Géza
-12 °C
-4 °C

'Üljetek le, leguggolni, all right!'

2005.06.14. 16:42
A tipikus magyar betegség mellett az argentínok szemöldöke is szóba került a magyar válogatott futballmérkőzésnyi hosszúságúra sikeredett hétfői sajtótájékoztatóján. Bejelentették még, új főszponzora van a Matthäus-csapatnak, illetve, hogy a gárda augusztus 17-én barátságos meccset játszik Argentínával Budapesten.
"A tető jelkép, hogy szeretnénk a csúcsra juttatni a magyar futballt" - nyitotta meg a Bozóky Imre, MLSZ-elnök és a Budapesti Honvéd szurkolóinak rögtönzött tárgyalása miatt félórás késéssel kezdődő sajtódélutánt Konta Barbara, a rendezvény háziasszonya, aki a helyszínre, az egyik budapesti bevásárlóközpont tetőkertjére utalt.

A tipikus magyarbetegség

Akit nem érdekelt a kispesti futballcsapat gondjait firtató szokatlan diszkurzus, az zenehallghatással múlathatta az időt. Egy háromtagú együttes latinos élőmuzsikával adta meg az alaphangot a hivatalos bejelentéshez: augusztus 17-én Argentína válogatottja érkezik a Puskás Ferenc Stadionba - méghozzá szerződésben rögzített feltételekhez igazodva - első csapattal, világsztárokkal.

Akciós jegyárusítás
Az augusztus 17-ei mérkőzésre jegyet váltók kettőezer-ötszáz forintos jóváírást kapnak a magyar csapat új szponzorától, amelyet online fogadásra használhatnak fel. Az LG akciója ideje alatt az első ötszáz eladott légkondicionáló mellé két darab belépőt ad ajándékba, az IBUSZ tíz százalékos kedvezményt biztosít a jegytulajdonosoknak. A belépők ára 3900 és 13900 forint között mozog.
"Azt hiszem örülhetünk, hogy Argentína meglátogat minket. Az ő esetükben nem csak arról beszélhetünk, hogy kiváló játékosok alkotják a válogatottat, hanem csapatként is nagyon jók" - értékelt Lothar Matthäus szövetségi kapitány, aki kitért Argentínával kapcsolatos saját élményeire. Miután elmondta, hogy 1986-ban kikaptak, majd négy év múlva didalmaskodtak a dél-amerikai válogatott ellenében a világbajnoki döntőben, gyorsan hozzátette, nem szeretne túl sokat a múlttal foglalkozni, mert az amúgy is magyar betegség.

Bizalom és hit

A táncbemutatóval tarkított eseményen - ahol több válogatott futballista és MLSZ-vezető tiszteletét tette - bejelentették a magyar csapat új főszponzorát, az internetes fogadásokkal foglalkozó Betandwint. Az egyik eddigi támogató, az LG Electronics képviseletében pedig Y. H. Kim közölte, a világbajnoki selejtezők mérkőzései mellett, a cég a 2012-es közös magyar-horvát Európabajnokság tervét is proponálja.

"A mai nap egy sikeres nap a magyar futball életében. A bizalom és a hit jelképe, hogy érdemes a magyar futballra áldozni, odaállni mellé és támogatni" - kommentálta a jóhíreket az MLSZ elnöke. Bozóky Imre úgy vélte, akik pénzt tettek, tesznek a hazai labdarúgásba, azok hisznek abban, hogy a Magyarországon zajló szakmai muka "előrébb tud lépni".

Az argentínok '82-es szemöldöke

A gálarendezvénnyel is felérő sajtótájékoztatón műsorra tűzték Farkasházy Tivadar előadását, aki a fogadással és a lóversennyel kapcsolatos sztorijait idézte fel, majd Mészöly Kálmánt szólította a pódiumra. Az 1982-es 4-1-es vereségünkről faggatta az akkori szövetségi kapitányt, és azt kérdezte tőle, hogy miért függesztették ki a világbajnokságot megelőző tatabányai edzőtáborban a belgákat, és az argentínokat életnagyságban ábrázoló fotókat az öltöző folyosójának falára. Mészöly szerint az egy pszichológiai fogás volt, amely eleinte még jónak bizonyult, ám - utólag visszatekintve - csak annyi haszna volt, hogy a játékosok "kívülről ismerték az argentínok szemöldökét, a mozgásukat kevésbé."

Marketing mindenek előtt

Piros-fehér-zöld színű szerelésbe öltözött fiatal futballista-palánták nem sokat érthettek mindebből, nyugodtan végiggubbasztották a futballmeccs hosszúságúra nyúlt újságíró-találkozót, csak Peter Pellady, a válogatott menedzserének utasító szavai hallatán pattantak föl, hogy kellő fiatalos lendületet kölcsönözzenek a készülő reklámfotóhoz. "Üljetek le, leguggolni, all right!" - így Pellady a kicsiknek.

Eddigi magyar-argentin mérkőzések
1962.06.06., Rancagua (Chile): Argentína-Magyarország 0-0, vb-mérkőzés
1976.03.27., Budapest: Magyarország-Argentína 2-0 (2-0), gólszerzők: Nyilasi, Fazekas
1977.02.27., Buenos Aires: Argentína-Magyarország 5-1 (4-0), gólszerző: Zombori
1978.06.02., Buenos Aires: Argentína-Magyarország 2-1 (1-1), vb-mérkőzés, gólszerző: Csapó
1982.06.18., Alicante: Argentína-Magyarország 4-1 (2-0), vb-mérkőzés, gólszerző: Pölöskei
1991.02.19., Rosario: Argentína-Magyarország 2-0 (1-0)