Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A Ferencváros már csak a nevében bízik

2005.06.22. 00:05
A külföldiek már elmentek és a meghatározó magyar játékosok is így tesznek, ha nem látják biztosnak a jövőjüket a Ferencváros labdarúgó-csapatánál. Tepszics Ignác, a bizonytalan anyagi helyzetben lévő klub sportigazgatója ennek ellenére bizakodó, mind a régiek megtartásával, mind az új játékosok igazolásával kapcsolatban.
Az elmúlt hétvégén győzelemmel kezdte meg a felkészülést a 2005-2006-os szezonra a Ferencváros labdarúgó csapata. Ez - például a téli sikertelenséghez képest, amikor első öt felkészülési meccsből négyet is elveszített László Csaba együttese - bíztató, ugyanakkor a Szentes elleni találkozó összeállítását végignézve aggódhatnak a fradisták.

A tavalyi ezüstérmes együttes ugyanis alapos átalakuláson megy át, egyelőre csak Tőzsér Dániel és Sowunmi Thomas tűnik biztos maradónak. Az, hogy a légiósok megunták Furulyás János klubelnök állandó ígérgetését, "fizetési átütemezéseit" még érthető, azonban az már meglepő, hogy a klub ferencvárosi kötődésű játékosai is a távozás gondolatával foglalkoznak.

Ki megy, ki marad?
A külföldiek közül talán csak a szerb Dragan Vukmir és a szlovén válogatott Adem Kapic hiánya miatt szomorkodhatnak a szurkolók, azonban a magyar játékosok közül is többen távoznának. A tavalyi év leggyakrabban szerepelt játékosai esetében így fest a helyzet:

A válogatottnál is számításba vett Szűcs Lajos várja, hogy kifizessék, a kapus addig nem tárgyal se a hosszabbításról, sem új csapattal; Vukmir már a Debrecen játékosa; Gyepes Gábor a labdarúgóligánál jelezte, szeretne távozni a klubtól, de nem jelentette fel az FTC-t; Sorin Botist megtartanák, de drága most a klub lehetőségeihez képest; A nagy felfedezett, de a magyar mezőnybe gyorsan beleszürkült Huszti Szabolcs már egy éve el akart menni, valószínűleg most már biztos távozik, szerződése neki is lejár, ingyen vihető; Rósa Dénesnek több ajánlata is van, egyelőre azt várja, kifizessék a neki járó pénzt; a klubot a ligánál feljelentő Kapic már távozott az Üllői útról; a játékosok között a legnagyobb tekintéllyel bíró Lipcsei Péter várja, hogy kifizessék ami jár neki, ugyanakkor az új szerződéstervezetet megalázónak tartja, szóba hozták ciprusi csapattal, míg a Győr cáfolta, hogy valóban csábítaná; a tavaly érkezett Tőzsér az egyik akinek élő szerződése van, így valószínűleg ő marad; a macedón Alexandar Bajevszkit a vezetőség nem marasztalja, mert túl magas a keresete; Sowunmi a másik, akinek élő megállapodása van, így valószínűleg ő sem távozik.

A többiek közül a fiatal Takács Ákos biztosan marad, miként Balogh Zoltánt is szeretné megtartani László Csaba vezetőedző. A védő Bognár Zsolt már Sopronban edz és a cserekapus Udvarácz Milán is valószínűleg távozik, míg a cseh Robert Vagnert és a szlovák Marek Penksát elküldik.

A klub a játékosok többségének megtette írásos ajánlatát, de vannak, akikkel még csak szóban egyeztetett Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója. Erre rövid időn belül válaszolniuk is kell az érintetteknek, hiszen az európai futballszövetség (UEFA) felé július hatodikáig kell leadni a végleges keretet, mellyel a klub indulni kíván a nemzetközi kupasorozatban.

A felröppent nevek fele igaz

Napokon belül az is eldőlhet, kik azok a játékosok, akiket szerződtetnek, de a sportigazgató neveket egyelőre nem akart mondani. Annyit azonban hozzáfűzött, az elmúlt napokban, több név - például a Kispestről elküldött Budovinszky Krisztiáné, a válogatott Hajnal Tamásé - is megjelent a sajtóban, ezeknek azonban csak a fele igaz. "Az igazolásainkat alaposan befolyásolja a jelenlegi gazdasági helyzetünk, de úgy érzem, a Ferencváros neve még mindig jól hangzik és nagy vonzóerő egy játékosnak".

Tepszics bízik benne, a csapat hamarosan kialakul, és eredményesen szerepel majd a bajnokságban és a nemzetközi porondon is. "Tudjuk, nagy rajtunk az eredménykényszer, de aki itt játszik, annak tisztában kell azzal lennie, hogy a Ferencvárosnak mindig az élmezőnyben kell végeznie, erre kötelez a múltunk és ezt várják el szurkolóink is." Ugyanakkor a jelenlegi anyagi helyzetről nem tudott felvilágosítást adni, mint mondta, ez nem az ő területe.

Szűcs: Először a múltat rendezzük

Az együttes válogatott kapusa, Szűcs Lajos érdeklődésünkre elmondta, ígérete van arra, hogy június 30-áig a vezetőség rendezi a fennálló tartozásait. Addig azonban amíg ez nem történik meg, nem tud semmi konkrétumot mondani a jövőjével kapcsolatban. Lehetőségei vannak itthonról és külföldről is, de először a Fradi ajánlatát hallgatja meg - amennyiben kifizették tartozásait.

Mindeközben Furulyás klubelnök befektetőt keres, rendszeresen ígéri, meg is találja. Az FTC az UEFA-kupa selejtezőjében július közepén játssza első tétmeccsét az új szezonban.