Gerzson
-3 °C
2 °C
Keszler Andrea
ma 11:39
Keszler Andrea
Rövidpályás gyorskorcsolya

Brazília lelépte Argentínát

2005.06.29. 22:26
A Konföderációs Kupa frankfurti döntőjében Brazília győzelme nem forgott veszélyben Argentína ellen. A vb-címvédő brazilok könnyedén, és nagyon látványosan futballoztak, nagyobb arányban is verhették volna ősi riválisukat. A bronzérem a németeké.
Három héttel az argentínai világbajnoki selejtező után ezúttal a németországi Konföderációs Kupa döntőjében találkozott egymással a vb-címvédő Brazília és Argentína. A brazilok azzal a nem titkolt céllal léptek pályára, hogy visszavágnak a 3-1-es vereségért. Az argentinoknál mindössze négy játékos maradt a legutóbbi meccshez képest, míg riválisuknál lényegében csak a védelem cserélődött ki. (Cafú, Roberto Carlos és Ronaldo hagyta ki a tornát.)

Adriano és Kaká bombájával kezdődött

A két válogatott Európában először harmincegy évvel ezelőtt találkozott egymással, akkor is Németországban, a '74-es világbajnokságon.

Az eseménytelen első tíz perc után az első kapuralövés gól lett. Adriano ugyan némileg hosszan vett át egy indítást, ám egy remek csel után húsz méterről lövésre vállalkozott, és ballábas bombája a jobb felsőben kötött ki. Öt perc sem telt el, amikor Robinho passzolt a jobb oldalról a középen érkező Kaká elé, aki egy nagyszerű labdaátvétel után tizennyolc méterről a bal felsőbe csavart, Luxnak esélye sem volt a hárításra.

Ronaldinho a fordulás után passzolt a kapuba

A két gól megfogta az argentinokat, akik igazán komoly helyzetet nem tudtak kialakítani az első félidőben, igaz a mezőnyben tetszetősen passzolgattak, de a végjátékba rendszeresen hiba csúszott. A sárga-kékek élvezték a játékot, Ronaldinho nagy szólója után késlekedett a lövéssel, és a beívelések is veszélyesek voltak.

A második félidőt még az elsőnél is jobban kezdte a brazil társulat, hiszen a második percben Cicinho egy csel után elhúzott a jobboldalon, beadásra Ronaldinho tökéletesen érkezett, és kapásból, belsővel Lux lábai között a hálóba passzolt. Két perc múlva Figueroa a saját kapuját veszélyeztette fejjel, és csak centiken múlott, hogy nem szerzett öngólt. Válaszként Coloccini egy levágódó labdát öt méterről fölélőtt.

Aimar szerezte a becsületgólt

Az ötvennyolcadik percben Robinho bődületes kapufát lőtt, de előtte Luxnak bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy ne szülessen meg a negyedik gól. A hatvankettedik percben már ő is kapitulált, mert Cicinho beívelése után Adriano hat méteres fejese - egy pattanás után - utat talált a hálóig.

Három perc múlva szépítettek az argentinok, amikor Aimar az ötösről előrevetődve a jobb sarokba fejelt. A folytatásban némileg visszaesett az iram, Adriano azonban újabb gólokat szerezhetett volna, de próbálkozásainál helyén volt az argentin kapus. Az Inter csatára így öt góllal lett a torna gólkirálya. A hajrában az argentinok megtornáztatták néhányszor Didát, de nem tudtak rajta kifogni.

Jegyzőkönyv:
Brazília-Argentína 4-1 (2-0)
Frankfurt, 45 591 ezer néző, v.: Michel (szlovák)
gólszerzők: Adriano (11., 63.), Kaká (16.), Ronaldinho (47.), illetve Aimar (65.)
Brazília: Dida - Cicinho (Maicon 86.), Lucio, Roque Junior, Gilberto - Kaká (Renato 86.), Emerson, Zé Roberto, Ronaldinho - Robinho (Juninho Pernambucano 90.), Adriano
Argentína: Lux - J. Zanetti, Coloccini, Heinze, Placente - Cambiasso (Aimar 56.), Sorin, Bernardi - Riquelme - Delgado (Galletti 81.), Figueroa (Tevez 72.)

Otthon maradt a bronzérem

A harmadik helyért zajló meccsen a németek a hosszabbításban 4-3-ra verték Mexikót. A siker értékét növeli, hogy a csereként beálló Hankét az ötvenharmadik percben kiállította a játékvezető. Ennek ellenére két gólt is elért a házigazda, így bronzérmes lett. A mindent eldöntő találatot Ballack szerezte szabadrúgásból.

Jegyzőkönyv:
Németország-Mexikó 4-3 (2-1, 3-3, 4-3) - hosszabbítás után
Lipcse, 43 335 néző, v.: Breeze (ausztrál)
gólszerzők: Podolski (37.), Schweinsteiger (41.), Huth (79.), Ballack (97.), illetve Fonseca (40.), Borgetti (58., 85.)
piros lap: Hanke (53., német)