Pongrác
11 °C
27 °C

A lakótelepiek kiverték a Celticet

2005.08.03. 00:50
A Bajnokok Ligája keddi selejtezőjét a címvédő Liverpool könnyedén vette. A Celtic mindent megtett, hogy az egy héttel ezelőtt összeszedett ötgólos hátrányt kiegyenlítse, a bravúr azonban elmaradt.

Ki hitte volna a Bajnokok Ligája sorsolásakor, hogy a két világhírű brit csapat közül az egyik bukásra van ítélve. Senki, talán még a pozsonyi lakótelepi fiúk sem hittek a bravúrban, hát még a litván Kaunas játékosai.

Liverpool: mint egy simogatás

Az első fordulóban a címvédő Liverpool Litvániában győzött 3-1-re, a visszavágó nem sok jót ígért a baltiaknak. És mégis, a vendégek sokáig állták a nem túl ijesztő vörös-rohamokat, de a 77. percben a vendégkapusnak nem maradt más, mint gratulálni Gerrardnak. Vagy bosszankodni a bekapott gól miatt, nem ismerjük Sarunas Kilijonas vérmérsékletét.

De még nem volt vége. Tíz perc múlva a francia Cissé - a litvániai mérkőzés után - ismét a hálóba talált. Azért Sarunas Kilijonasszal a világ kapustársadalmának többsége cserélt volna a mérkőzés után. Két gólt kapni a BL-címvédő otthonában olyan, mint egy simogatás.

Artmedia Petrzalka: tovább Európába

Azok a földlakók, akik még nem szegődtek a gumiasztalon ugrálás vagy a strandkézilabda hívének, visszafojtott lélegzettel várták a Celtic-Petrzalkát. Az 5-0-ás szlovák győzelmet hozó első mérkőzés után a skótoknak csoda kellett a továbbjutáshoz, de valami azt súgta a szakértőknek: ha az első húsz percben gólt lőnek a skótok, akkor a csoda nem lehetetlen.

Ezek a szakértők aztán húsz perc elteltével egyre gyakrabban kapcsoltak át filmcsatornákra, de Thompson a 22. percben megbüntette őket, 1-0 a Celticnek. A pszichológia iránt vonzódó Hartson a félidő utolsó percében, a lehető legjobb lélektani pillanatban két gólra növelte az előnyt. A szakértők hümmögtek a félidőben: ha még kettőt lőnek a skótok, az kevés.

A második félidőt nem úgy kezdték a hazaiak, mint akik négynél meg akarnak állni. McManus már az 54.percben gólt lőtt, majd Beattie 4-0-ra módosított. Mégis megálltak a hazaiak. A lakótelepi fiúk végül is boldogan mehettek vissza, hiszen megadatott nekik, hogy ne csak petrzalkai dühöngőben, hanem Európában is tovább focizzanak.

A Liverpool a CSZKA Szófia-Tirana, az Artmedia a Partizan Beograd-Sheriff Tiraspol mérkőzés győztesével küzd meg a főtáblára jutásért.