Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Fejesgólokkal alázta a DVSC a nagyképű horvátokat

2005.07.27. 23:05
Magabiztosan érkezett, és gyakorlatilag továbbjutási esélyek nélkül távozott Debrecenből a horvát Hajduk Split csapata a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében lejátszott első meccs után. A meggyőzően futballozó DVSC megilletődötten kezdett, majd még az első félidőben két gólt is fejelt Igor Bogdanovics.
Először indulhat a Bajnokok Ligájában a Debreceni VSC, amelynek a selejtező második körében a kapható legerősebb ellenfelet sorsolták. A horvát Hajduk Split a közelmúltban kétszer is találkozott a BL-ben magyar csapatokkal: a Ferencvárost két gólnélküli meccs után tizenegyesekkel búcsúztatta, a Dunaferr ellen kiesett.

Nem volt telt ház

Hiába bővítettek a nagyerdei stadionban, nem volt teltház, ami részben a szokatlanul magas jegyárak miatt volt így, noha a klub kedvezményekkel buzdította a belépők vásárlására a szurkolókat.

A horvát ellenfél világhírű szakvezetője, Miroslav Csiro Blazsevics ismerte a Lokit, két éve akkori csapatát, a Varasdot búcsúztatta az UEFA-kupában tavaszig menetelő debreceni csapat. Ellentmondásosan nyilatkozott az aktuális ellenfélről, hol magabiztosan, már-már lekezelően, máskor pedig azt mondta, "be van tojva" a DVSC-től.

Meglepő horvát kezdés

Meglepő volt a kezdés, a Hajduk ugyanis nem állt be védekezni, sőt, az első percben majdnem vezetést szerzett. Többet birtokolták a labdát a vendégek, ami megzavarta a hazai együttest. Jól szereztek labdát a horvátok, a magyar csapat játékosai pontatlanok voltak.

Negyedóra kellett az alkalmazkodáshoz, Kerekes Zsombor jól tartotta meg elől a labdákat, amelyekből társait igyekezett helyzetbe hozni, a széleket uralta a Loki. Egyre magabiztosabbá vált Supka Attila együttese, a horvát ellenfél kevesebbet villant.

Bogdanovics kétszer

Így is nehéz lesz a visszavágó
"Örülök a Debrecennek, jó csapatuk van. Továbbjuthatnak, de ha a visszavágón az első húsz percben gólt kapnak, akkor még nagyon nehéz dolguk lehet" - nyilatkozta az Indexnek a Sopron edzője, Csank János.
"Nagy siker a Debrecen győzelme, de a továbbjutás még nem dőlt el. A visszavágó meleg lehet, főleg ha az elején gólt kapnak. A spliti 40 ezer néző rengeteget számít majd" - mondta Zoran Kuntics, az FTC volt játékosa. - "A Hajduk nagyképű volt, nem annyira jók, mint gondolták, de az esélyeket így is csak 60-40-re adom a Debrecennek".

Félóra elteltével következett az igazi fordulat. A Debrecen aktív baloldala vezetett szép támadást, Halmosi Péter beadása őrizetlenül találta Igor Bogdanovicsot, aki gyönyörű fejessel szerezte meg a vezetést a hazai együttesnek, 1-0. A gól után még inkább megélénkült a DVSC, de újabb nagy helyzetet nem tudott kialakítani. Így is állandósult a nyomás a Hajduk kapuja előtt, a szélről belőtt labdák rendre megzavarják a horvátokat.

Szürke Hajduk-sztár

A hajrában a debreceni baloldal ismét villant, Halmosi beadása újra Bogdanovics felé szállt, aki most nem szép, hanem okos gól fejelt a kapu közepébe, 2-0.

A szünetben megérdemelten vezetett a hazai csapat, a nagy mellénnyel érkezett horvátok a jó kezdés ellenére visszaesett, a klasszisnak tartott Niko Kranjcar játéka jóval elmaradt a várttól.

Négy is lehetett volna

Nagyon jól kezdett a második félidőben a Debrecen, most Dombi szerezhetett volna gyors gólt, másodpercekkel a kezdés után.

Lendületben is maradt a hazai együttes, ami az első negyedóra végén hozta meg a harmadik DVSC-gólt. Sándor Tamás ívelt be középre Dombi Tibornak, visszafejelt Kerekesnek, aki szintén fejjel talált be, 3-0.

A Debrecen akár a negyedik gólt is megszerezhette volna, mert a Hajduk védelme teljesen kikapcsolt. Supka Attila csapata azonban még negyedóráig tudta teljesen ellenőrzése alatt tartani a játékot.

Csak a Loki ronthatja el

A hajrára elfáradt a magyar bajnok, de a Hajduk egy villanáson és egy, az elvégzése előtt veszélyesnek tűnő szabadrúgáson kívül nem tudott komoly gondot okozni.

A Debrecen háromgólos előnyének elégnek kell lennie a várakozáson alul teljesítő Hajduk Split félelmetes, negyvenezres közönsége előtt is.

Kontrákra alapoznak

A mérkőzés után nyilatkozó Supka Attila szerint játékosai küzdeni tudásukkal lepték meg Blazsevicset és futballistáit. A debreceni tréner szerint a párharc nem lefutott, a visszavágón arra számít, hogy csapatának a kontrákra kell építenie. Supka azt sem tartja kizártnak, hogy Horvátországban is nyerni tud a DVSC.

"Nem gondoltuk, hogy ilyen súlyos vereséget szenvedhetünk. A labdarúgásban szoktak csodák történni, bízunk benne, hogy ez most is így lesz. Nem játszottunk úgy, ahogy szerettünk volna. Nagyon fiatal csapatom van, kíváncsian várom a visszavágót" - értékelt higadtan Blazsevics.

BL-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
DVSC-AVE Ásványvíz - Hajduk Split (horvát) 3-0 (2-0)
Debrecen, 9700 néző, V: Kircher (német)
DVSC: Csernyánszki - Nikolov, Éger, Máté, Szatmári - Dombi, Habi (Kiss Z. 64.), Sándor, Halmosi - Kerekes (Bernáth 71.), Bogdanovic (Brnovic 78.)
Hajduk: Kale - Zilic, Granic, Dolonga - Blatnjak, Pralija, Damjanovic, Grgurovic (Makarin 81.), Bartulovic - Kranjcar, Busic
Gólszerzők: Bogdanovic (26., 40.), Kerekes (58.)
Sárgalap: Szatmári (66.), illetve Bartulovic (5.)