Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az MTV elbukta a foci-vb-t, az RTL Klub közvetít

2005.07.01. 14:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Először nem a közszolgálati csatorna közvetíti a futball-világbajnokság meccseit: a 2006-os, németországi vb az RTL Klubon lesz látható. A megállapodást még nem írták alá, de a Magyar Televízió elnöke felháborodott.
Néhány héttel ezelőtt még több magyar csatorna is versengett a jövő évi labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogaiért. Ez lesz az első vb, hogy a közszolgálati csatornák nem élveznek előnyt a kereskedelmi tévékkel szemben, és várható volt, hogy a futball iránt egyre élénkebben érdeklődő RTL Klub komoly konkurenciája lesz az eddig közvetítő Magyar Televíziónak.

A kereskedelmi televíziónál akkor nem akartak nyilatkozni, de sejteni lehetett, az állandó gondokkal küszködő köztévé elbukja a világbajnokságot.

Az Infront háromszázmillió eurója
A világbajnoki közvetítést értékesítő cég még 2003-ban vette meg a jogokat háromszázmillió euróért (körülbelül hetvenötmilliárd forint) a csődbe ment Kirch AG-től, amely korábban értékesítette a világbajnokságok közvetítését. Az Infrontot az 1974-ben a német válogatottal világbajnok Günter Netzer vezeti.
Az RTL akár osztozna is

Pénteken a Népszabadság és a Világgazdaság is beszámolt róla, hogy az RTL Klub szerezte meg a közvetítés jogát. Kolosi Pétert, a csatorna programigazgatóját a zürichi repülőtéren értük el, és annyit tudott mondani, hogy igaz a két lap értesülése. Vagyis cége érdeke, hogy valamennyi meccset közvetítse, de nem zárta ki azt sem, hogy a hatvannégy összecsapás némelyikét átengedjék a konkurenseknek.

Az azonban biztos, hogy a javát, vagyis a nyitómeccset, a döntőt, valamint a brazilok összecsapásait a kereskedelmi tévé adja, a partner pedig lehet akár az MTV is. Az RTL Klub jelenleg a magyar bajnokság mérkőzéseinek közvetítése kapcsán a Sport1 Tv-vel működik együtt, és a csatorna főszerkesztője, Máté Pál korábban az Indexnek nem zárta ki a lehetőségét, hogy valamilyen formában náluk is láthatóak legyenek a világbajnokság mérkőzései.

Az Infront nem kommentál

A jogokat értékesítő, svájci székhelyű Infrontnál nem kívánták kommentálni a megegyezés hírét. "Nem jött még létre a végeleges szerződés, mi azt tekintjük annak, ha a felek aláírják a megállapodást" - mondta az Indexnek Suzie Parish, az Infront egyik médiaértékesítési menedzsere.

Csak a nagy eseményekre csapnak le

A MTV első embere, Rudi Zoltán felháborodott azon, hogy a kereskedelmi televíziók lecsapnak a nagy sporteseményekre, pedig máskülönben alig foglalkoznak sporttal. "Nagyon szomorú vagyok, hogy az alultámogatottságunk miatt nem tudtunk eleget ajánlani a közvetítésért. Hiába ajánlottunk sokat, a nézettségi mutatókért harcoló kereskedelmi televíziókkal szemben ez is kevés. Miközben náluk alig van a képernyőn sport, ezekre a nagy eseményekre rögtön lecsapnak" - nyilatkozta az MTI-nek a köztévé elnöke.