Piroska
-1 °C
5 °C

Csak három képviselő nem akarta a foci-Eb-t

2005.07.05. 10:12
Amire az elmúlt tizenöt évben ritkán volt példa, szinte egyöntetű döntést hozott a magyar parlament. A honatyák szinte kivétel nélkül támogatták a 2012-es horvát-magyar rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezését.
A magyar Országgyűlés hétfői ülésnapján nagy többséggel biztosította támogatásáról a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére kandidáló magyar-horvát pályázatot: a szavazáson 317-en igennel, 3-an nemmel voksoltak, 4-en pedig tartózkodtak.

Tökéletes politikai konszenzus

"Itthon máris győzelmet ünnepelhetünk, elvégre a labdarúgás ügye politikai-társadalmi konszenzust alakított ki, amire a futballcsalád tagjai különösen büszkék lehetnek" - mondta a döntés után Bozóky Imre, az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke.

A futballszövetség első embere az elmúlt hónapokban valamennyi parlamenti párt vezetőjével tárgyalóasztalhoz ült, s már ekkor megbizonyosodhatott arról, hogy ebben az ügyben tökéletes politikai konszenzus alakulhat ki. Az Eb-pályázat sikerét a közelmúltban megszületett kormánydöntés és a parlament ifjúsági és sportbizottságának egyhangú határozata mellett most már az Országgyűlés hétfői pozitív állásfoglalása is elősegíti.

Az MLSZ elnöke köszöni a döntéshozóknak

"Biztos vagyok abban, hogy a rendezési jog elnyerése esetén az egész országnak jelentős erkölcsi és anyagi hasznot hozó világverseny házigazdái leszünk. Köszönöm valamennyi döntéshozónak, hogy ezt felelősségük tudatában már most átérezték" - jegyezte meg Bozóky.

A magyar Országgyűlés frakciói hétfőn délelőtt úgy határoztak, a házszabálytól való eltéréssel megteremtik a lehetőségét annak, hogy még a hétfői plenáris ülésen napirendre kerülhessen az EURO-2012 ügyével kapcsolatos sportbizottsági előterjesztés.

Ábrahám: Jelentős siker

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke nagy örömmel fogadta a döntést: "Jelentős sikerként értékelem a parlamenti szavazás eredményét, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy a sport területe kivonható a pártpolitikai csatározásokból. A több mint négyötödös támogatottság jelzi, hogy a Nemzeti Sporthivatal előterjesztése, szakmai érvei, erősnek mutatkoztak a képviselők ítélete szerint is. Azért is örülök a háromszáztizenhét igen szavazatnak, mert reményt ad arra, hogy a sport további megoldandó kérdései is felülemelhetők a pártpolitikai érdekeken. Személy szerint abban bízom, hogy az ősszel az Országgyűlés elé kerülő Nemzeti Sportstratégia is hasonló támogatottságot élvez majd a Parlamentben."

Stipe Mesic horvát államfő kedden 10 órakor hivatalában fogadja Ábrahám Attilát, a Nemzeti Sporthivatal elnökét, illetve Bozóky Imre MLSZ-elnököt és Szalay Péter projektmenedzsert, valamint Vlatko Markovicot, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökét és Zoran Cvrk projektmenedzsert.