Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Laci a leggyengébb élvonalbeli klub Európában

2005.06.11. 14:50
Az európai klubfutball nem csak a győztesekről szól. Ezt bizonyítja, hogy két bajnokságban is győzelem nélkül zárt az utolsó helyezett. Az albán Laci mindössze két döntetlenre volt képes harminchat meccsen.
Európában szinte valamennyi őszi-tavaszi rendszerű labdarúgó bajnokág véget ért. A szurkolók a remeklő Barcelonát, az unalmas Juventust, a magabiztos Bayern Münchent, vagy éppen a dúsgazdag Chelsea-t, esetleg az első bajnoki címét szerző Debrecent ünneplik.

Azonos mutatókkal az azeri és a macedón utolsó

Az idei bajnoki évnek nem csak sikeres csapatai voltak. Akadnak olyanok is, amelyeknek kevés öröm jutott az elmúlt háromnegyed évben. Ide lehetne venni akár a magyar bajnokság utolsó helyén végzett Békéscsabát, amely ugyan a harminc forduló alatt nyert négy meccset és hét döntetlent is elért, de a labdarúgóliga szabályai és a pontlevonások miatt végül csak négy ponttal fejezte be a szezont.

Alig szerepelt jobban a macedón bajnokság sereghajtója, a Napredok, amely harminchárom forduló alatt mindössze egyszer nyert, és négyszer tudott pontot szerezni aktuális ellenfelétől, így hét ponttal zárt. Ugyanennyit szerzett Azerbajdzsánban a Shafa is, amely viszont eggyel több meccset játszhatott. Az ország bajnokságának utolsó helyezettje eggyel többet is nyert, viszont csak egy döntetlenje volt, így ők is hét egységgel zártak. A két együttes gólkülönbsége is szinte azonos, a Napredoké 17-99, míg azeri sorstársáé 16-95.

Huszonnyolc meccs győzelem nélkül

Náluk is gyengébb teljesítményt nyújtott a ciprusi Arisz, valamint a moldáv Steaua Chisinau. A szigetországi bajnokság utolsója, huszonhat meccs alatt egyszer-egyszer örülhetett győzelemnek illetve döntetlennek, így négy ponttal zárt. A moldáv együttes játékosai a lejátszott huszonnyolc meccs alatt egyszer sem nyertek, viszont négyszer is sikerült pontot szerezniük, így szintén négy ponttal zártak. De amíg az Arisz játékosai a huszonhat meccsen legalább huszonkét gólt szereztek a hetvenhárom kapottal szemben, addig a moldáv együttes játékosai mindössze nyolc gólt jegyeztek, és tízzel többet kaptak az Arisnál.

A Laci alulmulhatatlan

Persze ez a teljesítmény is remeknek mondható az európai bajnokságok élvonalainak leggyengébbje, az albán sereghajtó Laci idényéhez képest. A tízcsapatos bajnokság utolsó helyén végzett együttes a harminchat forduló alatt mindössze két döntetlenre volt jó. A kétpontos teljesítmény azt jelenti, huszonhattal maradtak le az utolsó előtti Egnatiától és nyolcvankettővel a bajnok Tiranától.

A csapat 'erejét' jelzi, hogy a védelem közel tízszer erősebb volt a támadó szekciónál, hiszen az együttes majdnem tízszer annyi gólt kapott, mint amennyit szerzett: a Laci a harminchat forduló alatt tizenháromszor talált be, míg kapusa százhuszonnégy alkalommal vehette ki a hálóból a labdát.