Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A brazilok visszavágnának az argentinoknak

2005.06.29. 10:40
A jövő nyári, németországi futball-világbajnokságra Dél-Amerikából az argentínok vívták ki legelőször a részvételt. Tették ezt éppen három hete a brazilok legyőzésével. A vb főpróbájának tartott Konföderációs Kupa döntőjében szerda este ennek a meccsnek a "visszavágóját" rendezik.
Amint az előzetesen várható volt, a két dél-amerikai futballnagyhatalom, Argentína és Brazília vívja a németországi labdarúgó Konföderációs Kupa döntőjét. Az eset érdekessége, hogy mindkét együttes "csak" második lett csoportjában, az elődöntőben aztán legyőzték a két csoportelsőt, Németországot és Mexikót. Bármely együttes is nyer, másodszor viszi el a kupát. (Argentína 1992-ben, míg Brazília 1997-ben nyert.) Ez eddig csak a legutóbbi két kiírásban diadalmaskodó franciáknak sikerült.

A két együttes között az állandó rivalizálás miatt gyakorlatilag nem létezik barátságos mérkőzés, s ha az egyik bármilyen versenyen megelőzheti a másikat, akkor garantált a felfokozott hangulat, márpedig a szerdai meccs az utóbbi kategóriába tartozik majd.

Nem kell motiváció

"A döntő mindig hatalmas motivációt jelent, ráadásul most nagyszerű mérkőzésre van kilátás egy fantasztikus csapat ellen, ezért mindenki elfelejti majd, hogy mennyire fáradt már, s győzelemmel akarjuk zárni a szezont" - mondta magabiztosan a brazilok csillaga, Ronaldinho.

A világbajnokot különösen fűtheti a bizonyítási vágy, hiszen három hete vb-selejtezőn 3-1-es vereséget szenvedett Argentínában, s így Dél-Amerikából elsőként a kék-fehérek jutottak ki a jövő évi eseményre. Azonban a Barcelona zsenije úgy ítéli meg, ez egy teljesen más esemény, el kell felejteni, mi történt három hete.

Ami viszont hátráltathatja Carlos Alberto Parreira együttesét, hogy az elődöntőben kétszer is eredményes Adriano kisebb sérüléssel bajlódik, ugyanakkor a csapat orvosa mindenkit megnyugtatott, az Internazionale csatára hadra fogható lesz szerdára.

Semmi sem hátráltathatja az argentinokat

Az augusztus 17-én Budapestre látogató argentinoknál sem mindenki bevethető, ugyanis José Pekerman szövetségi kapitánynak eltiltás miatt nélkülöznie kell az elődöntőben kiállított Javier Saviolát, őt a szintén nagyszerű formának örvendő Carlos Tevez helyettesítheti.

Az argentinok ugyan kevesebbet pihenhettek a döntőre, hiszen egy nappal később, és csak büntetőkkel verték Mexikót, azonban úgy érzik, a brazilok ellen nincs semmi, ami hátráltathatná őket a győzelemben. A meccs külön érdekessége, hogy Javier Zanetti csapatkapitány 101. alkalommal léphet pályára a címeres mezben, így egyre közelebb kerül a nemzeti rekordot 106 válogatottsággal tartó Diego Simeonéhoz.

Erős németek, hisztiző mexikóiak

A harmadik helyért a legerősebb összeállításukban pályára lépő házigazda németek a mexikóiakkal találkoznak. A németeknél ismét Kahn véd, ahogy azt Jürgen Klinsmann kapitány már a torna elején eldöntötte. A másik oldalon a Libertedores Kupa-elődöntője okoz gondot, ugyanis a Chivas Guadalajara játékosai inkább azon játszottak volna, mint a németek elleni bronzmeccsen.

A torna szerdai programja:
A 3. helyért:
17:45 Lipcse: Németország-Mexikó

Döntő: 20:45 Frankfurt: Brazília-Argentína
játékvezető: Lubos Michel (szlovák)

A várható kezdőcsapatok:
Brazília:
Dida - Cicinho, Lúcio, Roque Junior, Gilberto - Kaká, Emerson, Zé Roberto - Ronaldinho - Adriano, Robinho
Argentína:
Lux - J. Zanetti, Coloccini, Milito, Heinze - Cambiasso, Santana, Riquelme, Sorin - Tevez, Figueroa