Piroska
-2 °C
5 °C

Csak a csoda segíthet a Hajdukon

2005.07.28. 13:00
A Debrecen története első Bajnokok Ligája-találkozóján szinte lemosta a pályáról a horvát bajnok Hajduk Split együttesét. A magyar futballbajnok háromgólos előnyre tett szert, ami bizakodásra adhat okot a jövő heti visszavágó előtt. A DVSC edzője ennek ellenére visszafogott, míg a túloldalon a csodában bíznak. A horvát szurkolók már abban sem, ők legszívesebben lebontanák csapatuk stadionját, a helyét sóval hintenék be.
A magyar futballbajnok Debrecen játékosai és szakvezetői a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének sorsolásakor úgy gondolták, csak a horvát bajnok Hajduk Split együttesét kerüljék el. "Természetesen" a legerősebbnek vélt vetélytársat kapták Dombi Tiborék, így voltak, akik már az első meccs előtt leírták a Lokit.

A szerdai találkozón aztán Sándorék olyan játékot produkáltak, ami után még az ellendrukkereik is elismerhetik háromgólos győzelmül jogosságát. A Debrecen a játék minden elemében jobb volt vetélytársánál, igaz ehhez kellett a horvátok roppant indiszponált futballja is.

Supka mást várt a Hajduktól

Supka Attila, a DVSC vezetőedzője úgy vélte, jól játszott csapata a mérkőzésen, ugyanakkor a Hajduktól másra számított. "Tudtuk, hogy erős ellenfél vár ránk, látszott, hogy nagyon meg van szervezve a védekezésük. Próbálták megszűrni akcióinkat, de szélső középpályásainkat nem tudták ezen a mérkőzésen semlegesíteni. Amit terveztünk, azt sikerült megvalósítani, bejátszottuk az ellenfél üres területeit".

Ugyanakkor a tréner tisztában van vele, a 3-0 még nem jelenti azt, hogy csapata továbbjutott, tudják, a Split odahaza sokkal veszélyesebb, mint idegenben és a horvátok, amíg esélyt látnak a továbbjutásra, az utolsó pillanatig küzdeni fognak.

Habi fél évet kénytelen kihagyni

A debreceniek örömét csak Roland Habi sérülése árnyékolja be. A középpályás keresztszalag-szakadást szenvedett a szerdai első találkozón. A vizsgálatok szerint a horvát játékosnak félévet kell kihagynia. Supka Attila a biztos győzelem ellenére még mindig úgy vélekedik, továbbra is 50 százalék az esély a továbbjutásra. "Splitben bármi megtörténhet. Bízom benne, csapatomnak van annyi tartása, hogy ezt a továbbjutást már nem engedi ki a kezéből." Habi helyettesítéséről a tréner azt mondta, Vukmir, Nikolov vagy Kiss Zoltán lehet a megoldás.

Blazevic gratulált és bízik a csodában

Kissé letörten nyilatkozott a találkozó után Miroslav Blazevic, a Hajduk vezetőedzője. Gratulált kollegájának a csapata játékához, valamint külön kiemelte a nézőket, akik végig remekül bíztatták együttesüket. Nem gondoltuk, hogy ilyen súlyos vereséget szenvedhetünk. A labdarúgásban szoktak csodák történni, bízunk benne, hogy ez most is így lesz".

A '98-as vb-n a horvát válogatottal bronzéremig jutó szakvezető elismerte, hogy csapata nem játszott úgy, ahogy szerette volna. "Nagyon fiatal csapatom van, kíváncsian várom a visszavágót" - mondta a hazájában roppant népszerű Csiro.

Lerombolni a stadiont

Bár Blazevics a találkozó előtt nem sokkal Európa legjobbjához, az FC Liverpoolhoz hasonlította a Debrecent, senki sem számított ekkora verésre, írja a szerdai találkozó után a horvát Index. A hírszájt értékelése szerint a debreceniek alsóbb osztályba sorolták a splitieket.

Tudósításuk szerint a Hajduknak egyetlen értékelhető akciója volt, tíz perccel a találkozó vége előtt Bartulovics a kapu közepébe tartó távoli lövése.

A Vecernji List szerint a splitieken már csak a csoda segíthet. A lap online kiadásában megszólaló szurkolók a legendás Poljud-stadion lerombolását és a terület sóval behintését ajánlják a Hajduk elnökségének.

Horvát lapvélemények:
Slobodna Dalmacija:
"A Hajdukra súlyos vereséget mértek Debrecenben, megalázták, ismét szégyenbe hozták Európában. A magyar bajnok Debrecen teljesítette trénere, Supka Attila igeretét, hogy a piros-fehérek már az első mérkőzésen elegendő előnyt szereznek a visszavágóra. A 3-0-ás győzelem nyugodt visszavágót tesz lehetővé Splitben. Egy héttel ezelőtt még ódákat zengtünk, amikor a Split 6-0-ra verte az Osijeket, s azt írtuk, hogy a sikerben benne van az edző keze... Mást nem tehetünk, csak várjuk a csodát, mert a csodákban hinni kell."

Vecernji List:
"Viszlát Európa! A Hajduk egy év múlva térhet vissza. Három góllal kaptunk ki, csak a csoda mentheti meg az együttest."

Vjesnik:
"Ha lehet ítélni abból, amit Debrecenben láttunk, akkor a Hajduk ezt a fiaskót nagyon nehezen tudja majd feledtetni."