Géza
-12 °C
-4 °C

Buzánszky Jenő nyitotta meg a gyerekfoci-fesztivált

2005.07.07. 11:11
Nyolc korosztályban ezerötszáz gyerek futballozik egy héten keresztül az első Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Futballfesztiválon, Kaposváron. A somogyi megyeszékhelyre tizenöt ország, köztük Peru, Nigéria, Ukrajna küldte el csapatait. A magyarok eddig nem szerepelnek rosszul, és várhatóan a szombati döntőkben is érdekeltek lesznek.
"Úgy vagyok én ezzel, hogy ha gyerekekkel kell találkoznom, akkor nem sajnálom az időt és az utazást. Mi több, annak örülnék a legjobban, ha ugyanolyan sikeresek lennének, mint mi voltunk, még ha én már nem is élem meg" - mondta az Aranycsapat olimpiai bajnok jobbhátvédje, Buzánszky Jenő, mielőtt az ünnepélyes megnyitón színre lépett volna Kaposváron, az először megrendezett Hummel Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Futballfesztiválon.

Kilencvennégy csapat állt rajthoz

"Mi már a múlt vagyunk, a jelen Kaposváré, a jövő pedig a gyerekeké" - rögtönzött a nemrégiben nyolcvanadik születésnapját betöltő Buzánszky, majd lendült jobb lába, és egy labdát a gyerekeké passzolt. A nigériai csapata tagjai küzdöttek meg érte, és alighanem nem is sejtették, hogy egy legendás labdarúgó ajándékozta meg őket.

Így kezdődött az egy hetes, ezerötszáz gyereket felvonultató esemény, amely inkább fesztivál akar lenni, mint futballtorna. A városba tizenöt ország - köztük Peru, Nigéria, Ecuador, Málta - küldte el csapatait, és nyolc korosztályban végül kilencvennégy társulat nevezett. A mérkőzéseket nyolc pályán bonyolítják le, a fő színhely a helyi Rákóczi kilencszázmillió forintért felújított stadionja.

Brazil csapatokat is várnának jövőre

A részvevők fele magyar csapat, a Somogy megyeieken kívül Nádudvar korosztályos csapata is megjelent, és a fővárosi utánpótlás-nevelő klubok is neveztek.

A szervezők eddig elégedettek, és már most kijelentették, hogy jövőre is megrendezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által is támogatott eseményt, és lehetőleg még több ország csapata vehet részt rajta. Akár a brazilok, akikkel előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.