Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

'Kicsit derogál ez nekem'

2005.07.08. 16:52
Kisorsolták a futball-NB I következő szezonjának párosításait, a Művészetek Palotájában kiderült, szabályok vannak, de azokhoz kivételek is kellenek, az RTL Klub hisz a magyar fociban, de a Ferencvárosban már kevésbé.
A magyar futballszövetség (MLSZ) elnöke, Bozóky Imre az új bajnokság sorsolásakor sem akarta megzavarni a megjelenteket beszédével, így köszönetet mondott az elmúlt bajnokság lebonyolításáért mindenkinek. Mostanra ő is megtanulta Lothar Matthäus szövetségi kapitány első számú alapelvét: az újságírókat arra kérte, támogassák a magyar focit, mert összefogásra van szükség.

Zavarban a ligaelnök

Arról valószínűleg csak elfelejtett beszélni, hogy valójában mit keres az első osztályú csapatok között a kétszázötvenmillió forintot a cilinderből előhúzó Ferencváros, a csődbe jutott Zalaegerszegnek miért sorsolnak ellenfelet, a Bp. Honvéd vajon milyen szabályoknak felelt meg, de más klubok részvétele is megkérdőjelezhető volt a Művészetek Palotájában pénteken.

A Magyar Labdarúgóliga (MLL) új elnöke, Kisteleki István láthatóan zavartan játszadozott egy labdával első nyilvános szereplése alatt. Szerény, háttérbe húzódó ligát ígért, de azt ő sem merte megjósolni, hány csapat fejezi be jövő májusban a bajnokságot.

Az RTL Klub és a veszteségek

A sajtófőnök, Serényi Péter ellenben jól érezte magát, az elején még felállt a felkonferáláshoz, igaz, az egyik szponzor képviselőjét nem mutatta be, aztán ülve vezényelte a rövid programot.

A mérkőzéseket műsorra tűző RTL Klub sportosztályának vezetője, Héder Barna előbb leszögezte, a csatornának súlyosan veszteséges a bajnokság közvetítése, de bíznak a magyar futballban. Két mondattal később azonban botlott, és azt mondta, ha nem vasárnap délelőtt játszanák a tévés meccseket, akkor a megállapodás az RTL-nek már veszteséges lenne.

Bosszús diósgyőriek

Díjakat is osztottak, az év legjobbjának választott, újpesti Tóth Norbertnek éppen saját klubjának tulajdonosa, Kovács Péter adta át a díjat.

Aztán következett az izgalom, a sorsolás. A kupacsapatok és az újoncok kérhették, hogy hazai pályán kezdjék a bajnokságot. Amikor kiderült, a Diósgyőr az első fordulóban az Újpestet fogadja, a nézőtérről elhangzott, "ez a legrosszabb". Majd a miskolciak szakmai igazgatója, Sallói István panaszkodott telefonon a hazaiaknak, hogy a meccs időpontjában még felújítják a tribünt, így nem lehet majd igazi teltház. Bonyodalmat okozott az is, hogy miután a Pécs ellentétes sorsolást kért a Kaposvárral (ne játsszon egyszerre otthon a két csapat), az első körre összehúzták őket. A sorsolást bonyolító versenyigazgatót, Kunya Györgyöt ez megzavarta, és át akarta variálni a párosításokat, hiába győzködte mindenki, hogy a két csapat kérése ettől még nem szenved hiányt.

Felszabadult a ligaelnök

A szünetben már Kisteleki MLL-elnök is felszabadult volt, de lehet, hogy ráijesztett a Vasas-dresszbe öltözött kisfiúra: "Tíz évig ebben a mezben játszottam" - osztotta meg múltjának ezt a fejezetét a néhány éves futballistával, és szúrósan a szemébe nézett.

Ha továbbjut a Fradi

Az első négy forduló időpontjainak egyeztetése nehezebben ment, kiderült, vannak szabályok, de annyira ezért nem kell komolyan venni ezeket. A fordulók minden esetben az RTL kívánságai szerint alakulhattak, a televízió kiválasztott magának egy-egy mérkőzést. Azonban az első körből az FTC-Fehérvárt szerették volna július 31-én vasárnap tizenegytől közvetítetni, az európai szövetség szabályai szerint viszont a csapatok mérkőzései között legalább hetvenkét órának el kell telnie. A Fradi azonban csütörtökön még Minszkben játszik UEFA-kupa-meccset, így vasárnap este előtt nem léphet pályára. A többi fordulóban is jelentkezhet ez a probléma, de a tévé képviselői egyelőre úgy gondolták, jelöljék ki a Ferencvárost a vasárnapi időpontokra, elvégre nem jutott még túl a fehérorosz kupagyőztesen.

