Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szigorúbban büntetnék a szurkolói rendzavarásokat

2005.06.20. 13:23
Az európai futballszövetség új szankciókat vezetne be a pályán, és az azon kívül eluralkodott erőszak megfékezésére. Az UEFA főtitkára szerint a pénzbüntetések kora lejárt, konkrétumokkal azonban nem szolgált a készülő tervezettel kapcsolatban.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) - tanulva az előző szezon szégyenteljes eseményeiből - új büntetés bevezetését tervezi a szurkolói botrányok visszaszorítása és a játékvezetők megbecsülése érdekében. A Manchesterben ülésező végrehajtó bizottság határozott arról, hogy a következő idénytől keményebb szankciókkal kell elejét venni a szurkolók, a játékosok és edzők ismétlődő botrányainak.

Tanultak az eddigiekből

A következtetést a Bajnokok Ligájában történt José Mourinhno-Anders Frisk-ügyből, valamint az Internazionale drukkereinek, az AC Milan elleni negyeddöntő visszavágóját félbeszakító zavargásai után vonták le. Nem csak a BL-ben, az UEFA-kupában és az európai bajnokságokban is problémát okoztak a szurkolók, a fociszezon végéhez közeledve elfogyott a türelmük.

A klubok a felelősek

Lars-Christer Olsson, az UEFA főtitkára a végrehajtó bizottság állásfoglalásával kapcsolatban megjegyezte: "Megerősítettük az UEFA azon nézeteit, miszerint a szövetségek és a klubok felelősek a szurkolók, az edzők és a játékosok magatartásáért. Megváltoztak a körülmények: sokkal több pénz van a futballban, így a bírságok jelentősége csökkenőben van. Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzbüntetések kora lejárt, ezeket az összegeket a játékosok a farzsebükből kifizetik".

Olsson szerint mindenkinek hozzá kell járulnia, hogy a helytelen viselkedésektől megszabaduljanak. "Meg kell változtatni a klubvezetők viselkedését is, akik már a mérkőzések előtt kritizálják a bírók személyét" - magyarázta.

Pénzbíráság helyett új szankció

A testület egyelőre pontos részletekkel nem szolgált az új tervezetről, eddig csak a szándék világos: megszüntetni a futballpályákon eluralkodó tarthatatlan hangulatot. Azonban a főtitkár az elővigyázatosságra egyaránt felhívta a figyelmet: "Óvatosnak kell lennük az új típusú szankciók bevezetésével. Jelenleg ennek lehetőségeit tanulmányozzuk, a bírságok emelése helyett. Egy sor újfajta büntetést kell kidolgozni, és el kell döntenünk, hogy hol kívánjuk ezeket elsőként bevezetni."

Az UEFA szeptemberben tanácskozásra hívja a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok edzőit, hogy velük is megvitassák a kérdést.

Kifinomultabb szabályozás a tulajdonosokra
Az UEFA tervezi azt is, hogy szigorítsa a klubtulajdonosokra vonatkozó szabályokat. Ez leginkább Roman Abramovics érdekeivel állna ellentétben, aki tulajdonosa a Chelsea-nek, valamint egy oljatársaságnak, ami évi tízmillió font (körülbelül 3,7 milliárd forint) támogatást nyújt az UEFA-kupa-győztes CSZKA Moszkvának. "Tiszteletben kell tartanunk az EU előírásait, de ez valószínűleg sportszabállyá fog változni" - magyarázta az UEFA főtitkára, aki hozzátette: van már erre nézve érvényes szabályozás, de ez sokkal "kifinomultabb" lesz a jövőben. A vezetők attól tartanak, hogy ha két olyan csapat játszik egymással, amelynek egy és ugyanaz a tulajdonosa, felmerül a játék tisztaságának kérdése. A probléma nem újkeletű: az előző kiírásban például ugyanabban csoportban szerepelt a CSZKA és a Chelsea.