Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hagyománysértő a Barca új nadrágja

2005.07.26. 00:52
Nem tetszik az FC Barcelona szurkolóinak a csapat új, piros nadrágja. A váltómez vibrálósárga színe ellenben bejön, míg az Arsenal idei ribizlivörös meze abszolút siker. Új szerelést kaptak Európa legjobb futballcsapatai.
"Nem igazán tudom elképzelni, hogy ebben a mezben játsszon a Barca" - mondta egy indexközeli Barcelona-rajongó, amikor meglátta a futballcsapat új, rikítósárga váltómezét, amely a gyártó Nike szerint a klub modern gondolkodásmódját tükrözi.

Tízből hétnek nem tetszik

Nézze meg a mezeket!
A klub sportszerszállítója idén is kiemelten kezelte az előző szezonban spanyol bajnokságot nyert gárdát, és a hihetetlennek tűnő második trikó mellett még egy újdonsággal lepte meg: a Barca alapfelszerelése 106 év után először kapott piros nadrágot.

A módosítás jóval nagyobb vihart kavart, mint a vibrálósárga póló, ugyanis az egyik barcelonai sportlap közvélemény-kutatása bebizonyította, a rajongók majdnem hetven százaléka hagyománysértőnek tartja, hogy nem kék, hanem piros a gatya.

Megtörik a hagyomány

Eddig a tradicionális kék-gránátvörös csíkos mezhez sosem kapcsolódott piros nadrág, sőt, alig néhányszor fordult elő, hogy piros sortban játsszon a csapat. Először kényszerből történt ez meg: a 2002-2003-as szezonban percekkel az egyik bajnoki előtt derült ki, a kék alsó túlzottan hasonlít az ellenfél Numanciáéhoz, így ők adtak másikat - pirosat - kilencven percre a Barcának. (Ekkor viszont arany-piros volt a párosítás, míg a szezonban később a kék második mezhez húztak néha piros alsót, az elsőhöz soha.)

Az angolok persze tartják a szokásokat

Az angol ezüstérmes Arsenal szurkolói ellenben nem panaszkodhatnak arra, hogy klubjuk nem tiszteli a hagyományokat. Mivel a gárda utolsó szezonját tölti a legendássá vált Highbury-stadionban, ugyan olyan mezben játszanak, mint az ott fellépő első, 1913-es Arsenal.

A ribizlivörös dressz ráadásul igazi oldszkúl, nem csak a színe, de a szabása is olyan, mint a 92 évvel ezelőttié.

Trikolorban a Juve

Olaszországban a Juventus új váltómeze keltett feltűnést, amely az egyesület első, 1905-ös bajnoki címének állít emléket. Az élénkpiros alapszín zöld sávval és fehér csíkokkal a nemzeti zászló, valamint a bajnoki embléma, a Scudetto színeire utal, illetve szimbolizálja, hogy a Juve a legnépszerűbb olasz klub.