József, Bánk
-6 °C
0 °C

Traktorosok alázták a Fradit

2005.07.14. 21:59
Az átalakult és a csőd szélén álló Ferencváros igazi nézőriogató játékot nyújtott a technikailag képzetlen Minszk ellen, és 2-0-ás vereséget szenvedett az UEFA-Kupa-előselejtező első mérkőzésén. A Fradinak alig volt helyzete, a fehéroroszok két szerencsés gólt lőttek. A két hét hét múlva rendezendő visszavágón jelentős javulásra, pontosabban a csodára lesz szükség a továbbjutás kivívása érdekében.
Azt már a szerdai sajtótájékoztató után sejteni lehetett, hogy az eltiltott ferencvárosi szakvezető, László Csaba nem kissé optimista, hiszen úgy gondolta, hogy már az első meccsen igyekeznek eldönteni a továbbjutást. Annál is inkább tűnt merésznek ez a kijelentés, mert a Fradinál mindenről szólt a felkészülési időszak - tartozások miatti feljelentések -, csak a játékról a legkevésbé. Plusz: Európában manapság már kevés olyan egyesület van, amelyik ellen magyar csapat bármikor biztosra mehetne, és négy-öt góllal győzne.

Oktatott a belorusz kupagyőztes

A kapus Szűcs Lajos ugyan csütörtökön aláírta újabb egyéves szerződését, a találkozón nem léphetett pályára. Balog és Rósa pedig már szerdán hosszabbított, így ők ott lehettek a pályán, de mindez csak annyit jelentett, hogy nem egy teljesen kicserélődött és játékosanyagban jókorát veszítő Fradi várta a fehérorosz kupagyőztes Minszket.

Az MTZ traktorgyár által támogatott minszki csapat hazája bajnokságában legutóbb éppen hogy kivívta a bennmaradást, a tavasszal kezdődő bajnokságban viszont most az ötödik helyen áll. Sokat előre nem lehetett tudni róluk, de állítólag több utánpótlás válogatott is helyet kapott a kezdőben.

Laczkó helyzetére - minszki kapufa

A tizedik percben Laczkó megnyugtathatta volna a mintegy ötezer főnyi publikumot, de miután a lesre játszó védők között jó labdát kapott Bajevskitől, ballal, tizenöt méterről egy méterrel fölélőtt. Még ennél is nagyobb helyzettel válaszoltak a vendégek. Egy baloldali szögletnél Miknyuk megelőzte az álldogáló Gyepest, ám öt méterről a kapufára fejelt.

Aztán sokáig nem történt semmi. A Kispestről igazolt Budovinszky megmutatta, hogy az Üllői úton is képes hatalmasat rúgni a labdába, szabadrúgása fél méterrel tévesztett célt. Rajta kívül szorult még némi élet Takácsba, Grósz és Gyepes is előretört néha, Rósa és Tőzsér viszont többnyire sétálva, enerváltan közlekedett. (A nézőtérről - nem véletlenül - ők kapták a legtöbb szitkot.)

Két szerencsés gól

Utóbbinak köszönhető, hogy vezetéshez jutott minszki társulat, igaz nem tehetett róla. Az örmény Miktarjan huszonnégy méteres szabadrúgása - Bognár abszolút feleslegesen keménykedett - megpattant a játékos helyén, és így a labda az elmozduló Udvarácz kezei helyett a jobb sarokban kötött ki.

A fordulás után vezetése tudatában a fehéroroszok nem erőltették a játékot, amikor csak lehetett, húzták az időt, ritkán vállalkoztak csak kontrákra, igaz azokban jóval több átütőerő volt, mint a hazai próbálkozásokban. A ráadásban - szinte akaratuk ellenére - újabb gólt szereztek egy szöglet után.

Általában három pontos passz sem jött össze

A Fradiban Budovinszky ugyan messziről próbálkozott néhányszor - egyszer sem találta el a kaput -, Bajevski kapura fejelt, Rósa emelése és távoli lövése centikkel ment kapu fölé, Gyepesnek értékelhető volt néhány szerelése, de a csapatjátéknak vagy taktikának a legcsekélyebb nyomát sem lehetett felfedezni. Három pontos passz sem mindig sikerült a zöld-fehéreknek, amire nem lehet semmiféle magyarázat, még a csődközeli helyzet sem.

Összességében pedig ez a produkció a technikailag még a magyarokat is alulmúló minszkiek ellen sem volt elég. A vendégcsapat becsületes traktorosokból állt, fegyelmezetten védekeztek, az összjátékra viszont ők is általában alkalmatlanok voltak.

Visszasírják Kristont

A Ferencvárosnál már-már a folyamatosan szidott Kristont is visszasírják. Furulyás János elnökhöz viszont nem ragaszkodnak, bár most viszonylag ritkán szólalt fel a távozását sürgető kórus.

Jegyzőkönyv:
Ferencváros - MTZ-RIPO Minszk 0-2 (0-1)
Üllői út, 4926 néző, v.: Panic (bosnyák)
gólszerzők: Mkhitarjan (37.), Tarascsuk (90.)
sárga lap: Laczkó (28.), Tőzsér (44.), Gyepes (58.), illetve Zilovec (27.), Stascsanuk (45.), Kancsavi (71.), Szulima (81.)
Ferencváros: Udvarácz - Grósz, Balog, Budovinszky, Bognár (Csepregi, 78.) - Rósa D., Gyepes, Takács, Tőzsér (Erős G., 65.) - Laczkó, Bajevski (Bartha, 72.)
MTZ-Ripo Minszk: Szulima - Bilina, Stascsanuk, Popel, Zilovec (Maltsau, 66.) - Mikjvuk, Kancsavi, Sarikovics, Todua (Jeramcsuk, 55.) - Mkhitarjan (Tarascsuk, 80.), Afanasziju