlenre volt képes, idegenben nem nyert. A grúzok ellen aztán Bicskei Bertalan regnálása alatt - hazai pályán - megszerezte a három pontot, a letteket pedig két éve hátrányból fordítva verte 3-1-re, ami '85-ben jött össze utoljára. Idegenbeli diadalra azonban eddig húsz évet kellett várni.

Öt meccs tehát, és az első Izland ellenében, amelyiket tétmeccsen júniusban még egyszer sem sikerült legyűrni, mi több, még döntetlenre sem futotta a csapat erejéből.

A realitás most is leginkább azt sugallja, hogy a döntetlennek is örülni kell a Laugardalsvöllur-stadionban, mert magyar válogatott nem igazán szokott tündökölni idegenben.

Szabics vergődik, Huszti lendülete már a múlté

Ráadásként Gera Zoltán érthetően féltette május közepén műtött kezét a franciák ellen - Matthäus rögtön kritikával is illette -, a megváltónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Vincze-testvérek pedig látványosan bizonyultak akaratgyengének sokadszor. Kedden Szabics Imre megintcsak nem találta a helyét, és vélhetően a nálánál jóval erősebb izlandi védők között is vergődni fog. A ferencvárosi Huszti Szabolcs lendülete és harcossága már a múlté, a Fradiban többször nélkülözte László Csaba, a válogatottban ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlen a helye.

Lényegében nem is lehet megmondani, miben bízhatnak a drukkerek, de a német valamint a skót meccs előtti hasonló helyzetet alapul lehet venni. És az a két győztes találkozó még alighanem jó ideig kísérteni fog minket, hiszen mindkettő a semmiből jött.

Uralni akarjuk a játékot

Abból a semmiből, ami most is könnyen érzékelhető, hiszen nem tűnnek extrán motiváltnak a játékosok. Bár néhányukat valószínűleg feldobja, hogy ez a meccs is kulcsmomentum lehet egy külföldi szerződéshez, és ily módon kikerülhet a hazai nihilből, és külföldön futballistának érezheti magát.

Lothar Matthäus viszont tudja a siker receptjét, de előzetesen nem árulta el, csak azt, hogy a csapat megpróbálja diktálni az iramot, és mindenképpen irányítani igyekszik a játékot. Erre hazai csapat időtlen idők óta képtelen volt, mert fizikailag és erőnlétileg is meglehetősen szerény erőt képvisel. Ha még menne is, mint ahogy Gellei Imre megpróbálta Rigában a lettek ellen huszonöt percen keresztül, utána gyorsan kiütközött a védelem fogyatékossága, hogy egyáltalán nem képesek lépést tartani a gyors csatárokkal. (Így nyert 3-1-re az Eb-re kikerülő nem túl jegyzett lett válogatott.)

Mit ígér Gudjohnsen és Stark versenyfutása?

Az izlandiak legnagyobb sztárja, a csatár Eidur Gudjohnsen pedig, ugye, nem az a lassú, körülményes és szerencsétlen fajta, ő nem Stark Péterrel, Juhász Rolanddal vagy Gyepes Gáborral szokott versenyt futni a Chelsea színeiben, hanem Rio Ferdinaddal, Ashley Cole-lal, vagy éppen Nestával.

A pályára lépők közül ő az egyetlen nemzetközi klasszis, és itthon is megkeserítette a magyar védők életét, Reykjavikban pedig nyilván neki az lesz a célja, hogy megtörje csapata nyeretlenségi sorozatát, hiszen az öt meccsből eddig egy soványka pontra futotta, azt is Máltán érték el. Újpesten nagy csatában, 3-2-re kaptak ki.

A lehetetlen azonnali teljesítése

Egy kiváló keszthelyi vendéglős mondása szerint a lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodára viszont még várni kell. Az izlandiak legyőzése korántsem lehetetlen, azonnali teljesítése jóval meredekebbnek ígérkezik. Egy ütőképes válogatott hirtelen összekovácsolása viszont csodaszámba menne.

Matthäus ellenben már most pontosan tudja, mivel fog védekezni, ha olyan kedvében lesz, még Gerába is beleköt.

A két válogatott eddigi mérkőzései:
1988.05.04., Népstadion: Magyarország-Izland 3-0 (1-0) - barátságos
gól: Vincze I. (45+1.), Sallai (63.), Kovács K. (89.)
1988.09.21., Reykjavik: Izland-Magyarország 0-3 (0-3) - barátságos
g.: Kiprich (3., 18.), Vincze I. (16.)
1992.06.03., Népstadion: Magyarország-Izland 1-2 (1-0) - vb-selejtező
g.: Kovács K. (3.), illetve Örlygsson (52.), Magnusson (74.)
1993.06.16., Reykjavik: Izland-Magyarország 2-0 (1-0) - vb-selejtező
g.: Sverisson (13.), Gudjohnsen (78.)
1995.06.11., Reykjavik: Izland-Magyarország 2-1 (0-1) - Eb-selejtező
g.: Bergsson (62.), Jonsson (68.), illetve Vincze I. (20.)
1995.11.11., Fáy utca: Magyarország-Izland 1-0 (0-0) - Eb-selejtező
g.: Illés (56.)
2002.09.07., Reykjavik: Izland-Magyarország 0-2 (0-0) - barátságos
g.: Lőw (80.), Dárdai (89.)
2004.09.08., Budapest: Magyarország-Izland 3-2 (0-1) - vb-selejtező
g: Gera (63.), Torghelle (76.), Szabics (80.) illetve Gudjohnsen (39.), I. Sigurdsson (78.)