Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Brazília a Konföderációs Kupa döntőjében

2005.06.25. 20:09
A Konföderációs Kupa szombati elődöntőjében megismételték a legutóbbi labdarúgó világbajnokság fináléját, és Brazília ezúttal is felülmúlta a németeket. A németek kétszer egyenlítettek, harmadszor azonban már nem tudtak, így a harmadik helyért játszhatnak jövő szerdán a másik elődöntő, az Argentína-Mexikó találkozó vesztesével.
Brazília ugyan nehéz perceket élt át a Japán elleni utolsó csoportmérkőzésén, mert 2-2 után egy újabb gól vélhetően a búcsújukat jelentette volna, ám a döntetlen azt jelentette, hogy a legjobb négy közé jutottak. A világbajnoki címvédő ellenfele az elődöntőben a megfiatalított német válogatott volt, amelyik az előcsatározások során - meglepetésre - stílusosan és nem utolsósorban szórakoztatóan futballozott.

Gyors gólváltással kezdődött

A mérkőzés a legutóbbi vb-finálé megismétlése volt, akkor a brazilok 2-0-ra nyertek, és az addig kiválóan védő Oliver Kahn kicsit benne volt az egyik Ronaldo-gólban. Kahn ezúttal nem állhatott a gólvonalon, mert az előzetes terveknek megfelelően ő majd a helyosztón védi a gárda kapuját. Ebből adódóan az Arsenal kapusa, Jens Lehmann igyekezett megálljt parancsolni a dél-amerikai rohamoknak.

A meccs első góljához, a huszonegyedik percben nem kevés szerencse kellett, mert Adriano huszonnyolc méteres szabadrúgása megpattant a sorfal szélén, így a labda "átverte" Lehmannt, és a kapu jobb oldalába vágódott. Nem sokat kellett várni az egyenlítésre, mert két perc múlva Podolski Deisler szöglete után fejelt hét méterről Dida hálójába. A kapusnak a találat előtt nagyot kellett védenie Ballack kísérleténél.

Két kamutizenegyes

A németek aktívak voltak, de nem igazán veszélyesek, aztán váratlan büntetőt kapott a brazil társulat. Adriano iramodott meg a negyvenkettedik percben a jobb oldalon Huth mellett, a védő mellett elvitte a labdát, ő a kezével kissé akadályozta, a chilei játékvezető pedig a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt az önmagához képest szürkén és tompán játszó Ronaldinho a jobb alsó sarokba vágta.

Még a szünet előtt egyenlített a német gárda, amikor egy beívelés után a bíró Ballack látványos "homorítása" után szintén büntetőt ítélt. A "sértett" volt az ítéletvégrehajtó, és a bal alsót választotta.

Adriano döntötte el a meccset

A fordulás után a németek húsz percen keresztül némi fölényben játszottak, akadt néhány veszélyes helyzetük is, a mindent eldöntő gólt azonban a veszélyesebben futballozó brazilok szerezték. Adriano egy jó ütemű kiugratás után eltolta a labdát Huth mellett, és tizenhárom méterről, ballal kilőtte a bal alsót.

A folytatásban a németek erőlködtek, de esélyük sem volt arra, hogy harmadszorra is egyenlítsenek, így a harmadik helyért - jövő szerdán hattól - az Argentína-Mexikó elődöntő vesztesével mérkőznek. A találkozó győztesére Brazília vár ugyancsak szerdán, kilenctől, Frankfurtban.

Jegyzőkönyv:
Brazília-Németország 3-2 (2-2)
Nürnberg, 42 088 néző, v: Chandia (chilei)
gól: Adriano (21., 76.), Ronaldinho (43. - 11-esből), illetve Podolski (23.), Ballack (45. - 11-esből)
Németország: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Huth, Schneider - Frings, Ernst (Borowski, 87.)- Deisler (Hanke, 84.), Ballack, Kuranyi (Asamoah, 63.), Podolski
Brazília: Dida - Maicon (Cicinho, 46.), Lucio, Roque Junior, Gilberto - Kaká (Renato, 78.), Emerson, Zé Roberto, Ronaldinho - Robinho (Julio Baptista, 87.), Adriano