Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az angol foci veri Európát

2005.06.13. 11:05
Az angol élvonalbeli futballklubok bevételei az egész európai piac tizennyolc százalékát jelentik. A jegy- és a közvetítések utáni bevételek is növekedtek az elmúlt években a Premiership csapatainál. A klubok teljes működési profitja soha nem látott mértéket öltött, és a fizetések is csökkentek. Az öt európai elitbajnokság közül a nyereségességet nézve, az angolokhoz csak a Bundesliga tudott csatlakozni a 2003/04-es idényben.
Nemrég közölte a 2003/04-es futballszezonnal kapcsolatos pénzügyi elemzését a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló és szakmai tanácsadó cége, a Deloitte & Touche egyesült királyságbeli tagvállalata. A tanulmányból kiderül, hogy az angol klubok a legsikeresebbek Európában, és az élvonal, a Premiership, a maga ötszázmilliárd forintos bevételével a 2750 milliárd forintos európai piac tizennyolc százalékát teszi ki.

Összehasonlításképp a 2750 milliárd forint körülbelül negyven százaléka Magyarország éves állami költségvetésének. (Az elemzés készítői euróban és fontban, váltakozva adták meg az adatokat, az egyszerűség kedvéért forintra váltottunk minden összeget.)

Csak a németek tartják a lépést

A Deloitte-ről
A Deloitte & Touche LLP az Egyesült Királyság egyik leggyorsabban fejlődő jelentős szakmai szolgáltató cége, amely országszerte huszonegy irodában több mint tízezer alkalmazottal működik. Díjbevétele a 2003/2004-as idényben 420 milliárd forintra rúg. A Deloitte Touche Tohmatsu tagvállalata, a világ egyik vezető, szakmai szolgáltatásokat nyújtó cége, amely közel százhúszezer alkalmazottat foglalkoztat több mint száznegyven országban.
Az "öt nagy" (angol, német, olasz, spanyol, francia) liga összesen 1450 millárd forint összbevételt ért el, ami több mint ötven százaléka a teljes európai piacnak, és két százalékos növekedés a 2002/03-as idényhez képest. A Serie A bevételei a harmadik egymást követő évben 288 milliárd forinton stagnálnak. A Bundesliga és a francia élbajnokság öt százalékkal visszaesett, 264 milliárd illetve 162 milliárd forintra, ettől a negatív változástól függetlenül, a német bajnokság - csatlakozva az angolhoz - nyereséggel tudott zárni a "nagyok" közül. Spanyolországban volt tetten érhető a legtekintélyesebb, tizenhárom százalékos növekedés, s ezzel megközelítették a bővüs egymilliárd eurós (kétszázötvenmilliárdos) határt.

Profit bevétel hátán

A Deloitte kimutatása részletesen az angol futball pénzügyi helyzetével foglalkozik, s abból kitűnik, hogy a kilencvenkét legjobb csapat összesen 649 milliárd forint bevételt ért el, 6,4 százalékkal meghaladva az előző év számait. A Premiership csapatok - átlagosan számított - 24,7 milliárdos bevételei több mint ötven százalékkal túlszárnyalták az olasz klubokét. A progresszív tendencia főleg az egyaránt kilenc-kilenc százalékos növekedést mutató jegyárakból (tizenkétmilliárd forint) és a közvetítésekből (17,8 milliárd forint) származó plusznyereségnek köszönhető.

A Premiership klubjainak a teljes működési profitja 55,5 millárd forint volt, ekkorát még sosem produkált a liga megalapítása óta. A csapatok bértömege is csak hét százalékkal növekedett, 302,3 milliárd forintra, ami figyelemre méltó, mert ennél eddig csak nagyobb mértékű változást mutattak. Viszont, ha a legjobb fizetéseket biztosító Chelsea-t leszámítjuk, a teljes bértömeg három-négy százalékot csökkent. A tanulmány a bértömeg fogalmán a klubnál felmerülő összes fizetést érti, tehát ide tartozik a szertáros, és a karbantartók juttatása egyaránt. A Chelsea-nél 42,8 milliárd forintot fordítottak a vizsgált időszakban fizetésekre, ami közel duplája a második helyezett Manchester United költségeinek.

