Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A horvátok Szófiában is nyertek

2005.06.04. 19:28
A bolgár labdarúgó-válogatott hazai pályán a svédek után a horvátok ellen is alulmaradt, így lényegében elveszítette esélyét, hogy kijusson a jövő évi németországi világbajnokságra. A horvátok 3-1-es győzelmükkel megőrizték a nyolcadik selejtező csoport vezető helyét. A második helyen álló svédek hazai környezetben hatot lőttek Máltának.
Nagy lépést tett a horvát labdarúgó-válogatott afelé, hogy története során sorrendben harmadszor is ott legyen a világbajnokságon. A horvátok ugyanis a hatodik fordulóban - idegenben - 3-1-re nyertek a bolgárok ellen.

Az első horvát támadás góllal zárult

Zlatko Kranjcar szövetségi kapitány a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, hogy nagyon figyelniük kell a bolgár csatárokra, annál is inkább, mert a két gárda zágrábi összecsapásán a vendégek kétszer is a kapuba találtak, így mentettek meg egy pontot. A horvát védelem a két gólon kívül máskor nem kapitulált, Svédországban is megúszta kapott gól nélkül a fellépését.

A horvátok jól kezdtek, hiszen első támadásukat góllal fejezték be. Robert Kovac hozta helyzetbe Babicot a tizenhatoson belül, a középpályás egy igazítás után a hálóba bombázott. Az első félidőben a bolgárok erőlködtek, és kialakítottak ugyan néhány helyzetet, de nem tudták értékesíteni azokat.

A svédek javítottak gólarányukon

A horvátok a fordulás után az ötvennyolcadik percben érték el második góljukat, a középpályára előretolt egykori juventusos Tudor fejjel volt eredményes. Sztiljan Petrov a hetvenharmadik percben góljával reményt adott a bolgároknak, ám hamarosan ismét a vendégek értek el találatot, Niko Kranjcar révén.

A svédek megerőltetés nélkül verték Máltát, gyorsan vezetéshez jutottak, és csak az volt a kérdés, hogy a csoport leggyengébb tagja mennyivel ússza meg a skandináv túrát. Végül hatot kaptak, a svédek pedig tartják a lépés a horvátokkal, és vélhetően a két alakulat zágrábi párharcán dől el, melyikük szerzi meg az azonnali kvalifikációt jelentő első helyet.

Jegyzőkönyv:
Bulgária-Horvátország 1-3 (0-1)
g: M. Petrov (73.), illetve Babic (18.), Tudor (58.), N. Krajncar (80.)
Svédország-Málta 6-0 (4-0)
g: Jonson (6.), Svensson (18.), Wilhelmsson (30.), Ibrahimovic (40.), Ljungberg (57.), Elmader (81.)
Az állás: 1. Horvátország 6 meccs/16 pont, 2. Svédország 6/15, 3. Bulgária 6/8, 4. Magyarország 5/7, 5. Izland 5/1, 6. Málta 6/1.