Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lipcsei, fiatalok és senkinek sem kellők a Fradi edzésén

2005.07.07. 10:28
Egyelőre még a szurkolók is kétkedve figyelik kedvenc csapatuk, a Ferencváros edzését. A szerződését meghosszabbító Lipcsei Pétert, a negyvenéves Keller Józsefet és a bizonytalan sorsú Gyepes Gábor, Huszti Szabolcs, Rósa Dénes, Balogh Zoltán négyes tagjait még megismerik, miként a jelenlegi egyetlen külföldi Alexander Bajevszkit is, az újakat és a fiatalokat azonban még szokni kell az Alberthez és Nyilasihoz szokott szemnek.
"A nagycsapatot keresi? Olyan itt nincs. Ha az első csapatra kíváncsi, azok hátul edzenek tíztől" - mondja a Ferencváros egykori legendás futballistája, majd a kérdésre, hogy miért nem vesz fel szerelést, így válaszol: "Dehogy veszek, ezek közé? Van önkritikám" - mondja, majd elvonul a klubházba.

Még van, aki kíváncsi rájuk

Történt mindez szerdán, a legnépszerűbb magyar futballklub, a Ferencváros délelőtti edzése előtt pár perccel. A klub egykori többszörös válogatott játékosa ugyan nem kíváncsi a maiakra, de a pénztelenség hatására többnyire a fiatalokból, illetve a sehol sem kelőkből álló csapat edzésére így is húsz-huszonöt fanatikus kíváncsi. Akad köztük a nőiességével mit kezdeni nem tudó tizenhat éves kislány, állítólag a biztonságiakat többször "befenyítő" kamasz "huligán" és a nyolcvanhoz közel álló, mindent tudó nyugdíjas törzsszurkoló is.

Hetente módosuló szerződések

Így tőle tudhatjuk meg, hogy a "Nemzeti Sport folyton hazudik a Fradiról", Sowunmi Thomasról azt se tudják hol van, és hogy az edzés is azért kezdődik félórás késéssel, mert a vezetők most tárgyalnak a játékosokkal. Ez utóbbit erősíti meg az edzésre igyekvő Balogh Zoltán is, aki a tavasszal a válogatottban is bemutatkozhatott.

Balogh elmondása szerint a múlt hét végén az alapjátékosok kézhez kaptak egy szerződéstervezetet, amelyet ügyvédekkel átnézetnek, azonban a kedd délelőtti foglalkozás előtt egy újabb tízoldalas dokumentumot kaptak. Utóbbit értelemszerűen nem írták alá, így biztos, hogy Balogh, Rósa Dénes és Szűcs Lajos nem játszhatnak a fehérorosz MTZ Ripo Minszk elleni jövő csütörtöki UEFA-kupa-találkozón. A nevezés határideje ugyanis szerdán délben lejárt.

Márciusi pézekkel tartoznak

Elképzelhető, hogy Balogh és Rósa a későbbiekben aláírja a korábbihoz képest rosszabb feltételeket igérő papírt, azonban a kapus Szűcs Lajos minden bizonnyal elhagyja a zöld-fehéreket. Így tervez a klubot a futballszövetségnél a szerződése felbontását kérő Gyepes Gábor és a pályafutását mindenféleképp külföldön folytatni kívánó Huszti Szabolcs is. Az edzésen aztán mindketten teljes intenzítással edzettek, ez azonban nem jelenti feltétlen maradásukat.

A maradóknak egyébként csak az első UEFA-kupa-fordulót kell kihagyniuk, miután az európai szövetség szabályai szerint a második körre pótnevezést lehet leadni.

Az eset érdekessége, hogy az új szerződésben is szerepelnek fizetési határidők, de ezt a fradisták már mosolyogva fogadják, hiszen az előző megállapodásokban is pontos időpontokat fektettek le, mégis sorozatban változtatott rajtuk a vezetőség, így van olyan, akinek még a márciusi alapfizetésével tartoznak.

Apró öröm: Lipcsei marad

Ellenben a csapatkapitány Lipcsei Péter megegyezett a klubbal, és 2006. december 31-ig meghosszabbította szerződését. Lipcsein kívül a Újpesten létszámfelettinek tartott Grósz Róbert is aláírt, ő két évre kötelezte el magát. Ugyanennyi időre írt alá az egykori Fradi-nevelés Tímár Krisztián, míg a Kispesten csak "birodalmi lépegetőként" számon tartott Budovinszky Krisztián egy éves szerződést kötött.

Ha igazi focistát akarsz, ott az Ebedli Zoli!
Miközben a szurkolók az első csapat játékosait várják, több fiatal fradista is igyekszik az egyik edzőpályára. Többen csak találgatják, ezek vajon most a "nagycsapat" újoncai, vagy az utánpótláscsapat tart ott edzést. Amikor azonban feltűnik a Vépi Péter-Ebedli Zoltán edzőkettős, rá kell jönniük, ez az utánpótláscsapat. Az egyik szurkoló nem is állja meg, és odaszól fiatalabb sorstársának: "Ha igazi focistával akarsz beszélgetni, ott az Ebedli Zoli, vele beszélj..."

A klub hivatalos honlapja szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtökön elfogadta a Ferencváros fellebbezését, így a csapat indulhat a 2005/06-os bajnokságban. Mint ismert, a ligatanács az élvonalbeli klubok közül egyedül a Ferencváros nevezését utasította vissza. A klub a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, melyet az MLSZ csütörtökön elfogadott. A zöld-fehérek így továbbra is az egyetlen klub, amely valamennyi elsőosztályú bajnokságban indult.