Valér
4 °C
8 °C

Szenzációs Thun

2005.07.26. 22:38
Tizenkét európai csapat vezette fel kedd este a Debrecen szerdai Bajnokok Ligája fellépését. A második selejtezőkör első fordulóját a címvédő Liverpool Litvániában is simán vette, a Dinamo Kijev otthon botlott. A török Trabzonspor kikapott görög Cipruson, az azeri Nyeftcsinek kár volt elmenni Brüsszelbe. Oslóban a futball halálmadara körözött.

Kaunas-Liverpool 1-3

Ki hitte volna a Bajnokok Ligája keddi selejtezői előtt, hogy a forduló legnagyobb meglepetését okozza a Kaunas. Legfeljebb a Zalgiris Intertotó-Kupa-sikereitől felhevült litvánok, és ők is tévedtek. A Liverpool, ha nem is végezte ki az ex-szovjeteket, de viszonylag könnyedén lépett át rajtuk. A vezetést még Baravicius szerezte meg a litván csapatnak, de a különös külsejű Cisse és nem sokkal később Carragher lehűtötte a hazaiak lelkesedését. A második félidőben is a litvánok izzadtak jobban, különösen, amikor Gerrard tizenegyesből növelte az előnyt.

Anorthoszisz-Trabzonspor 3-1

Egy csomó csapat szurkolói mellett a Trabzonsporéi sem szívesen lennénk. A törököknek nem elég, hogy labdarúgásuk történetében először görög Ciprusra kellett utazniuk a BL-szereplésük alkalmával, még azt a szégyent is el kellett viselniük, hogy az Anorthoszisz 3-1-re átgázoljon rajtuk. Yattara érezhette, hogy rossz vége lesz a kirándulásnak, ezért a 45. percben, biztos, ami biztos, kiállíttatta magát. Addigra már Nikolaou révén 1-0-ra vezettek a turizmusból élők, és Tekke hiába egyenlített; jött Frusos, valamint a Sztálin mozgalmi nevét viselő Koba, és 3-1-re változtatta az eredményt. Tippünk: Cipruson kedd este senki sem maradt szomjas.

Dinamo Kijev-Thun 2-2

A forduló egyik legnagyobb meglepetését okozták a svájci Thun játékosai. Tell Vilmos kései utódai kétszer vették be a rettegett Dinamo kapuját idegenben, illetve csak egyszer, de erről majd később. Huszijev 20. percben szerzett gólja után a felszabadult ukránok még úgy gondolták, hogy hintenek egy ötöst a fura nevűeknek, de jött a brazil Rodolfo és a saját kapujába varázsolta a labdát, 1-1. Sacskih hiába szerzett vezetést a Kijevnek, Aegerter bebizonyította, hogy egy svájci is lőhet gólt. A 2-2 a Thun továbbjutását ígéri, de a tippmixelők legyenek óvatosak, mert a Dinamo idegenben is jó.

Dinamo Tbiliszi-Bröndby 0-2

A grúz-magyar barátság nem mélyült tovább kedd este Tbilisziben. Az első félidő végén, Amisulasvili, a Dinamo Tbiliszi védője Szabó Zsolt játékvezetőtől megkapta második sárga lapját is, majd a tízfősre fogyatkozó hazaiak kapuját az 59. percben Skoubo, a 82.-ben a svéd Elmander vette be. Jó volt dánnak lenni, de valami azt súgja, hogy Európának továbbra sem kell rettegnie a Bröndbytől; a dánok legjobb játékosa alighanem az Európa-bajnok Michael Laudrup, aki ráadásul ma már csak edző.

Anderlecht-Nyeftcsi Baki 5-0

Nem érkezett jelentés arról, hogy az azeri Nyeftcsi Baki ultrái elutaztak csapatukkal Brüsszelbe. Ha igen, akkor életük egyik legrosszabb döntését hozták meg, mivel azt kellett látniuk, hogy a nem éppen világverő Anderlecht megvacsorálja házi isteneiket. Az első félidőben húsz perc alatt négyet vágtak a hazaiak (Tihinen, Jestrovic, Mpenza, Goor), majd a második félidőben már csak Vanderhaeghe lőtt gólt, ezért Azerbajdzsán nem hívta vissza nagykövetét Belgiumból.

Valerenga-Haka 1-0

Igazi északi rangadót vívott a norvég Valerenga a finn Hakával. Oslót belengte a halszag, a pálya fölött pedig a futball halálmadara körözött, egészen az 53. percig, amikor Santos vezetést szerzett a hazaiaknak. Senki ne gondoljon valami csodagólra, tizenegyesből lőtt gólt a vikingek brazilja. A halálmadár visszatért, újabb gól nem született.