Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Gera középcsatár lehet a WBA-ban

2005.08.04. 12:49
Az angol elsőosztályú West Bromwich Albion menedzsere, Bryan Robson a következő idényben csatár poszton szerepeltetné Gera Zoltánt. Szerinte az eddig a középpályán szereplő magyar futballista előrébb tolva még jobb játékra képes, és több gólt is rúghat.
Gera Zoltán, az angol bajnokságban az utolsó pillanatban bennmaradt West Bromwich Albion középpályása a következő szezonban elképzelhető, hogy középcsatárként fog játszani.

Még több gólt

A magyar válogatott csapatkapitánya eddig a középpálya jobb oldalán kapott helyet, és ebből a pozícióból szerzett hat bajnoki gólt. Bryan Robson edző ezért gondolhatja, hogy a huszonhat éves, Angliában csak '"Magic Magyar"-ként emlegetett futballista csatárként - vagyis eredeti posztján - is megállja majd a helyét.

A Ferencvárosban még klasszikus támadóként szerepelt játékos első angliai mérkőzésein - még Gary Megson dirigálása alatt - előrébb tolva játszott, aztán Robson érkezésével kirobbanthatatlan helye lett a középpálya jobb szélén. A játékosként a Manchesterrel két bajnoki aranyat is szerző angol tréner most ékként képzeli el az egykori ferencvárosi tehetséget.

A magyar válogatottban is szerepelt már az első vonalban, ám Lothar Mathäus szintén hátrébb vonta, és úgy tűnt: tényleg a pálya ezen részén a leghasznosabb Gera futballja.

Van kivel harcolni

A mérce elég magasan van, hiszen csatárposzton a Modenától igazolt újonc Diomansy Camarával, a tizennégy góllal házi gólkirály, Robert Earnshaw-val, valamint a veterán Nwankwo Kanuval kell 'megküzdenie' a pillanatnyilag legjobb magyar labdarúgónak. Igaz utóbbi, a nigériai olimpiai bajnok maga is érzi, a vártnál gyengébb szezon van mögötte és most ígéri, gólokkal bizonyítja, érdemes volt leigazolni.

Gerát csak dícsérni lehet

Bryan Robson úgy véli, Gera még jobban tud teljesíteni és nincs ok, amiért ne játszhatna csatárként, ha a csapat gólszegény időszakba ér, hiszen az angol futballt is egyre jobban érti.

"Úgy érzem képes gólokat lőni középcsatárként. Tudom, hogy az angol bajnokság sokkal gyorsabb, mint a magyar, de ő olyan fiú, aki játékosként fejlődni akar, az edzéseken kitűnően teljesít, és ezért azt gondolom, hogy a következő szezonban még jobb lesz" - indokolt a negyvennyolc éves szakvezető az icbirmingham portálon.

Jobb szereplést várnak

"Nem hinném, hogy nyomás nehezedik Zoltánra, de a csapatnak meg kell értenie, a klubon belül valóban vannak elvárások: jobban szeretnénk szerepelni, mint tavaly" - fogalmazta meg az elvárásokat Bryan Robson.

Nyáron nem sokat játszott
Az előző szezonban - a WBA-ban egyedüliként - az összes Premiership-meccsen szerepelt Gera Zoltán a WBA nyolc felkészülési mérkőzéséből négyen lépett pályára. A válogatott játékos ugyanis teljesítménye miatt pluszpihenőt kapott klubjától. Az MK Dons elleni 1-0-s győzelemmel végződött meccsen a szünetben, a Sevilla ellen (0-1) a hatvanhetedik percben állt be. Ugyanebben a percben cserélték le egy másik meccsen: a Benficától elszenvedett 5-0-s vereség alkalmával. A Cardiffot 2-0-ra verő WBA-ban Gera a hetvennegyedik percig volt a pályán. Legközelebb augusztus 7-én játsznak edzőmeccset, akkor az Atletico Madrid lesz az ellenfél.