A Bajnokok Ligája juttatásai 2003/04-ben
Az UEFA a Bajnokok Ligája 2003/04-es kiírásában 143,7 milliárd bevételt regisztrált, és ebből 103 milliárdot osztott szét a legjobb harminckettő közé került csapatok között. A fennmaradó pénzből ötvenkettő tagszervezetnek szolidaritási juttatást utalt. A 2002/03-as szezonban a Magyar Labdarúgó-szövetségek és a csapatok 214,2 millió forintot kaptak. Az FC Porto hiába hódította el a trófeát, csak az ötödik a ragsorban, 4,8 milliárd forinttal. A Chelsea végzett az élen a kimutatásban 7, 1 milliárd forinttal. Érdekesség, hogy a leggyengébb teljesítményt produkáló Partizan Belgrád több mint egymilliárd forintot kaszírozott, míg a csopotkörökből továbblépő, Sparta Prahának mindössze 24,4 millió forint jutott. Ez úgy jöhetett ki, hogy az UEFA nemcsak a teljesítményt veszi figyelembe, hanem a klubok hazai piacának súlyát is.
Forrás: HVG
Apadó focistafizetések

A futballisták járandóságait nézve megállapítható, hogy azok csökkentek hét százalékkal. Az átlag heti fizetés 6,3 millió forint, és egy játékosra lebontava évente 335,5 millió forintot költöttek. A 2003/04-es évi bruttó átigazolási kiadások 154,3 milliárd forintra rúgtak, amelyből Roman Abramovics Chelsea-tulaj 65,2 millárd forintot 'vállalt'.

A Premiership klubok finanszírozási trendjei pozitívak. A befektetett tőke 409,8 milliárd forintra növekedett a 2003/04-es szezon végére. A csapatok összes kölcsöne csak két százalékkal emelkedett, így ez jelenleg 268,2 milliárd forint, a saját és idegen tőke arány azonban javult, 189 százalékra. Négy élvonalbeli egyesület, az Aston Villa, a Birmingham City, a Manchester United és a Portsmouth nettó adóság helyett nettó pénzmegtakarítással fejezte be a 2003/04-es bajnokságot. Az MU és a Portsmouth kamatbevétele ráadásul meghaladta a kamatkiadást.

Rohamos stadionfejlesztések

A Deloitte szerint a profi, jövedelmező labdarúgás mindinkább abban rejlik, hogy milyen mértékben tudják a csapatok a bevételeket maximalizálni, illetve a költségeket lefaragni, és a stadionjukat a lehető legjobban kihasználni. Az angol példa kitűnően visszatükrözi ezt a folyamatot, persze, csak ha a Chelsea-t nem számítjuk.


Az Arsenal új stadionja

A stadionberuházások terén is az elsők közt van Anglia: 2003/04-ben megnyitotta kapuit a Manchester Városi Stadion, és folytatják a munkálatokat az Arsenal hatvanezer férőhelyű arénáján, melynek átadás a terveknek megfelelően a 2006/07-es bajnokságban várható.

Harmincmillió néző a meccseken

Az átlagos nézőszám harmincötezer felett volt, a kapacitáskihasználás értéke pedig 94,7 százalékot mutatott. Az elmúlt, 2004/05-ös idényben a kilencvenkét legjobb angol csapat mérkőzéseit összesen 29,3 millióan tekintették meg a helyszínen. A szinte minden területen jelentkező fejlődések hatására az államnak befizetett adók körülbelül 223,5 millárd forintot tettek ki.

A tanulmány címe találóan összefoglalja a számokban megmutatkozó arányokat: "A Premiership klubjai az európai bajnokok a pályán csakúgy, mint azon kívül". Az előrejelzések pedig további fellendülést valószínűsítenek.