A versenyigazgató elfáradt

Amikor az együttesek képviselői felvetették, este nyolckor is játszhatnának, Kunya György kifakadt: "mindig hétkor kezdtünk, soha nem nyolckor, akkor szavazzatok." Később is feszült volt, azzal érvelt, hogy a csapatok ne röhögtessék ki magukat azzal, hogy már az első négy fordulót sem tudják véglegesíteni.

Amikor a fehérváriak stadionavatójuk miatt kértek időpont-változtatást, Kunya nagyvonalú lett és azt mondta, persze, vannak szabályok, de úgy jó, hogy vannak kivételek is. Erre a számítógépet kezelő kollégája szólt közbe, hogy ő ugyan nem írja át a programot, mert a szabály, az szabály. Végül engedtek, míg Kisteleki is szót kért, hogy talán kevesebbet kellene változtatni.

Aztán újabb kérelem jött - a REAC és Diósgyőr részéről -, amikor Kunyának elege lehetett, és kijelentették, "nekem ez derogál."

Újpest-Fradi októberben

Végül megegyeztek, a sorsolásnak köszönhetően a Ferencváros szurkolóinak november elejéig mindössze egyszer kell elhagyniuk a fővárost, az Újpesthez október 15-én látogatnak. A bajnok Debrecen első rangadóját otthon játssza a harmadik fordulóban, a bronzérmes MTK ellen.

Az NB I 2005/2006-os szezonjának első négy fordulója
1. forduló
július 30., szombat:
Tatabánya-Lombard FC Pápa 18 ó
REAC-MTK Budapest 18 ó
FC Sopron-Budapest Honvéd 19 ó
DVSC-AVE Ásványvíz - ZTE FC 19 ó
Pécsi MFC-NABI Kaposvár 19 ó
Vasas-Győri ETO FC 19 ó
július 31., vasárnap:
Diósgyőr BFC-Újpest FC 11 ó
Ferencváros-FC Fehérvár 20 ó
2. forduló
augusztus 6., szombat:
Újpest FC-Vasas 19 ó
Győri ETO FC-REAC 19 ó
MTK Budapest-Pécsi MFC 19 ó
NABI Kaposvár - DVSC-AVE Ásványvíz 19 ó
ZTE FC-Tatabánya 19 ó
Lombard FC Pápa-FC Sopron 19 ó
FC Fehérvár-Diósgyőr BFC 19 ó
augusztus 7., vasárnap: Budapest Honvéd-Ferencváros 11:30 ó
Amennyiben a Ferencváros továbbjut az UEFA Kupa-selejtező 1. fordulójából, úgy az Újpest-Vasas mérkőzést játsszák vasárnap délben. Ebben az esetben az FTC találkozójára vasárnap 20 órától kerül sor.
3. forduló
augusztus 20., szombat:
REAC-Újpest FC 17 ó
Tatabánya-NABI Kaposvár 17 ó
Ferencváros-Lombard FC Pápa 19 ó
FC Sopron-ZTE FC 19 ó
Pécsi MFC-Győri ETO FC 19 ó
Vasas-Diósgyőr BFC 19 ó
augusztus 21., vasárnap:
DVSC-AVE Ásványvíz-MTK Budapest 11:30 ó
FC Fehérvár-Budapest Honvéd 19 ó
4. forduló
augusztus 27., szombat:
Vasas-FC Fehérvár 19 ó
Újpest FC-Pécsi MFC 19 ó
MTK Budapest-Tatabánya 19 ó
ZTE FC-Ferencváros 19 ó
Lombard FC Pápa-Budapest Honvéd 19 ó
augusztus 28., vasárnap:
Győri ETO FC - DVSC-AVE Ásványvíz 11:30 ó
REAC-Diósgyőr BFC 17 ó
NABI Kaposvár-FC Sopron 19 ó